7 Masaru Ibukos patarimai apie vaikų lavinimą

„Po trejų - jau vėlu“ (angl. Kindergarten is Too Late) - tai žinomos Masaru Ibuko knygos, parašytos dar 1971 metais, pavadinimas.

Iki trejų metų vaikas sugeba išmokti labai daug dalykų, tai jam pavyksta be didelių pastangų, tarsi žaidžiant. Vėliau, vaikui augant, tai jam pavyks sunkiau arba iš viso nepavyks. Šiuos japono Masaru Ibuka žodžius yra girdėję daugelis mamų ir tėčių. Kokius patarimus davė garsusis japonas mažų vaikų tėvams? Jūsų dėmesiui – 7 Masaru Ibukos patarimai apie vaikų lavinimą.


1.Mokykitės atmintinai eilėraščius


Vaiko smegenys gali išlaikyti atmintyje nuo 100 iki 200 trumpų eilėraščių. Kuo intensyviau naudojama atmintis, tuo geriau ji funkcionuoja ir vystosi. Vaiko gebėjimą įsiminti reikia lavinti, kol jam teikia malonumo kartojimas. Žinoma atvejų, kai dvimečiai įsimindavo ilgiausius eilėraščius, nors kiti jų bendraamžiai neįsimindavo ketureilio.


2. Nešiokite mažylį ant rankų


Bendravimas, fizinis kontaktas su tėvais veikia ne tik mažylio intelektą, bet ir formuoja jautrų žmogų. Apskritai bendravimo, sąveikos su tėvais negali būti per daug. Naujagimio neįmanoma išlepinti miegojimu kartu ir švelnumu.


3. Užsiėmimų įvairovė


Vaikui naudingiau išbandyti įvairius užsiėmimus, su kuo daugiau daiktų, nei susitelkti į ką nors vieną. Kita vertus, jei vienoje srityje jam gerai sekasi, tai suteiks jam pasitikėjimo savimi, jam geriau seksis kiti užsiėmimai.


4. Kuo anksčiau duokite mažyliui pieštukų


Viskas, ką mažylis daro rankomis, – piešia, mėto žaislus, plėšo spalvotą popierių, vysto jo intelektą ir kūrybinius gebėjimus. Kuo anksčiau duosite vaikui pieštukų, tuo geresni bus rezultatai. Bet jei jį kritikuosite (teisingai laikyk pieštuką, obuoliai turi būti raudoni), sutrukdysite jam vystyti kūrybinius sugebėjimus.


5. Treniruokite kairę ranką lygiai taip, kaip dešinę


Atkreipkite dėmesį – beždžionės laisvai naudoja abi rankas žaidimui ir valgymui. Žmogus šiuo požiūriu mažiau gabus...


6. Nepirkite vaikui per daug žaislų


Žaislų perteklius išblaško vaiko dėmesį. Jei norite lavinti mažylio fantaziją, nestandartinį mąstymą ir kūrybingumą, nepirkite jam visko, ko jis paprašo. Vaiko vaizduotėje medžio gabalėlis ar arbatinuko dangtelis gali virsti pasakų nameliu ar laiveliu – tai kur kas įdomiau ne brangus žaislas iš parduotuvės, kurį galima naudoti tik viena paskirtimi.


7. Daugiau judėkite


Ėjimas pėsčiomis stimuliuoja mąstymo procesą, yra puikus pratimas intelektui. Juk ne veltui daugelis talentingų žmonių sako, kad išėjus pasivaikščioti į galvą ateina naujų idėjų, grįžta įkvėpimas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis