Edukologė A.Landsbergienė: kodėl mūsų namuose nėra TV

Specialistai pataria nuo trejų metų vaikams leisti naudotis technologijomis, planšetėmis, kompiuteriais ir neviršyti vienos valandos per dieną. Deja, dauguma tėvų į šį laiką “netelpa”.

Paklausta, ką tokiu atveju geriau rinktis, kad vaikui būtų daugiau naudos nei žalos, edukologė, privačių darželių tinklo ir pradinės mokyklos įkūrėja Austėja Landsbergienė neabejoja, kad geriau atsisakyti televizoriaus ir išnaudoti planšečių bei kompiuterių galimybes.

“Kadangi mes namuose neturime televizijos, tai mano atsakymas aiškus: kompiuteris/planšetė yra daug vertingiau, nei televizija. Kodėl? Todėl, kad tėvai gali labiau kontroliuoti turinį. Mes, pavyzdžiui, per šešerius metus televizijos nepasigedome: visas žinias perskaitome internete, užsisakome žinias telefone (“Reuters” ir pan.), aš asmeniškai dar klausau BBC mašinoje, kurioje tenka praleisti nemažai laiko” , - pasakoja A. Landsbergienė.

Keturių vaikų mama teigia, kad jos atžalos taip pat jau įpranta skaityti žinias internetu. TV reklamų nepasigenda - užtenka jų ir internete.

“Pramogos? Juk yra teatrai, koncertai, kelionės ir pan. - kam tas televizorius?! Tuo tarpu planšetėms sukurta tiek daug edukacinių aplikacijų, apie kiek laidų nė svajoti negalime”, - aiškina pašnekovė.

Svarbiausia – sveikas protas

Austėja Landsbergienė, edukologė
DELFI / Tomas Vinickas
A. Landsbergienė atkreipia dėmesį, kad metas, kai televizorius įjungtas tame pačiame kambaryje, kuriame yra vaikas, nesvarbu, kad jis jo aktyviai nežiūri, taip pat įsiskaičiuoja į rekomenduojamą ekrano laiką. Čia apsigauna daug tėvų, kurie mano, kad jeigu TV vaikas aktyviai nežiūri, tai tas laikas nesiskaičiuoja.

“Man didesnį rūpestį, kai pažiūriu, ką rodo Lietuvos kanalai, kelia tai, kad smegenis, o ne akis daug labiau televizija gadina. Dėl to konkrečiai mes ir atsisakėme televizijos. Televizorių pažiūrime - juk yra daug laidų ir filmų, kurie yra net labai verti dėmesio. Pasikartosiu: svarbiausia - sveikas protas", - sako pašnekovė.

Reikia išnaudoti situaciją

Paklausta, kur yra problema, jei, pavyzdžiui, keturmetis negali atsitraukti nuo planšetės po valandos, ar pusvalandžio, ir kaskart prasideda isterija, pyktis, agresija, edukologė ramina, kad tai normalu ir siūlo išnaudoti situaciją.

“Dėl vaiko pykčio priepuolių galiu pasakyti tai, kad ketverių metų vaikui pykčio priepuoliai dar yra visai normalu. Vien dėl jų mes negalime vengti tam tikrų situacijų. 

A.Landsbergienė pastebi, jog planšetėms sukurta daug edukacinių aplikacijų.
Shutterstock nuotr.

Be to, mes juk esame atsakingi už vaiko auklėjimą, tad tokias situacijas reikia ir išnaudoti kaip puikią galimybę auklėti.

Nuolat kalbant su vaiku, pykčio priepuolių ima mažėti, nes jis pradeda suprasti ir tėvų poziciją, ir tai, kad taisyklių šioje šeimoje yra laikomasi nepriklausomai nuo to, kaip ji(s) reaguoja.

Išnaudojus situaciją, vaikas ne tik nepraranda planšetės, bet ir įgyja socio-emocinių įgūdžių. Taip pasiekiama "win-win" (laimėjimo) situacija”, - dėsto A. Landsbergienė.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis