Ar tikrai moteriškas pavydas gimus vaikui sustiprėja?

Kiekviena mūsų esame jautusi bent kruopelytę pavydo savo vyrui ir galvojusi, kodėl jis dar negrįžta namo, ką veikia.

Viktoras Šapurovas
Viktoras Šapurovas
DELFI / Kiril Čachovskij


Galbūt ir keista, tačiau šis moteriškas pavydas gali sustiprėti auginant vaiką. Kada iš pažiūros toks nekaltas moteriškas pavydas tampa pavojingas? Kaip elgtis jam užklupus? Konsultuoja individualiosios (Adlerio) psichologijos analitikas seksologas Viktoras Šapurovas.


Iš skaitytojos laiško


„Niekada nebuvau itin pavydi, tad pati savimi stebiuosi, kad manyje vis dažniau pabunda pavydas. Pirmųjų jo apraiškų pastebėjau vos gimus mūsų pirmagimiui. Vyras ryte atsikeldavo, išbėgdavo į darbą, o aš besisukdama namuose – prižiūrėdama sūnelį, tvarkydama butą, virdama valgyti vis dažniau pagalvodavau, kodėl man nepaskambina, ką šiuo metu veikia. Vyras ir iki gimstant sūnui kartais užtrukdavo darbe, tačiau tuomet man jokių minčių apie galimą jo neištikimybę nekildavo. Jeigu namo pavėluoja dabar, „pagaunu" save mąstančią apie jauną bendradarbę, apsivijusią mano vyro kaklą. Žinau, kad kalbu kaip kokia višta perekšlė, tačiau šiuo metu kaip tik taip ir jaučiuosi – ne visai graži ir patraukli. Kelis kartus esu vyrui užsiminusi apie pavydą, bet jis tik nusijuokia, kad prisigalvoju visokių nesąmonių. Greičiausiai taip ir yra. Vis dėlto nesuvokiu, kodėl augindama sūnų pradėjau jausti pavydą savo vyrui ir juo labiau nežinau, kaip šio jausmo išvengti."


Pasak analitiko Viktoro Šapurovo, moterų pavydą paskatina keli veiksniai, o ar jis bus labai stiprus – paranojiškas ar lengvesnės formos, priklauso nuo pačios moters asmenybės. Taigi, priežastys, palankios pavydui.


Vaikystė


Nors pavydas nėra genetiškai paveldimas, vis dėlto tarsi kokia šeimos relikvija keliauja iš kartos į kartą, iš rankų į rankas. Tarkime, jeigu maža mergaitė augo pavydžių tėvų šeimoje, didelė tikimybė, kad ir ji pati suaugusi bus pavydi žmona, kad jos vaikai taip pat užaugs pavydūs. Tėvai yra pirmieji vaiko mokytojai, todėl mažieji matydami, kad tėvai vienas kitam priekaištauja, kelia pavydo scenas, patys mokosi tokio elgesio ir neįsivaizduoja, kad galima gyventi kitaip, be šio jausmo.


Negebėjimas užmegzti artimo ryšio


Ne visi sutuoktiniai sugeba užmegzti labai artimus ryšius ir besąlygiškai pasitikėti vienas kitu. Artimą tarpusavio ryšį labai sunku užmegzti tiems žmonėms, kurių tėvai nesugyveno, nuolatos pykosi. Vaikai, nematantys ir nejaučiantys tvirto tėvų ryšio, suaugę sunkiai išmoksta ir patys jį užmegzti su savo vyru ar žmona. Sutuoktiniai, kai nėra artimo ryšio, nesugeba vienas kitu pasitikėti, todėl ir pradeda pavydėti, prisigalvoti nebūtų dalykų. Na, o ta moteris, kuri jaučia labai artimą ryšį su vyru, pasitikės juo ir nepavydės net jeigu šis ir bus išvykęs už 1000 kilometrų. Artimas ryšys sukuria pasitikėjimą mylimuoju ir neretai pakanka prisiglausti, pasižiūrėti vyrui į akis ir jau žinai, kad viskas yra ir bus gerai. Deja, bet jeigu nėra šio artimo ryšio, moteriai nuolatos kažko stigs, jai bus per mažai vyro dėmesio, švelnumo, ji nuolatos prisigalvos nebūtų dalykų ir, be abejo, pavyduliaus.


Vaiko priežiūros atostogos


Nors ir skamba paradoksaliai, tačiau moters pavydą gali sukelti ir vaiko priežiūros atostogos. Dažniausiai pavydėti savo vyrui pradeda moterys, kurios būna namuose su mažyliu ilgiau, nei šis sulaukia 1 ar 1,5 m. Jos pavargsta nuo rutinos, pradeda ilgėtis darbo, jaustis nevisavertės ir šie jausmai paskatina pavydą. Ilgai vaikus namuose auginančios mamos neretai dar jaučiasi finansiškai ir dvasiškai priklausomos nuo savo vyro, tai irgi paskatina pavydo jausmą. Vis dėlto šis pavydas dažniausiai trunka neilgai – tol, kol moteris išleidžia mažylį į darželį, o pati sugrįžta į įprasto gyvenimo vėžes. Ilgiau gali užsitęsti, jeigu mama augina pamečiukus ir praktiškai ketveriems arba ir daugiau metų atsisako profesinės veiklos, ryšių su bendradarbiais, ankstesnių savo pomėgių ir pan. Darbas ir karjera mūsų šalies moterims yra be galo svarbu, ko gero, daugelis jų neįsivaizduoja, kad galėtų nedirbti ir būti namų šeimininkės, nes šios moters pareigos yra nuvertinamos. Tad automatiškai tos mamos, kurios ilgai būna namuose su vaikais, pradeda jaustis prastai ir ima pavydėti vyrui, kuris gali išeiti į darbą, tobulėti. Vis dėlto verta šį nelengvą periodą ištverti, nes vaikams iki trejų metų amžiaus nieko nėra geriau už buvimą namuose kartu su mama.


Pasitenkinimo stoka


Galbūt retai susimąstome, kad moters pavydą skatina ir lytinio pasitenkinimo stoka. Ta moteris, kuri po gimdymo negeba pajausti orgazmo, kurios vyras per mažai laiko skiria glamonėms, kokybiškam seksui, taip pat nejučiomis pradeda manyti, kad sutuoktinis susirado kitą, ir pasiduoda pavydo jausmui. Lytinis pasitenkinimas tiek vyrui, tiek ir moteriai suteikia šeimos stabilumo jausmą, o kai šio jausmo trūksta, pavydas pradeda griaužti tarsi kirminas.


Tylėti ar išsipasakoti?


Nors pavydas būdingas daugelio šalių moterims, vis dėlto ne visos elgiasi vienodai. Tarkime, pietietės grįžus vyrui vėliau nei įprasta namo gali sviesti į sieną vieną lėkštę po kitos, sukelti didžiulį skandalą. Lietuvės dažniausiai leidžiasi kamuojamos pavydo ir tyliai kenčia, neišsipasakoja vyrui. „Pratrūksta" tik tuomet, kai neigiami jausmai „nebesutelpa" ir prasiveržia ašaromis, gailiu kūkčiojimu. Pasak analitiko V.Šapurovo, pavydas gali sugriauti bet kurios šeimos santykius, todėl neverta jo auginti ir puoselėti, priešingai, vos pajutus pirmuosius jo daigelius, reikėtų pasikalbėti apie tai su savo vyru. Greičiausiai vyras net nenutuokia, kiek nebūtų dalykų jo žmona prisigalvoja, galbūt jam išties „išsikrovė" telefonas, jis tikrai buvo susirinkime, susitiko su draugais tik išgerti arbatos ir pan., nors žmonos vaizduotė piešia visai kitokius vaizdinius. Moteris turėtų susėsti kartu su savo vyru ir ramiai, ginkdie, be jokių kaltinimų, pasikalbėti su juo, papasakoti, ką jaučia, kodėl mano, kad jis jai neištikimas. Tuomet vyrui bus aiškiau, kodėl pastaruoju metu jo žmona keistai elgiasi, ir greičiausiai ją nuramins. Jeigu moteris pradeda kaltinti savo vyrą arba nieko nepaaiškinusi staiga tampa jam šalta, abejinga, sutuoktinis neranda tokio elgesio paaiškinimo ir pradeda tolti nuo savo žmonos. Jeigu žmona nuolatos susiraukusi, jis išties gali susirasti meilužę. Kuo ilgiau moteris tylės apie savo pavydą, tuo labiau problema didės, sutuoktinių santykiai šals. Kai žmona atvirai pasipasakoja vyrui, kas darosi, net ir paragavęs neištikimybės skonio vyras gali staiga palikti meilužę ir tapti labai artimas savo žmonai. Tad jokiu būdu negalima numoti ranka į pavydą, sumenkinti jo ar juo labiau tyliai kentėti, nes jis gali tapti didžiule visa griaunančia jėga. Jeigu pavydo jausmo neįmanoma atsikratyti pasikalbėjus su vyru, verta kreiptis pagalbos į psichologijos analitiką.


Shutterstock nuotr.


Kaip nesielgti


Labai dažnai pavyduliaujanti moteris pradeda kontroliuoti savo vyrą. Pavyzdžiui, sulaukia, kol šis užmiega, arba nubėga į dušą ir peržiūri visas telefone esančias žinutes, patikrina, kam jis skambino, perskaito visus jo laiškus, klausinėja, kur buvo, kiek užtruko, su kuo susitiko. „Tokiu elgesiu moteris nieko nepasieks, – sako analitikas V.Šapurovas. – Per didelė kontrolė nesustabdys vyro, priešingai, padarys didelės žalos sutuoktinių santykiams, nes vyrą gali apimti tam tikras azartas susirasti meilužę ir sėkmingai slapstytis nuo žmonos. Jeigu sutuoktiniai yra artimi, jiems nereikia vienam kito kontroliuoti, jie pasitiki, sugeba išsiaiškinti ir suprasti, kas vyksta kito žmogaus viduje , o tai ir yra svarbiausia.


Ką gali vyras?


Jis gali daug, ypač jeigu žino, kad moteris kankinasi dėl pavydo. Pavyzdžiui, gali paanalizuoti savo elgesį, pagalvoti, kaip galėtų nuraminti mylimą moterį. Mamai nėra lengva auginti kūdikį, kuris sugeria praktiškai visą jos laiką, jai norisi būti ne tik mama, bet ir gera žmona, tad vyras galėtų įvertinti šį jos norą ir dažniau sakyti komplimentus, apkabinti, patikinti, kad be jos neįsivaizduoja savo gyvenimo. Apskritai kelerius metus po kūdikio gimimo kiekvienai moteriai reikia didesnio vyro dėmesio, nes tas dėmesys padeda jaustis tvirčiau, o neretai ir „nuima" nuovargį. Jeigu vyras mato, kad jo moteris kankinasi namuose, o mažyliui jau sukako dveji metukai, galėtų paieškoti auklės ir išleisti savo mylimąją į darbą. Taigi, išmintingam vyrui tikrai yra ką veikti ir niekas kitais taip gerai kaip jis nenumalšins žmonos pavydo. Aišku, jeigu tas pavydas dar yra valdomas.


Iš prigimties pavydi moteris turėtų kreiptis kuo anksčiau į specialistą, nes ilgainiui pavydas ne mažėja, o tik didėja. Pavydas, kuris nėra laiku sustabdomas, gali virsti tikra paranoja, kai kiekviena moteris atrodo konkurentė, o vyras neištikimas su visomis pažįstamomis. Jeigu vyras kenčia ir nepalieka savo pavydžios žmonos, ši net ir senatvėje jam negali atleisti dėl tariamų neištikimybių. Tad dėl sielos ramybės nesileiskite, kad pavydas apnuodytų jūsų gyvenimą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis