Edukologė: kokį žaislą pirkti vaikui, kad jis neatsibostų per dieną

VšĮ „Pilni namai“ edukologė Greta Kacinauskaitė - Ivanauskienė svarsto, kokius žaislus verta pirkti vaikui, kad jie neatsibostų per vieną dieną.

Ar dažnai susiduriate su situacija, kuomet vaikas turi kalną žaislų, tačiau žaidžia tik su vienu? Arba išvis nežaidžia? Kuomet reikalauja vis naujų žaislų?


Taip yra todėl, kad nedaug šiuolaikinėje rinkoje esančių žaislų maksimaliai įtraukia vaikus į žaidimą. Žaislas – tai įrankis, kviečiantis žaisti, t.y., skatinantis kuo daugiau veikti, mąstyti, kurti ir taip pasiruošti gyvenimui.


Jei žaislas ribotas, ribotas ir žaidimas, tada reikia naujų žaislų (priemonių) ruoštis gyvenimui.


Kyla klausimas – kokį žaislą pirkti vaikui, kad šis nepabostų ir nepapildytų jau turimos žaislų krūvos? Štai keletas patarimų:


1. „Neapipilkite" vaikų žaislais.


Pirkite vieną žaislą, taip ugdydami saikingą ateities vartotoją. Vaikas gavęs mažiau žaislų labiau juos vertins ir atkreips dėmesį.


2. Rinkitės žaislus, kurie skatintų vaiko mąstymą, kūrybiškumą ir įsitraukimą į žaidimą, o ne atimtų juos iš vaiko.


Pavyzdžiui, nesiūlome pirkti lojančio ir vaikščiojančio šunelio -roboto, kadangi, palyginus su paprastu pliušiniu šuneliu, jis atima galimybę iš vaiko įsivaizduoti, imituoti jo judėjimą, įgarsinti jį.


3. Puiku, jei žaislas yra daugiafunkcinis.


Tikėtina, kad tokiu žaislu vaikas naudosis ilgiau norėdamas išbandyti jo galimybės. Taip pat tikėtina, kad toks žaislas lavins daugiau vaiko gebėjimų.


4. Atkreipkite dėmesį į žaislo turinį, kokias vertybes ir nuostatas jis diegia.


Svarbi ir medžiaga, iš kurios žaislas pagamintas. Atminkite, kad ugdome pavyzdžiu, tad pirkdami natūralių medžiagų žaislus, mokome vaikus ekologiškumo, atsakingo vartojimo.


5. Rinkitės medžiagomis, dizainu, idėjomis, technologijomis šiuolaikinius žaislus.


Modernumas ir naujoviškumas prikausto dėmesį labiau nei kasdien matomi objektai. Tai gali būti ir tradiciniai žaislai su šiuolaikiškomis technologijomis (pvz. konstruktorius su magnetu).


6. Atsižvelkite į vaiko troškimus bei pomėgius, bet nepamirškite, kad Jūs kuriate vaiko aplinką.


Atidžiai rinkdamiesi žaislus galite maksimaliai ją praturtinti ir padovanoti dar didesnę dovaną vaikui, nei pats žaislas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis