Dešimt pedagogo J. Korczako priesakų tėvams

Januszas Korczakas (tikrasis vardas Henrykas Goldszmitas, gyveno 1878-1942 metais) buvo garsus lenkų pedagogas, rašytojas, gydytojas ir visuomenės veikėjas.

J. Korczako pedagoginės idėjos grįstos savęs pažinimo, savikontrolės ir savęs valdymo formavimu vaikų kolektyve. Jis buvo vienas pirmųjų visuomenės veikėjų, kuris iškėlė Lenkijoje vaiko teisių klausimą. Vaikas yra asmenybė nuo pirmų dienų, kurią reikia gerbti, tikėjo iškilusis pedagogas. Su bendraminčiais įkūręs Našlaičių namus, jis juose taikė savo unikalią pedagoginę sistemą.


Tais metais, kai Lenkiją buvo okupavusi fašistinė Vokietija, J. Korczakas didvyriškai kovojo už vaikų gyvybes Varšuvos gete. Jis buvo nužudytas Treblinkos dujų kamerose kartu su beveik dviem šimtais savo auklėtinių.


Dešimt J. Korczako priesakų tėvams:


1. Nesitikėkite, kad jūsų vaikas bus toks, kaip jūs, ar toks, kokio norite. Padėkite jam tapti ne jumis, o savimi.


2. Nereikalaukite iš vaiko užmokesčio už viską, ką dėl jo padarėte. Jūs suteikėte jam gyvenimą, kaip jis gali už tai atsidėkoti? Jis suteiks gyvenimą kitam, tas – trečiam, ir tai yra negrįžtamas dėkingumo dėsnis.


3. Neišliekite ant vaiko savo nuoskaudų, kad nereiktų senatvėje valgyti karčios duonos. Nes ką pasėsi, tą ir pjausi.


4. Nežiūrėk į vaiko problemas iš aukšto. Gyvenimas kiekvienam suteiktas pagal jėgas ir būkite tikri, kad jam jis sunkus ne mažiau nei jums, o gal net sunkesnis, nes jis neturi patirties.


5. Nežeminkite!


6. Nepamirškite, kad patys svarbiausi žmogaus susitikimai – jo susitikimai su vaikais. Teikite daugiau dėmesio jiems.


7. Nekankinkite savęs, jeigu kažko dėl savo vaiko negalite padaryti. Prisiminkite, kad dėl vaiko padaryta nepakankamai, jeigu padaryta ne viskas.


8. Vaikas nėra tironas, kuris užvaldo visą jūsų gyvenimą, ne tik kūno ir kraujo vaisius. Tai yra toji brangi taurė, kurią Gyvenimas davė jums saugoti ir kurstyti jame kūrybinę ugnį. Tai išlaisvinta motinos ir tėvo meilė, jie augins ne „mūsų" ar „savo" vaiką, o saugojimui suteiktą sielą.


9. Mokėkite mylėti svetimą vaiką. Niekada nedarykite svetimam vaikui to, ko nenorėtumėte, kad darytų jūsiškiam.


10. Mylėkite savo vaiką bet kokį: netalentingą, nesėkmingą, suaugusį. Bendraudami su juo džiaukitės, nes vaikas – tai šventė, kuri kol kas su jumis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis