5 patarimai, kaip užauginti genijų

Kiekvieno vaiko tėvai norėtų, kad užaugęs jis būtų protingas ir sumanus, kad jį lydėtų sėkmė asmeniniame bei profesiniame gyvenime. Kaip padėti vaikui tai pasiekti.

Ar intelektą, kūrybiškumą, išradingumą vaikai paveldi iš tėvų, ar tai – tinkamo auklėjimo rezultatas? Atsakyti į šį klausimą vienareikšmiškai yra sudėtinga, nes vaiko intelektui įtakos turi ir genai, ir aplinka, kurioje jis auga.

Kūdikiai ir maži vaikai turi gerokai daugiau neuronų jungčių nei suaugusieji, todėl vaikų mokymosi galimybės yra beveik beribės. Deja, „nenaudojamos" neuronų jungtys išnyksta, todėl svarbu, kad augančio vaiko protiniai gebėjimai bei kognityvinė raida būtų nuolat stimuliuojami ir skatinami nuo mažų dienų.

5 efektyvūs būdai, kurie padės tėvams užauginti mažąjį genijų

Kalbėkite su savo vaiku

Sakysite, tai paprasta? Taip, tačiau daugelis tėvų tai pamiršta. Neretai, suaugusieji mano, kad jie bendrauja su vaikais, nors iš tiesų – tik duoda vaikams nurodymus, kaip ir ką daryti, kaip elgtis ir pan.

Bendrauti su vaiku – tai reiškia ne tik kalbėti vaikui, bet ir jo klausytis, reaguoti į jo mintis ir laikyti jį pilnaverčiu pokalbio partneriu. Be abejo, svarbu vaikams leisti pabūti ir suaugusiųjų pokalbių, diskusijų stebėtoju – taip jie greičiau išmoksta diskutuoti ir pagrįsti savo argumentus.

Gamintojo archyvas

Užduokite klausimus

Klausimai padeda vaikams giliau pažvelgti ir analizuoti įvairius dalykus ir įtvirtinti žinias. Neužtenka vaiko paklausti, kaip sekėsi mokykloje ar ko šiandien mokėsi darželyje. Norint mažylį skatinti mąstyti, reikėtų jam užduoti klausimus, kurie padėtų jam analizuoti ir įsisavinti įgytas žinias.

Pavyzdžiui, net vaikštant po parką, galima aptarti su mažyliu daug įvairių klausimų: kokie medžiai čia auga, ar koks paukštis tupi ant šakos, kokiam žymiam žmogui skvere pastatytas paminklas.

Klausimai – puikus įrankis, padedantis skatinti kūrybiškumą. Leiskite vaikams dažniau pafantazuoti užduodami jiems klausimus „kas būtų jei...?" Pavyzdžiui, kas būtų, jei žmonės turėtų sparnus kaip paukščiai, arba, jei žmonės būtų visi vienodi. Jus nustebins vaiko mintys ir atsakymai į tokius ir panašius klausimus.

Gamintojo archyvas

Skaitykite

Visų knygų skaitymo privalumų neįmanoma išvardinti. Neabejotinai, vaikams susipažįstant su juos supančia aplinka, knygos padeda atrasti neišsemiamus lobynus ir suteikia naujų pažinimo galimybių.

Skaitydami knygas vaikams, galite suteikti jiems žinių apie pasaulio šalis, kurias galbūt ruošiatės aplankyti, pažinti gyvūnus, istoriją ir daugybę kitų dalykų. Skaitymas lavina vaikų vaizduotę, praturtina žodyną ir didina jų susidomėjimą, skatina smalsumą ir žinių troškimą.

Žaiskite

Kartu su vaiku žaisdami, tėvai gali juos išmokyti daug naudingų ir svarbių dalykų. Kai mažylis prašo pažaisti su juo, neieškokite priežasčių ir pasiteisinimų, kodėl negalėtumėte skirti bent kelių minučių šiam užsiėmimui.

Žaisdami su savo vaiku tėvai gali suteikti daug vertingų žinių, nei nuobodžios pamokos mokykloje ar darželyje. Kognityvinei vaikų raidai lavinti tinka tokie žaislai kaip LEGO DUPLO kaladėlės. Skirtingi teminiai rinkiniai gali būti naudojami kaip mokomosios priemonės, padedančios tėvams įdomiai papasakoti savo mažyliams apie juos supančią aplinką.

Gamintojo archyvas

Žaisdami galite padėti vaikui išmokti daug naudingų dalykų. Pavyzdžiui, padėkite ant žemės spalvotų kaladėlių ir mini figūrėlių, leiskite mažyliui jas įsidėmėti, tuomet paprašykite mažylio užsimerkti. Vieną kaladėlę paslėpkite ir paklauskite vaiko, kokios trūksta. Tokie žaidimai ne tik suteikia džiaugsmo, bet ir lavina vaiko pastabumą bei atmintį.

Gamintojo archyvas

Skatinimas

Tėvų palaikymas, pagyrimas už pasiektus rezultatus – tai geriausia motyvacija ir atpildas mažyliui už jo pastangas. Tam, kad tėvų pagyrimai veiktų kaip skatinimo priemonė, nereikėtų jais „piktnaudžiauti", tačiau būtina parodyti mažyliui dėmesį ir pagirti tuomet, kai jis tikrai to nusipelnė.

Paskatinkite mažąjį genijų už jo triūsą, genialias idėjas ir kruopštų darbą. Tai padės mažyliui įgyti daugiau pasitikėjimo savimi ir paskatins jį siekti dar geresnių rezultatų.

Užsakymo nr.: PT_77964217

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis