Būkite žmonės, neverskite to daryti vaikų

„Lenk medį, kol jaunas“. Taip, yra tokia lietuvių liaudies patarlė, tačiau nesupraskite jos paraidžiui, kai kalbame apie vaikų auklėjimą. Vaikų nereikia nei „perlaužti“, nei versti kažką daryti. Su jais reikia kalbėtis ir tartis.

10 dalykų, ko negalima versti daryti vaikų.

1. Versti per prievartą valgyti

Nors yra normos, kiek tam tikro amžiaus vaikas turėtų suvalgyti, visi vaikai skirtingi. Ir patikėkite, tegul geriau vaikas bus šiek tiek alkanas, nei permaitintas. Jeigu versite vaiką valgyti, jis gali visiškai prarasti susidomėjimą maistu, o ateityje gali išsivystyti valgymo sutrikimo problemų!

2. Eiti prieš savo prigimtį

Priimkite vaiką tokį, koks jis yra. Jeigu jis ramus ir drovus, neverskite jo aktyviai bendrauti. Jeigu mažylis aktyvus ir judrus, neverskite jo ramiai sėdėti. Tai prieštarauja jo prigimčiai. Ir tuo nieko nepasieksite.

Adobe Stock

3. Apgaudinėti

Net nekalto melo („Pasakyk, kad manęs nėra namuose!") vertėtų vengti. Juk mažylis gali lengvai priprasti prie melo ir bėgant laikui pradės meluoti net jums.

Shutterstock

4. Reikalauti atleidimo be paaiškinimo

Prieš reikalaudami vaiko atsiprašyti, būtinai jam paaiškinkite, už ką jis turi atsiprašyti. Juk mes ne šiaip sau norime išgauti mechaninį „atleisk", bet kad ir vaikas suprastų savo neteisingą poelgį.

5. Su visais sveikintis

„Nagi, pasisveikink!", „Greitai sakyk „Sveiki!" – panašias frazes galime išgirsti iš mamų, primygtinai reikalaujančių, kad atžala mandagiai elgtųsi su kažkokia teta. O vaikas tuo metu tyli kaip žuvis ir slepiasi už mamos. Vaikas gali žodžiais nepasakyti, tačiau žvilgsniu ar šypsena pasisveikinti su žmogumi. Kai būsite vieni, paaiškinkite jam, kodėl vertėtų pasisveikinti. Tegul jis pats to nori.

Shutterstock

6. Draugauti

Jūsų vaikas neturi draugauti su jūsų geriausios draugės vaiku! Leiskite jam draugauti su tuo, su kuo jis pats nori. Jeigu jums nepatinka jūsų vaiko naujas draugas, elkitės išmintingai – dažniau kvieskite jį į svečius!

Shutterstock

7. Kardinaliai keisti įpročius

Naujų dalykų vaiką mokykite pamažu. Neįmanoma be streso atpratinti nuo čiulptuko ar per vieną vakarą pripratinti eiti miegoti devintą vakaro, jeigu prieš tai jis eidavo 23 val.

8. Bausti maistu ar kategoriškai uždrausti tam tikrus produktus

Uždraustas vaisius saldus. Nereikalaukite, kad vaikas ramiai praeitų pro kalną saldainių, padėtų matomiausioje virtuvės vietoje. Tiesiog nepirkite tų produktų, kuriuos norite riboti, kad net nekiltų pagunda juos valgyti.

9. Likti nakvoti ten, kur jam nepatinka

Jeigu yra tokia galimybė, tai geriau paprašykite močiutę pernakvoti pas jus, užuot vertę nenorintį vaiką miegoti pas ją.

Shutterstock

10. Įgyvendinti savo nerealizuotas svajones

Nuolatinės nesėkmės ugdo nevykėlio kompleksą. Jeigu vaikui nesiseka groti fortepijonu, tuo labiau, jeigu visiškai nepatinka juo groti, galbūt vertėtų jam pasiūlyti kitą užsiėmimą? Leiskite vaikui pačiam rinktis, o ne siūlykite tą užsiėmimą ar veiklą, kurią norėtumėte rinktis jūs. Tegul jūsų nerealizuotos svajonės būna praeitis. Nepirškite to vaikui.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis