9 genialiai paprastos idėjos, ką su vaikais veikti vasarą FOTO

Vasara atostogų metas ne tik mums suaugusiems, bet ir vaikams. Leiskime vasarą vaikams pailsėti - ragina psichologai, edukologai, medikai. Vaikai per mokslo metus patiria didžiulį krūvį, dažnas ikimokyklinukas ne tik darželį lanko, bet ir dar porą būrelių. Tad vasara puikus metas atsipūsti. Tiek edukologai, tiek tėvai vieningai sutaria, kad vaikui vasarą geriausia būti lauke, gryname ore. Bet ką gi veikti?

Ką vaikai vasarą veikia darželyje?

"Ilgas buvimas lauke turi prasmę, bet ji ateina pamažu, - teigia darželio „Saulužės vaikai" vadovė Jolanta Augustinavičiūtė - Porochnia. - Prasidėjus vasaros atostogoms nebevykdome įprastinių veiklų darželyje, laiką leidžiame lauke. Kai tik atostogos prasidėjo ir buvome ilgai lauke, vaikai nežinojo, ką su ta laisve veikti. Jie greitai pervargdavo nuo kažkokio siautulio, o dabar randa sau vietą už krūmo, suolo - ten vyksta gyvenimas, žaidimai.

TAIP PAT SKAITYKITE:
7 ženklai, kad vaikams skiriate per mažai dėmesio
5 dalykai, kurių galime pasimokyti iš vaikų

Darželio  vadovė išskiria dvi ikimokyklinio amžiaus vaikų grupes: mažuosius (1,5 - 3 metai) ir vyresniuosius (3 - 7 metų), nes jų poreikiai labai skiriasi. Vyresnieji vaikai mielai žaidžia siužetinius žaidimus su lauke rasta gamtine medžiaga. Tuo tarpu mažieji darželio lankytojai tyrinėja daiktus, aplinką. "Turime penkias šokdynes: vienam tai priemonė smėliui berti, kitam - uodegytė, trečias pririšęs mašiną tampo, ketvirtas pririšęs prie sūpynių stebi penktąjį į savo šokdynę dainuojantį", - pasakoja pašnekovė.

Vyresniems vaikams svarbu kurti, fantazijas išreikšti popieriuje, lipdyti, klausytis skaitomų knygų, Tuo tarpu mažieji atranda malonumą suptis, o tai ir koordinacijos lavinimas, ir savęs pajautimas kitame lygmenyje. Be to, vasara - puikus metas mažyliams atsikratyti sauskelnių. Tai nelengva užduotis ir tėvams, ir vaikams, ir auklėtojoms.

Darželio „Saulužės vaikai" vadovė ragina tėvelius po darželio daugiau laiko skirti pasivaikščiojimui. "Galima automobilį pastatyti toliau nuo darželio, vaikai, darželyje praleidę apie 10 valandų, labiausiai nori laiko su tėvais, bendravimo su jais. Galima dviračiais važiuoti iš namų ir namo - tai tokia pramoga", - pataria ji.

Ką su vaikais veikti vasarą namuose?

Dviejų vaikų (4 ir 2 metų) mama, švietimo konsultantė Dovilė Stumbrienė džiaugiasi, kad gali vasarą leisti kartu su vaikais, ir dalinasi jų mėgstamiausiomis veiklomis. 9 idėjos, kurias pasinaudoti gali kiekvienas tėtis ir mama:

Vandens žaidimai. Leiskime vaikams plaukioti ežere ar upėje, pliuškentis baseine, taškytis balose ar fontanuose, žaisti kibire ar lauko vonioje. Ką veikti su vandeniu, vaikui net nereiks patarinėti. Jis pats ras įvairiausius žaidimo būdus.

Gamtos tyrinėjimas. Atraskime kartu su vaikais vabaliukus, sraiges, žolytes ir gėles. Papasakokime apie juos. Rinkime augalus, džiovinkime juos ir kartu su vaikais klijuokime, darykime atvirutes. Rinkime akmenukus ir juos nudažykime, paverskime boružėmis, bitėmis ir pan.

Daržas. Auginkime kartu su vaikais daržoves, nesvarbu kur - savo kieme, kaime pas močiutę ar namuose ant palangės. Kiekvienas vaikas mielai tampa daržininku - sėja, laisto, stebi, ragauja.

Laipiojimas. Leiskime vaikams laipioti po medžius , karstytis žaidimų aikštelėse - tai vienas iš pagrindinių ikimokyklinukų lavinimosi būdų. O jeigu dar įrengus namelį medyje? Tai nėra taip sudėtinga, kaip gali atrodyti - tereikia surasti „draugišką" medį, pastatyti laiptukus, gal dar kokią virvę pririšti ir tai bus kuo puikiausias namelis medyje.

Skaitymas. Skaitykime visur ir visada. Kaip linksma pasistatyti palapinę ir ten užsidarius kartu skaityti knygą arba įlipus į savo mėgstamą medžio namelį.

Remontavimas, maisto gaminimas. Įtraukime vaikus į savo kasdienius darbus. Jiems tai bus didžiulė pramoga, o jeigu dar duosite tikrus įrankius: peilį, žirkles, atsuktuvą ar plaktuką - džiaugsmas liesis per kraštus.

Piešimo žaidimai. Tegul visada po ranka vaikams būna popieriaus lapas ir piešimo priemonių. Pagauti įkvėpimo jie bet kurią minutę galės išlieti savo fantaziją popieriaus lape. Vienas iš mūsų mėgstamų žaidimų: paimkite po popieriaus lapą ir pieštuką, atsisėskite vienas priešais kitą, kad nematytumėte, ką kitas piešia. Ir tada paeiliui sakykite, ką piešti ir abu tai nupieškite. Kai lapas bus pilnas, apžiūrėkite, aptarkite.

Herojai. Vaikai nuo trejų metų atranda savo herojus: kas piratus, kas indėnus ar kaubojus. Kažkuriuo metu jiems patinka dinozaurai, drakonai ar princesės. Leiskime vaikams jais būti, padėkime padaryti karūnas, kaukes ar raištį užrišti ant akies.

Lipdymas. Lipdyti galima iš molio, plastilino, vaško. Mes labiausiai mėgstame išsivirti savo plastiliną ir iš jo lipdyti. Tai padaryti labai paprasta: įpilkite į puodą 1 puodelį miltų, 1 puodelį vandens, 0.5 puodelio druskos, 1 šaukštą aliejaus, 1 šaukštelį citrinos rūgšties ir kelis lašus maistinių dažų. Viską išmaišykite, dėkite ant viryklės, dar pamaišykite kelias minutes. Ir štai pats nuostabiausias plastilinas!

Dovilės Stumbrienės tekstas ir nuotraukos

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis