7 psichologės patarimai, kaip išvengti vaiko kaprizų

Savidisciplinos turintis vaikas supranta, kad turi pavalgyti pietus, o tik tada gaus desertą. Kaip išmokyti vaiką kantrybės ir savikontrolės, o ne trypti kojomis ir kaprizais gauti trokštamo daikto?

Norite išmokyti vaiką kontroliuoti savo emocijas, suvaldyti impulsą, dėl kurio kyla kaprizai? Štai keli psichologės, knygų autorės daktarės Lauros Markham patarimai, kuriuos pateikia Smartparenting.com.

1.Pripažinkite vaiko jausmus.

Jei vaikas pyksta, pasakykite, pavyzdžiui taip: „Suprantu, kad pyksti, nes dar nenori eiti miegoti." Tada paskatinkite jį pakalbėti, kodėl taip jaučiasi. Vaikui reikia suprasti, kad jis jaučia pyktį, liūdesį, kad šiuos jausmus jis gali kontroliuoti. Pagalvokite – išspręsti problemą lengviau, kai ją suvokiate.

2. Pamokykite vaiką trijų savikontrolės žingsnių.

Tiek suaugę, tiek vaikai gali išmokti trijų žingsnių metodo, kuris padės išgyventi sunkius jausmus: sustokite, giliai įkvėpkite, suskaičiuokite iki penkių. Praktikuokite šį metodą su vaiku, kai jis ramus. Kai jis pradės pykti, priminkite apie trijų žingsnių metodą, pataria L. Markham.

3. Nenusiminkite, jei vaikui nepavyksta.

Nepykite ar (kad būtų dar blogiau) neskubėkite taisyti vaiko klaidų. Verčiau paskatinkite vaiką pamėginti dar kartą. Išliejo vandenį, pildamas į stiklinę, nesugebėjo užsirišti batų raištelių – tai pirmos mažų vaikų nesėkmės. Kai vaikui nepasiseka, jį užlieja emocijų banga. Išgyvendamas jausmus vaikas išmoks juos patirti ir jų paskatintas kažko siekti ar išmokti.

4. Vaikas turi suprasti namų taisykles.

Nubrėžkite aiškias ribas (būkite atkaklūs ir nuosaikūs) ir paaiškinkite vaikui, kad jas suprastų. Pavyzdžiui, pasakykite, kad prieš miegą negalima naudotis planšetiniu kompiuteriu, kadangi tai trikdo miegą. Laikydamasis šios taisyklės vaikas rodo, kad gali kontroliuoti savo elgesį. Nereikia versti kas kartą paklusti, nes yra taisyklės, ir vaikas jų laikosi. „Kas kartą, kai nubrėžiame ribą, kurią mūsų vaikas suvokia ir priima, jis tuo pačiu mokosi savikontrolės", – teigia L. Markham.

5. Kai pykstate, paaiškinkite vaikui, kaip jaučiatės.

Tarkime, pykstate, kad jūsų vaikas pavėluos į mokyklą, nes nesuskambėjo jūsų žadintuvas. Matote, kad vaikas pastebėjo jūsų pyktį ir sunerimo. Paaiškinkite, kad pykstate, nes liko mažai laiko susiruošti. Taip pat pasakykite, ką ketinate daryti – pasistengsite nusiraminti ir greičiau susiruošti.

6. Vaidinkite konfliktiškas situacijas, ieškokite įvairių išeičių.

Psichologai pataria mokytis spręsti konfliktus su vaikais. Parodykite vaikui, kad situacija nebūtinai turi tapti nevaldoma, kai jis susipyksta su darželio ar klasės draugu. Pasirinkite situaciją iš vaiko gyvenimo arba iš knygos, filmo, raskite įvairių būdų situacijai išspręsti, suvaidinkite situaciją su vaiku. Mokykitės išklausyti, ką sako kitas.

7. Skatinkite vaiko pomėgius.

Jei vaikui įdomu gaminti, palaikykite jį, pataria L. Markham. Kepant sausainius jis sužinos, kad reikia palaukti, kol iškeps sausainiai. Sportas, grojimas kokiu nors instrumentu moko vaiką disciplinos, kadangi tenka daug kartų kartoti, kol pasiekiamas rezultatas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis