Ar leisti vaiką vasarą į darželį: gal ir jam reikia atostogų? Pedagogo komentaras

Ne viena šeima vasarą sprendžia dilemą - leisti vaiką į darželį ar padaryti jam "vasaros atostogas" ir neleisti kurį laiką - vieną mėnesį ar du mėnesius?

Iš mamos Ievos laiško:

„Auginame trejų su puse metų dukrytę. Ji darželį lanko nuo dvejų metukų. Pernai leidome ją į darželį visus metus, vasarą taip pat. Šiemet jau abejojame, nes atsirado galimybė (močiutė išėjo į pensiją) išleisti ją „atostogų" pas senelius, kuri gyvena kitame mieste.

Rašau jums norėdama sužinoti specialisto nuomonę - suaugusieji, kurie dirba, turi mėnesio laiko užtarnautas atostogas, o kaip yra su vaikais - ar jiems būtų sveika pakeisti aplinką ir neiti į darželį vasarą? Ar jie nepavargsta per visus metus ir nenusipelno atostogų?

O gal tai visai netikslinga, nes vaikas per tokias atostogas atprastų nuo tvarkos, grįžus jam tektų adaptuotis ir tai ne į naudą? Žodžiu, būtų labai įdomu išgirsti pedagogų samprotavimus šia tema".

TAIP PAT SKAITYKITE:
Psichologė: kad vaiko vidinis pasaulis būtų tvirtas, jam reikia abiejų tėvų
Pirmasis "Lauko darželis", kuriame vaikai nuo ryto iki vakaro bus lauke, kuriasi Vilniuje

Atsako darželio „Šilagėlė" pedagogė Dalia Masilionienė

Dabartiniais laikais dirbantys tėveliai atostogauti gali ne tik vasarą, bet ir kitais metų laikais. Kokios įdomios ir visom prasmėm turiningos būna atostogos, kada atostogauja visa šeima. Tačiau suaugusiųjų atostogos trumpos, vasara - ilga.

Atostogaujantys darželyje vaikai taip pat prasmingai leidžia laiką - pagal vasaros planą vyksta veikla, netrūksta nei pramogų, nei įdomių žaidimų ir linksmybių gryname ore. Vasarą vaikai labai daug laiko praleidžia lauke.

Bet, mano nuomone, pailsėti nuo darželio ir vaikui įprastos aplinkos vasaros metu vaikams būtina. Pirmiausia dėl to, kad vaikai galės ilgiau pamiegoti, valgyti kitokį, naminį ir tik jiems norimą maistą ir tiesiog galės nieko neveikti, t. y., gyventi ramesniu dienos režimu.

Labai gerai, kai vaikas per atostogas gali pabūti pas senelius kaime ar mieste. Juk pas senelius vaikai lygiai taip pat (o gal ir daugiau) bus mylimi, globojami ir prižiūrėti. Jie sužinos daug įdomių dalykų apie senelių pomėgius, gyvenimo būdą, manau suspės pažinti ir senelių kaimynus, gal susidraugaus su atostogaujančiais kitais vaikais, įgaus naujos patirties, pastebės kitus dalykus, patirs naujų emocijų.

Tikiu, kad seneliai su didele kantrybe atsakinės į visus vaikų užduodamus klausimus. Žinoma, palikus vaikus pas senelius, būtina paklausti, kur yra laikomi vaistai, degtukai, žirklės ir saugiai tuos daiktus sudėti. Taip pat sutarti dieną ar valandą, kada vaikas galės telefonu ar internetu pabendrauti su tėveliais.

Vasaros metu vaikai gali būti namie prižiūrimi auklės. Svarbu, kad auklė kuo dažniau vestų vaiką į gamtą, kad vaikas galėtų pabendrauti su kitais kiemo vaikais.

4- 5- 6 m. vaikai vystosi labai sparčiai, nes intensyviai pažindami aplinkinį pasaulį, jie gauna gausybę informacijos ir patiria įvairiausių emocijų. Todėl poilsis, ypač vasarą, padės vaikams nepervargti, „neperkaitinti" smegenų. Žaisti, dirbti, mokytis, kaip ir ilsėtis reikia išmokti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis