Ar vestis į Knygų mugę vaikus?

Šiemet mugė vyks vasario 19-22 d. „Litexpo" parodų rūmuose. Knygų mugė turėtų pritraukti įvairaus amžiaus bei išsilavinimo žmones. Ypatingo dėmesio susilauks ir jaunieji skaitytojai. Vaikams bus skirta daug įdomių renginių, knygų pristatymų ir žaidimų.


Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, Jautru: motina atsisako neįgalaus vaiko, kurį užauginti ryžtasi tėvas
Pusseptinto kilogramo vaiką pagimdžiusi motina nepastebėjo nėštumo

Vaikams knygų mugėje bus skirta visa ketvirtoji „Litexpo“ parodų rūmų salė. Joje įsikurs vaikų knygų leidėjai, vaikų scena ir Knygų šalis. Knygų šalies erdvėje kaip ir kasmet veiks kūrybinės dirbtuvės „Tu gali sukurti knygą“, čia vaikai visomis knygų mugės dienomis bus kviečiami pasinerti į įvairią ir įdomią knygų kūrimo veiklą.

Koncertai, pristatymai ir kiti renginiai

Vaikų salės scenoje vyks šeimoms skirti renginiai, knygų pristatymai, žaidimai, koncertai. Leidėjai stebina renginių gausa ir įvairove bei užsienio autorių apsilankymais. Vaikų scenos renginiai startuos jau pirmąją mugės dieną, ketvirtadienį. Žiūrovų lauks žaidimai ir koncertas - bus pristatomas „Teatriuko“ kompaktinis diskas pagal Violetos Palčinskaitės geriausių eilėraščių rinktinę „Vaikų kambarys“.

Lietuva kartu su Slovėnija ir Lenkija dalyvauja bendrame Europos Komisijos remiamame projekte „Mūsų mažoji biblioteka“. Pagrindinis projekto tikslas - kultūriniai mainai. Visos šalys dėl kalbų skirtybių bei nedidelių rinkų susiduria su panašiomis problemomis: šių šalių autorių knygos mažai verčiamos į užsienio kalbas, tad pasaulyje lieka nežinomos. Projekto tikslas – padėti atrasti gerą ir vertingą literatūrą mažose šalyse. Lietuva Knygų mugėje pristato dvi Lenkijoje pripažintas ir apdovanotas knygas: rašytojos Annos Onichimowskos ir dailininkės Agatos Dudek „Krosnelė, kepuraitė ir apkepas" bei tos pačios autorės, tik kitos iliustratorės - Krystynos Lipkos-Sztarbałło – knygą „Kur nuėjo sapnas" (knygas išleido „Nieko rimto"). Visos knygų kūrėjos atvyks į Vilnių pristatyti kūrinių bei pabendrauti su Lietuvos skaitytojais. Jų renginiai vyks penktadienį 17 val. ir šeštadienį 18 val.

Vaikus džiugins ir dar viena autorė iš užsienio – olandė Tosca Menten, parašiusi knygą „Mumija Dumis ir akso skarabėjas“, skirtą jau savarankiškai skaitantiems 7-10 m. vaikams. Charizmatiška ir unikali autorė savo pirmąjį kūrinį lietuvių kalba pristatys penktadienį 12 val. Knyga neįprastu scenarijumi turėtų patikti mėgstantiems nuotykius bei juokingas istorijas bei leis susimąstyti, ką reiškia būti kitokiam nei visi.

Gyvoji edukacija

Taigi renginių Knygų mugėje tikrai bus apstu tiek suaugusiems, tiek vaikams. Tačiau į tokią sausakimšą parodą kartu vestis vaikus dažnai tampa iššūkiu tėvams. Tuomet ir kyla abejonė: gal visgi neverta čia vežtis vaikų, užteks ramiai pasivaikščiojus parvežti jiems lauktuvių.

Leidyklos „Nieko rimto" vadovas Arvydas Vereckis duoda atsakymą: „Taip, vaikas įneš daug nesusikaupimo, gal greičiau teks išeiti, jei jis pavargs, bet vaiko dalyvavimas Knygų mugėje - tai neįkainojama edukacija, geriausias būdas supažindinti su knyga, lavinti jo vaizduotę. O vaizduotė - tai raktas į nuostabų, sėkmingą ir prasmingą gyvenimą. Be to, reikia leisti pačiam vaikui išsirinkti knygą ar bent jau daryti kompromisą - vieną išsirenki tu, kitą išrenku aš. Taip ugdoma vaiko pasirinkimo laisvė, net jei tėvams jo pasirinkimas atrodo nesąmonė – mums atrodo, kad žinome, kas geriausia, o vaikas jaučia, kaip yra iš tikrųjų.“

Leidėjai nesiginčys: knygų mugė yra ne tik didžiausias darbymetis, bet ir didžiausias metų džiaugsmas. Leidyklos jau krauna naujausias knygas, kurios pasieks skaitytojus anksčiau negu knygynus, sudarinėja renginių, knygų pristatymų, autografų dalijimo programas ir laukia to tiesioginio, betarpiško bendravimo su skaitytojais bei autoriais.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis