6 svarbios klaidos, kurias tėvai daro netyčia

Tėvai – pirmieji ir svarbiausi mokytojai vaiko gyvenime.

Mūsų vaikai mokosi stebėdami, kaip susidoroti su gyvenimiškomis negandomis, kaip teisingai pasirinkti, kaip bendrauti su kitais asmenimis ir prisiimti atsakomybę už savo klaidas. Savaime suprantama, visi žmonės nėra idealūs, todėl verta šiek tiek atsitraukti ir pažvelgti, kokį pavyzdį pateikiame savo vaikui. Savo elgesį įvertinti padės štai šis sąrašas netikusių įpročių, kurių mes neretai nepastebime. Žinodami, kokias klaidas darome, galime koreguoti elgesį ir padėti vaikams augti laimingais bei saugiais.

Savikritikos perteklius

Aukštos vaiko savivertės šaknų verta ieškoti žvelgiant į tėvus, kurie savo pavyzdžiu vaikui rodo, kaip svarbu mylėti save tokį, koks esi. Vietoje to, kad kaip jau tapę įprasta, akcentuotumėte savo klaidas, kur kas naudingiau būtų pažvelgti į savo atvaizdą veidrodyje ir skirti sau pagyrų. Stenkitės pastebėti savo stipriąsias puse, pagirti save girdint vaikams. Kitą kartą pasidalinkite su vaikais kuria nors save pergale, o ne nesėkme, skatinkite juos elgtis taip pat.

Per didelis susitelkimas į elektronikos prietaisus

Vaikai neturi matyti po darbo į išmaniuosius, televizorius ir socialinius tinklus įnikusius tėvus, nebent tai yra susiję su jų neatidėliotinu darbu. Kai vaikai yra šalia, privalu įdėti pastangų ir patraukti elektronikos prietaisus į šalį, susitelkiant vien tik į žmogiškąjį bendravimą. Kur kas geriau atsitraukti nuo televizoriaus ekrano ir kartu su visais namiškiais pasinerti į stalo žaidimus ar paskaityti knygą.

Fotolia nuotr.

Apkalbos

Apkalbos – tai vienas iš įpročių, atsirandančių itin greitai, o štai atsikratyti jo neretai būna ganėtinai sudėtinga. Vietoje draugų ir artimųjų apkalbėjimo dėmesį telkite į tai, ką įdomaus nuveikėte, ką matėte ar girdėjote, pasidžiaugti matyta tvarka namuose, pasiūlytomis vaišėmis ir t. t.

Nepagarba sutuoktiniui

Demonstruodami nepagarbą šeimoje, net jei tai darote juokais, vis tik vaiką skatinate perimti iš jūsų patį blogiausią santykių formavimo įprotį, nesąmoningai versdami jį kopijuoti tokią manierą bendraujant su jumis pačiais. Nesunkiai tokį įprotį pastebėsite vaikui žaidžiant, o paauglių atveju jis puikiai matomas mezgant pirmuosius santykius. Tiesa, jei vaikas jau paauglys, klaidas taisyti dažnai būna per vėlu arba labai sunku.

Su sutuoktiniu elkitės taip, kaip norėtumėte, kad jūsų vaikas elgtųsi savo būsimoje šeimoje. Žinoma, tai jokiais būdais nereiškia, kad turite sutikti su viskuo, ką sako ar daro jūsų sutuoktinis, tačiau bendraujant derėtų vengti įžeidimų ir nepagarbaus elgesio.

Shutterstock nuotr.

Nesveika mityba

Valgote patirdami stresą ar liūdėdami? Nevalgote salotų pagrindinio valgio metu? Tikėtina, kad šiuos įpročius perduosite ir savo vaikams. Mitybos įpročių, kuriuos atsinešame iš šeimos, beveik neįmanoma pakeisti, todėl itin svarbu skatinti vaikus valgyti neskubant, kartu apsipirkti parduotuvėse ir ruošti sveiką maistą namuose. Dėl vaikų ir suaugusių šeimos narių gerovės tiesiog būtina žinoti, ką valgote.

Fizinio aktyvumo vengimas

Fizinis aktyvumas ir sveika mityba – tai dvi medalio pusės. Taigi jei jūsų vaikai mato, kaip rūpinatės savo kūno sveikata, jie elgsis taip pat. Svarbu tapti pavyzdžiu vaikams, suteikti jiems galimybę pasirinkti norimą sporto šaką, pasistengti, kad fizinį aktyvumą vaikai vertintų kaip džiaugsmingą veiklą, o ne pareigą. Galima vaikams pasakyti, kad reikia žaisti gryname ore, tačiau visai kas kita kartu su jais spardyti kamuolį kieme ar pusvalandį sukti lanką. Patikėkite, net ir vos kelios fiziniam aktyvumui skirtos minutės sveikatai bus itin naudingos tiek jums, tiek ir jūsų vaikams.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis