5 požymiai, kad vaikui trūksta pasitikėjimo savimi

Kaip padidinti vaiko savivertę? Galime manyti, kad pakanka girti vaiką tam, kad jis įgautų pasitikėjimo savimi, tačiau to neretai nepakanka. Net ir mums itin stipriai rūpinantis savo vaikais jiems gali trūkti savivertės.

Tėvų pareiga auklėjant vaiką – laiku pastebėti ženklus, liudijančius, kad vaiko savivertė per maža, suprasti, iš kur atsirado nepasitikėjimas savimi, ir padėti jam susidoroti su šia problema. Atkreipkite dėmesį į 5 dažniausiai pasitaikančius požymius, reiškiančius, kad jūsų vaiko savivertė nepakankama.


Vaikas nepriima komplimentų


Vaikai, kurių savivertė per maža, nepajėgūs priimti komplimentų, nes netiki, kad tai yra tiesa. Jie reaguoja į pagyras nesutikdami su jomis, neigiamą reakciją reiškia purtydami galvą arba vartydami akis (kai kuriais atvejais pasireiškia kartu).


Vaikas vengia iššūkių


Jūsų atžala mėgina išvengti užduoties, nė nemėgindama jos išspręsti? Galbūt vaikas traukiasi vos susidūręs su pirmaisiais nesėkmės ženklais? Paprastai šie požymiai siunčia signalą apie vaiko turimą nesėkmės baimę, kurios link veda per maža savivertė. Paaiškinkite vaikui, kaip įgauti pasitikėjimo savimi.


Kuklus vaikas


Savaime suprantama, ne kiekvienas vaikas privalo būti kompanijos siela, tačiau kartais kuklumas gali reikšti rimtesnę problemą. Vaikas, liekantis draugų rato nuošalyje, gali taip elgtis dėl nerimo, ką kiti sakys ar darys. Šis bruožas gali pasireikšti netikėtai, taigi būtinai atkreipkite dėmesį, jei jūsų vaikas ima vengti draugų ar veiklų, kurios jam anksčiau patikdavo.


Vaikas negaili sau kritikos


Galbūt tai atrodo akivaizdu, tačiau visgi verta tai pastebėti. Nors nepakankama savivertė tampa akivaizdesnė vaikui sulaukus 10-12 metų, jaunesniems vaikams taip pat gali pasireikšti savikritika. Jei jūsų vaikas nuolat kritikuoja savo išvaizdą, intelektą ar asmenybę, gali būti, kad laikas įsikišti ir pagalvoti, kaip pakelti atžalos savivertę.


Vaikas tyčiojasi, šaiposi ir nesutaria su savo bendraamžiais


Esame pratę manyti, kad chuliganiškai besielgiantiems vaikams pasitikėjimo savimi tikrai netrūksta. Be to, esame įsitikinę, kad tai – pagrindinė jų savybė: juk jie vaikšto aukštai iškelta galva, jiems nerūpi, ką mano kiti. Vis dėlto daugeliu atvejų vaikai elgiasi agresyviai būtent dėl savivertės trūkumo.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis