7 klaidos, nuo kurių neapsaugoti ir geri tėvai

Trumpai, glaustai ir suprantamai apie dažniausias tėvų daromas vaikų auklėjimo klaidas. Kartais aiškus problemos įvardijimas yra veiksmingesnis už ilgiausius išvedžiojimus.

Nesusivaldymas


Jei įprantate šaukti ant vaikų, galiausiai jie pradės šaukti ant jūsų. Vaikai labiau įsiklauso į ramiu tonu išsakytus prašymus ir paliepimus.


Nesusitariate dėl taisyklių


Niekada nesiginčykite dėl vaikų auklėjimo jiems girdint. Įvesdami taisykles, tėvai turi veikti išvien ir laikytis vieningos pozicijos. Kitaip vaikai ims taikyti „skaldyk ir valdyk" taktiką.


Į vaikus žiūrite kaip į mažus suaugusiuosius


Namuose turi būti sukurta tokia atmosfera, kad vaikai jaustųsi svarbūs ir išklausomi, tačiau nedarykite klaidos leisdami jiems galvoti, kad priimant sprendimus jų žodžiai tokie pat svarūs, kaip ir jūsų. Tai tėvų / vaikų santykiai, o ne demokratija. Vaikui augant, tėvai gali paaiškinti, kodėl priima vienokį ar kitokį sprendimą.


Papirkinėjimas


Papirkinėjimas nėra nei sveikas, nei veiksmingas vaikų motyvavimo būdas. Juk visų pirma norime, kad vaikai mokėtų atskirti, kas yra gerai, o kas blogai, o ne kad tikėtųsi atlygio už tinkamą elgesį.


Per daug ar per mažai giriate


Vaikams vienodai kenkia ir pernelyg dažnas, ir pernelyg retas gyrimas. Kai giriame tinkamai, tai padeda susiformuoti vaiko savivertei, o kai persistengiame, vaikas gali jaustis nepilnaverčiu, jei jam ateityje kažkas nepavyks. Tiesiog išsakykite, kad pastebėjote tinkamą elgesį - tikėtina, kad vaikas ir toliau taip elgsis, nes norės būti pastebėtas ir vertinamas.


Nenuosekli disciplina


Labai svarbu, kad auklėdami vaikus tėvai būtų nuoseklūs, kitaip vaikai ims nesuvokti ryšio tarp taisyklių ir jų laikymosi ar nesilaikymo pasekmių. Pavyzdžiui, jei A veiksmas sukelia B pasekmę, šis ryšys turi išlikti visada.


Netinkamos bausmės


Bausmė turi būti natūrali ir logiška baustino elgesio pasekmė. Jei bausmė neteisinga, prarasite galimybę pamokyti vaiką disciplinuojant, nes vaikas susikoncentruos tik į neteisingą bausmę.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis