Apklausa: tėvai įvardino, kas svarbiausia geram vaikų darželiui

Lietuvoje darželinukų tėvai vis didesnį dėmesį skiria vaikų ugdymo procesui, o ne savo patogumui ar žaislams.


Tai paaiškėjo iš modulinius darželius statančios ir juos prižiūrinčios bendrovės atliktos apklausos, kuria siekta išsiaiškinti, kokį vaikų darželį suaugusieji laiko geru. Vaikų priežiūros įstaigų specialistai pastebi, kad tėvai vis labiau dalyvauja ugdymo procese, žino, ko nori iš darželio ir ieško asmenybių, kurioms galėtų patikėti savo vaikų vystymąsi ir priežiūrą.

Septyniuose didžiuosiuose šalies miestuose apklausus keturis šimtus 25-45-erių metų amžiaus tėvų, turinčių ikimokyklinio amžiaus vaikų, paaiškėjo, kad absoliuti dauguma, 96 proc., suaugusiųjų teigia, kad geram darželiui būtinos patikimos ir savo darbą išmanančios auklėtojos. Šiauliuose įsikūrusio vaikų darželio „Spalvoti nykštukai" vadovė Sniega Krenciūtė sako, kad toks tėvų pasirinkimas nestebina, nes suaugusieji, rinkdamiesi darželį vaikams, akcentuoja auklėtojo santykį su mažaisiais ir ieško tinkamų asmeninių savybių, o ne diplomų.

„Iš praktikos pastebiu, kad tėvams labai svarbu, kokie žmonės bus su jų vaikais, todėl pasirinkimą dažnai nulemia asmeninės auklėtojų savybės. Yra daug puikių vaikų darželių, daug gerų ugdymo programų, tačiau tėvai ieško žmonių, kurie turi tinkamą požiūrį į vaikus. Tėvai supranta, kad svarbu ne tik pedagogo diplomas, o šiltas santykis su mažuoju", – tėvų prioritetus aiškina S. Krenciūtė.

Antras pagal svarbumą kriterijus tėvams darželyje yra maitinimas. 88 proc. tėvų akcentavo mitybos svarbą ugdymo įstaigoje, teigdami, kad geras vaikų darželis yra tas, kuriame yra kokybiškas, sveikas ir subalansuotas maistas. 80 proc. suaugusiųjų pabrėžė ugdymo programos svarbą, nurodydami, kad geras vaikų darželis turėtų rūpintis tikslingu ir įdomiu ugdymo turiniu ir įvairiomis kasdieninėmis veiklomis.

Pasak darželio vadovės S. Krenciūtės, tėvai nėra ugdymo profesionalai, todėl jiems reikia apčiuopiamų dalykų – vienas iš tokių yra valgiaraštis. Nors tėvai gali skirtingai įvardinti kas yra kokybiškas ir subalansuotas maistas, tačiau jie vienodai reaguoja į tai, kai vaikas auga gerai besimaitinantis ir sveikas.

„Visi tėvai vaikams linki gero, o geras maistas rodo, kad vaikais rūpinamasi. Tuomet išauga suaugusiųjų pasitikėjimas vaikų ugdymo įstaiga. Galvojama, kad jei maistas yra subalansuotas ir sveikas, tuomet ir kiti dalykai, prie kurių tėvai negali tiesiogiai prisiliesti, tokie kaip santykiai, kasdieninis gyvenimas, ugdymo programa, taip pat bus geri", – aiškina ji.

Apklausos metu vos keliais procentais mažiau tėvų nurodė, kad vienas svarbesnių kriterijų – saugi aplinka, todėl akcentavo lauke esančių žaidimo aikštelių saugumą. Taip manė 78 proc. suaugusiųjų. 72 proc. teigė, kad su žaislais ir įranga susijęs saugumas turėtų būti užtikrintas ir vaikų darželio patalpose.

„Priežiūra, ugdymas ir saugumas – kai kalbame apie vaikų vystymąsi, visais laikais šie kriterijai buvo svarbiausi. Iš apklausos matome, kad dabar tėvai daugiausiai dėmesio skiria emocinei vaikų būsenai, o tai užtikrinti gali tik kvalifikuoti ir turintys asmenines savybes darželių darbuotojai, todėl laikoma savaime suprantama, kad auklėtojos, kurios nuoširdžiai rūpinsis vaikais, sugebės užtikrinti ir jų saugumą", – sako įmonės „Cramo Adapteo" projektų vadovas Tadas Piekus.

Pasak T. Piekaus, daugiau nei pusė apklaustų tėvų akcentuoja, kad geram darželiui itin svarbi patalpų kokybė. „Iš tėvų girdimi nusiskundimai, kad ne tik dėl vietų trūkumo vaikų darželiuose, tačiau ir dėl valstybinių vaikų darželių patalpų būklės. Daugumai jų būtinas remontas ar net viso pastato renovacija. Palaipsniui šie procesai vyksta, tuo pačiu planuojama ir plėtra, pasitelkiant ir modulines patalpas".

Darželio grupės dydis svarbus 63 proc. tėvų – jie nurodė, kad kokybiškame darželyje jos neturėtų būti per didelės. Artumą iki namų – tik kas antras tėvas (53 proc.). Kainos klausimas buvo aktualus 46 proc. tėvų.

Vaikų darželio „Spalvoti nykštukai" vadovė S. Krenciūtė sako, kad iš praktikos susidurianti, jog tėvai mažiau dėmesio skiria savo patogumui ir dėl tinkamo vaikų ugdymo pasiruošia aukotis. Iš dvidešimties pas ją grupėje esančių vaikų, tik du gyvena tame pačiame mikrorajone, kur veikia darželis: visi kiti suguža iš viso Šiaulių miesto ar net rajono.

„Galiu tik patvirtinti, kad tėvai tampa vis sąmoningesni vaikų ugdymo kausimais. Vis rečiau tėvai veda į darželį vaikus vardan pačio vedimo ir savo poreikių tenkinimo. Tokie pokyčiai vyksta dėl tėvų savišvietos, domėjimosi vaikų vystymusi ir ugdymo procesu, taip pat atsakingos tėvystės populiarėjimo", – sako ugdymo įstaigos vadovė.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis