5 patarimai, kaip padėti miesto vaikui pažinti gamtą

Šiuolaikiniai vaikai, gyvendami nuolat besivystančių technologijų apsuptyje, dažnai pamiršta apie tai, koks įdomus, įkvepiantis ir pamokantis gali būti buvimas gamtoje.

Gamta – tikras žinių šaltinis, ir jos pažinimas gali būti turiningas laiko praleidimas, ypač miesto vaikams. Patarimais ir idėjomis, kaip „asfalto vaikams" iki rudens tapti tikrais gamtos žinovais ir mylėtojais, dalijasi pedagogė Renata Trumpokais, Vilniaus „Šiaurės licėjaus" pradinio ugdymo mokytoja.

  1. Gamta – geriausias mokytojas

R. Trumpokais patirtis rodo, kad vaikai iš prigimties yra smalsūs, nuolat uždavinėja įvairius klausimus ir ieško į juos atsakymų. Gamta – neišsenkantis klausimų šaltinis, ir suaugusiojo vaidmuo yra padėti vaikui į juos atsakyti.

„Mokytojas ne visada turi būti žinių šaltinis, kartais jam užtenka tapti vaiko vedliu, padedančiu nukreipti jo dėmesį į gamtoje vykstančius procesus ir jam pačiam atrasti atsakymus į rūpimus klausimus. Taip yra palaikoma vidinė vaiko motyvacija. Būna, kad parodai vaikams augalą ar vabzdį, o vėliau jie įvairiais būdais patys savarankiškai ieško daugiau informacijos apie naujai pamatytą gamtos reiškinį. Taip mokymasis lauke įgauna tęstinumą", – sako R. Trumpokais.

  1. Tapkite gamtos tyrinėtojais!

Pasak pradinio ugdymo mokytojos, įsidėmėti naujus dalykus padeda iškeltas tikslas. Liepos mėnesį stovyklaujantiems vaikams kiekvienai savaitei yra suplanuotos atskiros gamtos pažinimui skirtos temos – medžiai, paukščiai, gyvūnai ir kt. Toks mokymosi formatas nuteikia vaikus gilesniam gamtos pažinimui. Vaikas, žinodamas, į ką dabar sutelkti dėmesį, ir tuo pat metu gaudamas daug papildomos informacijos, labiau įsitraukia ir dažnai savo žiniomis pranoksta suaugusiųjų lūkesčius.

„Net ir didelis miestas, toks kaip Vilnius, nėra kliūtis gamtos pažinimui. Užtenka pasirinkti tinkamą vietą kiekvienam gamtos reiškiniui pažinti. Pavyzdžiui, kai manęs paklausia, kaip miesto vaikui pažinti medžius, – tai tikrai nėra sunki užduotis, tereikia apsidairyti aplinkui ir tyrinėjimą pradėti nors ir nuo arčiausiai augančio medžio. Būnant gamtoje svarbu vaikams leisti atrasti patiems ir stebėti, į ką daugiausiai vaikai kreipia dėmesį", – sako mokytoja.

  1. Blogu oru pasikvieskite gamtą į namus

Lietinga ir kartais nenuspėjama lietuviška vasara – visai ne kliūtis gamtos pažinimui. Ir tokiems dalykams galima pasiruošti. „Per lietų, kai buvimas lauke tampa pernelyg sudėtingas net dėvint guminius batus, gamtą galima atsinešti į klasę ar namus. Su žaliais ir džiovintais lapais, gėlėmis, kankorėžiais, gilėmis vaikai gali kurti, skaičiuoti, žaisti žaidimus. Mes tam net turime kūrybinių dirbtuvių kampelį, kur mažieji visada po ranka ras visas reikiamas priemones ir nemažai gamtos gėrybių, kurių dažnai patys su dideliu entuziazmu prirenka", – dalijasi R. Trumpokais.

  1. Saugumas – pirmiausia!

Gamta taip pat gali būti ir kupina pavojų, ypač kai vaikas nežino, kaip elgtis tam tikrose situacijose. Mokytoja pataria tėveliams nepamiršti pagalvoti apie tai, ką turėtų žinoti kiekvienas vaikas prieš išeidamas pasivaikščioti į mišką, lauką.

  1. Tiesiog būkite vaikui pavyzdžiu

Mokytoja R. Trumpokais atkreipia dėmesį, kad svarbu vaikams rodyti teigiamą pavyzdį ir patiems daugiau laiko leisti gamtoje. „Vaikai yra labai imlūs, ir pagrindinis jų pavyzdys – suaugę žmonės. Jei norime, kad vaikai pradėtų daugiau laiko leisti gamtoje ir ją tyrinėtų, visų pirma turime patys tai daryti, rodyti pavyzdį. Net paprastas buvimas gamtoje gali tapti šeimos tradicija. Pavyzdžiui, kiekvieną šeštadienį aplankykite vis naują vietą gamtoje, eikite pasivaikščioti, surenkite iškylą. Pasak mokytojos, buvimas gamtoje gali tapti smagia edukacija, ypač vasarą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis