4 tėvų sakomos frazės, kurių vaikui reikia kaip oro

Vaikų auklėjimo ekspertė iš JAV Jim Taylor savo knygoje „Your Childrean are Listening“ kalba apie tai, kaip svarbu efektyviai ir pozityviai kalbėtis su vaikais. Šiuos 4 sakinius specialistė išskiria kaip ypač reikalingus vaikams.

Myliu tave, nesvarbu, ką darai


Gerokai anksčiau nei gali patys kalbėti, maži vaikai ir netgi kūdikiai mus supranta. Iš mūsų balso tono, akių kontakto ir fizinio artumo. „Aš tave myliu" – tai tiesioginis atsakymas į mažų vaikų poreikius. Tik tas, kuris patiria, kad verkiant kažkas pas tave ateina, išmoksta: „Aš kažką reiškiu. Aš esu mylimas". Tik turėdami tokį tvirtą pagrindą vaikai gali drąsiai tyrinėti pasaulį.


Žinoma, kartais su jais nėra lengva: kai po vienuolikos lopšinių vistiek nenori miegoti, kai po virtuvę išmėto spagečius ar dar kažko pridirba. Tada mes susierziname. Arba šaukiame. Visa tai yra labai žmogiška. Ir vistiek klaidinga.

Vaikai dar nesupranta skirtumo tarp „Mamytei nepatinka mano elgesys" ir „Mamytei nepatinku aš". Tik sulaukę maždaug dešimties metų vaikai pradeda skirti šiuos du dalykus. Todėl labai svarbu išlikti dalykiškais. Net kai turite būti nuoseklūs, pasakykite aiškiai: „Mes tave mylime, net jeigu tu pasielgei blogai". Prieštaringi pranešimai yra blogai. Vietoj piktos vienuoliktos lopšinės verčiau aiškiai pasakykite: „Ne, aš pats esu pavargęs. Labos nakties ritualas baigtas".


Tau tai pavyks! Aš pasitikiu tavimi!


Jausmas, kad kažkas pavyko, vaikams suteikia laimės. Įkvėpkite savo vaikui drąsos ir nedemonstruokite nusivylimo, kai jam kažkas nepavyksta. Iš esmės, tėvų užduotis tėra taip sudėlioti tikslus, kad jie būtų pasiekiami. Šeimos kasdienybėje netrūksta „pasisekusių užduočių", tokių kaip apsirengimas, stalo padengimas, pagalba apsiperkant, vaisių pjaustymas... Galimybės tiesiog beribės.


Tu gali daryti klaidas


Niekas nesitiki, kad vaikas viską iškart galės. Tik tas, kuris klysta, išmoksta spręsti problemas. Tėvai turi siekti žiūrėti į klaidas kaip į informaciją, nes būtent tai jos ir yra. Ramiu tonu tai pasakykite ir vaikų darželio auklėtojai, kuri skundžiasi, kad jūsų dukra pamiršo šlepetes.


Ir patys stenkitės reaguoti be susierzinimo, kai vaikas šiandien jau septynioliktą kartą suklumpa ar išpila pieną. Vaikams vėliau prireiks ne gebėjimo važiuoti dviračiu ar tiksliai nupiešti, o noro išbandyti kažką naujo be baimės patirti nesėkmę.


Esu tavo saugus uostas


Vaikams reikia jausti, kad pasaulis yra saugi vieta. Tai apima ir saugų uostą, iš kurio galima išplaukti į jūrą. Iš pradžių tai vieta, kur suaugusieji reaguoja, kai mažieji verkia, ir atsako į tokius jausmus kaip alkis, baimė ar nuobodulys.

Vėliau, kai vaikas tampa mobilus, saugus uostas reiškia štai ką: tėvai yra budrūs, tačiau vistiek palieka vietos savarankiškumui. Tai jausmo, kad situacija kontroliuojama, suteikimas, net jeigu keliai kraujuoja. Tai reiškia, kad tokiu atveju nereikia pulti prie vaiko, o pirmiausia paklausti: „Ar viskas gerai?" Taip tėvai palieka vaikui galimybę pačiam sau padėti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis