8 be galo svarbūs patarimai tėvams, kaip užauginti negandoms atsparų vaiką

Vaikai, kurie gyvenimo pakilimus ir nuosmukius vertina iš teigiamos perspektyvos, lengviau prisitaiko prie aplinkybių, nes jų pažintiniai, kūrybiniai, socialiniai gebėjimai yra lankstesni.

Kaip užtikrinti vaiko emocinę gerovę: aštuoni praktiniai patarimai tėvams

Tie vaikai, kurie sugeba kontroliuoti savo emocijas, yra stipresni, labiau pasirengę mokymosi iššūkiams, pasiruošę užduoti klausimus, atrasti naują, kūrybinį ir platų požiūrį į juos supantį pasaulį.

Nepriklausomai nuo amžiaus, asmeninis augimas reiškia augančias kompetencijas ir galimybes, tačiau taip pat ne mažiau svarbu, ir kaip asmuo jaučiasi, kai visa tai daro – tai yra, mokydamasis ir įgydamas tas kompetencijas. Ir kadangi egzistuoja harmoninga sąveika tarp to, kaip vaikas jaučiasi, ir ką jis veikia, rūpinantis vaiko intelektualine raida, įgūdžių formavimu, kūrybingumo ugdymu ir bendra gerove, nereikėtų pamiršti jo emocinių poreikių.

Aštuoni praktiniai patarimai tėvams

1. Būkite atidūs

Atkreipkite dėmesį į vaiko reakcijas ir elgesį (pavyzdžiui, išsišokimus, depresiją, agresiją, polinkį atidėlioti, aroganciją ar užsidarymą savyje). Tėvai, kurie gerai pažįsta savo vaikus ir žino jų pagrindines aktualijas – kuo jie gyvena, ką jie veikia ir su kuo, – geriau gali padėti jiems įveikti gyvenimo iššūkius ir emocinius sukrėtimus.

2. Nustatykite priežastis

Padėkite savo vaikams suprasti jausmų, kuriuos jie jaučia (pavyzdžiui, baimės, kaltės, džiaugsmo, nejaukumo, pavydo, sumaišties, pasibjaurėjimo, sielvarto, vilties, nusivylimo...), priežastis. Paskatinkite juos įvardyti ir pripažinti savo jausmus – taip ugdysite jų savimonę. Galbūt jie norės pasirinkti vietą ir laiką, kada su jumis kalbėsis. Kai kuriems vaikams sunkiau sekasi jausmus išreikšti žodžiais, tad būkite pasiruošę jiems padėti. Geras katalizatorius gali būti istorijos, piešimas arba dienoraščio rašymas.

3. Bendraukite

Pokalbis apie emocijas su kitais žmonėmis gali būti veiksmingas būdas jas suvokti. Leiskite vaikui suprasti, kad su jumis jis gali kalbėti apie viską. Įdėmiai išklausykite, ką jis sako. Suteikite paguodą ir prieglobstį. Pakartokite tai, ką išgirdote, savais žodžiais, kad įsitikintumėte, kad supratote teisingai. Papasakokite apie savo patirtis (proto ribose), kai jautėte tokius nemalonius jausmus, kaip gėda, liūdesys ar nusivylimas, taip pat atskleiskite, kaip jūs juos įveikėte. Būkite kantrūs, neskubinkite vaiko, neskubėkite sumenkinti vaiko rūpesčių, nekalbėkite apie juos paviršutiniškai. Dažniausiai, kai vaikas išlieja emocijas, verkia, tyli arba konfliktuoja, tai parodo, kad jis bando susitaikyti su savo jausmais, juos priimti ir integruoti. Suteikite vaikams laiko ir erdvės, kad jie galėtų pažvelgti į savo jausmus iš perspektyvos, ir ilgainiui išmoktų juos reguliuoti.

4. Vertinkite savirefleksiją

Modeliuokite ir kartokite apmąstymo privalumus. Pavyzdžiui, galite kartu išnagrinėti, kodėl išsirutuliojo tam tikri įvykiai ar susidarė aplinkybės, aptarkite, kaip panašias situacijas galima spręsti ateityje, ir kokį potencialų poveikį gali turėti tam tikras elgesys (pavyzdžiui, priešiškumas ir užsisklendimas) arba jausmų (tokių, kaip pyktis, džiaugsmas ar nerimas) išraiškos. Vaikams reikia laiko atsipalaiduoti, žaisti nestruktūruotus žaidimus. Kelkite jiems mažiau reikalavimų, leiskite pabūti vieniems, klausytis muzikos, kad jie galėtų nusiraminti, suvokti savo mintis ir jausmus.

5. Skatinkite atsparumą

Padėkite vaikui išmokti veiksmingai ir kūrybingai reaguoti į nesėkmes ir pokyčius pereinamuoju laikotarpiu. Kartais vaikams sunku priimti savo ribotumą. Taip pat būna nelengvų situacijų, kuriose apima stiprūs, sunkiai suvaldomi jausmai (nervingumas, susijaudinimas, abejonės. Padėkite vaikams suprasti, kad normalu jausti tokius jausmus, kad juos galima priimti ir integruoti.

6. Puoselėkite santykius

Geri santykiai dažniausiai suteikia gyvenimo džiaugsmo, o sudėtingi santykiai liūdina. Kadangi santykiai su artimaisiais ir draugais turi įtakos mūsų savijautai, labai svarbu skatinti vaikus megzti tvirtus ryšius, paaiškinti jiems, kas yra „duoti ir imti" pusiausvyra, konfliktų sprendimas, išmokyti juos kurti ir pritaikyti strategijas, kurios santykiuose palaikytų nuoseklumą. Draugystės taip pat gali būti labai palaikančios, tačiau santykių kūrimas reikalauja socialinių įgūdžių. Tėvai gali padėti vaikams ugdytis šiuos įgūdžius, suteikdami jiems galimybę aktyviai žaisti, dalintis, priimti įvairovę, bendradarbiauti, užtikrindami jiems nuoseklią dienotvarkę ir ryšį su broliais ir seserimis, kitais giminaičiais.

7. Stiprinkite vaiko savivertę

Vaikai dažnai jaučia netikrumą, abejones, atsiduria aplinkoje ar situacijose, kur vyrauja konkurencija, arba turi atitikti nelengvus lūkesčius. Daugumai vaikų nelengva pasitikėti savimi. Padėkite jiems patikėti, kad jie sugeba įveikti sunkumus. Jų požiūris į save priklauso nuo daugybės veiksnių, ir šie veiksniai gali būti vidiniai, išoriniai, dideli, maži, numatyti, neprognozuojami ir pan. Jei tėvai juos palaiko, jais tiki, tai stiprina vaikų savivertę, suteikia jiems palengvėjimą, įkvepia optimizmo.

8. Nepamirškite duotybių

Yra tam tikri neginčijami dalykai, kurie padeda vaiko emocinei raidai ir palaiko jo bendrą savijautą. Pavyzdžiui, saugumas. Besąlyginė meilė. Jautrūs, teisingi patarimai ir nukreipimas. Bendrystė. Sąžiningumas. Jų jausmų supratimas ir priėmimas. Labai svarbu, kad vaikas gautų tinkamą palaikymą namuose, mokykloje ir savo bendruomenėje, kad galėtų puoselėti savo teigiamas savybes ir emocinį intelektą. Kai vaikų emocinė raida palaikoma ir skatinama, jie jaučiasi geriau, jiems lengviau priimti save ir savimi tikėti. Teigiami jausmai suteikia jėgų veikti, tad vaikai gali labiau susitelkti į mokymąsi, bendravimą, kūrybą ir sėkmę. Jei padėsite vaikams puoselėti esminius emocinius gebėjimus, praturtinsite jų gyvenimą ir suteiksite jiems galių – tai juos motyvuos ir dabar, ir ateityje.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis