Batutas prie namų: smagu, bet ar saugu?

Batutas – viena populiariausių lauko pramogų, kurią itin mėgsta vaikai. Kokie pavojai tyko namuose, kuriuose stovi batutas?

Saugus šokinėjimas ant batuto


Paprastai nelaimingi atsitikimai ant batuto baigiasi labai sunkiais sužeidimais. Dažniausiai taip pramogaudami nukenčia vaikai nuo šešerių iki keturiolikos metų.


Vaikams patinka šokinėti ant batuto, tačiau džiaugsmą neretai apkartina nesaugaus elgesio pasekmės. Tai gali baigtis rimtomis nelaimėmis. Rizika stipriai padidėja, jeigu ant batuto vienu metu šokinėja du ar daugiau žmonių – susidūrimai tokiu atveju beveik neišvengiami.


Todėl privaloma laikytis svarbiausios saugaus šokinėjimo ant batuto taisyklės: niekada neleiskite ant batuto šokinėti daugiau nei vienam žmogui. Pašokti ir nusileisti vaikai turėtų batuto viduryje, o kūlvirsčių ore apskritai nederėtų daryti. Taip pat svarbu išmokti prieš nulipant nuo batuto sustoti ir jokiu būdu nešokti nuo batuto ant žemės ar kitų paviršių.

Batuto savininkas atsakingas už teisingą jo pastatymą ir priežiūrą. Ant batuto šokinėjantys maži vaikai turi būti prižiūrimi suaugusiųjų. Priežiūra pasirūpinti privalo ne tik batuto savininkas, bet ir vaikų tėvai ar kiti už juos atsakingi asmenys.


Vida Press


Tokie ženklai kaip „Naudoti draudžiama“ ar „Dėl nelaimingų nutikimų atsakomybės neprisiimame“ nuo atsakomybės neatleidžia. Todėl įsigyjant ir statant batutus būtina atsižvelgti į kai kurias saugos taisykles:


  • Batutas turi stovėti ant lygaus paviršiaus ir kaip įmanoma stabiliau. Tam puikiai tinka veja ar amortizuojantys pagrindai.
  • Jeigu batutas neturi apsauginio tinklo, jokiu būdu jo negalima statyti ant kieto paviršiaus, pavyzdžiui, asfalto, šaligatvio ar akmeninio grindinio. Vis dėlto, patartina naudoti batutus tik su apsauginiais tinklais.
  • Papildomas apsauginis tinklas tarp rėmo ir grindų apsaugo nuo situacijos, kai vaikas gali palysti po batutu.
  • Batuto rėmas, spyruoklės ir elastinės juostos turi būti visiškai uždengtos.
  • Netoli batuto esančios tvoros, šakos ar elektros laidai taip pat turi įtakos šokinėjimo saugumui.


Vida Press


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis