Ekologiški žaislai – nauda sveikatai ar mados reikalas?

Ekologiški žaislai pirmiausia yra ne dėl mados, o dėl mūsų visų sveikatos, tvirtina Ingrida Lauciuvienė, trijų vaikų mama, “Augueco namų” vadovė. Ekologiško maisto ir kitų prekių populiarumas vis auga, todėl natūralu, kad ir žaislų rinkoje ši tendencija ryškėja. Kalbinta mama dalinasi savo šeimos patirtimi, kaip vaikui pradėjus lankyti Valdorfo darželį, iš namų dingo spalvoti, akį rėžiantys, spygaujantys žaislai.

“Maži viename žaisle esantys kenksmingų medžiagų kiekiai gal ir atitiks normas, bet ar pagalvojame, kiek tokių žaislų ir daiktų buityje susikaupia iš viso? Ką vaikas nuolat deda į burną? Kuo kvėpuoja savo kambaryje?”, - klausia ekologinio darželio įkūrėja I. Lauciuvienė.

Pasak jos, yra daugybė mokslinių tyrimų, kurie liudija, kad cheminės medžiagos tikrai veikia mūsų psichiką, sveikatą. Tarkime, ištyrus vaikų grupę, kuri nuolat piešė su geliniais rašikliais, paaiškėjo, kad medžiagos turėjo įtakos vaikų hiperaktyvumui, negalėjimui susikaupti. Jau nekalbant apie alergines reakcijas, kurias net ir gydytojams susekti sudėtinga.

TAIP PAT SKAITYKITE:
5 populiariausios lavinamųjų žaislų idėjos Kalėdoms
Ko pasimokėme iš Puponautų viruso?

Yra ekologiškų ir iš plastmasės

EKO judėjimas visuomenėje pastebimas jau senokai. Dauguma mano, kad ekologiški žaislai, tai būtinai mediniai. Deja, yra ne taip.

“Kiekvienais metais atsiranda vis naujų gamintojų teigiančių, kad jų žaislai pagaminti iš ekologiškų medžiagų ir tai nebūtinai turi būti mediena. 

Yra nemažai žaislų pagamintų iš ekologiškos plastmasės ar kartono”, - aiškina Gytis Breikštas, žaislais prekiaujančios toybox.lt svetainės vadovas.

Ekologiškų žaislų būna ne tik medinių, bet ir pagamintų iš kartono, plastmasės.
Shutterstock nuotr.

Edukacinės funkcijos nekeičia

Vaikų ugdymo pedagogė, mokyklėlės visai šeimai "Strazdanėlės" vadovė Sonata Latvėnaitė-Kričenienė sako, kad EKO sąvoka labai plati. Žaislų rinkoje yra įvairių žaislų. Gerai, kai žaislų pardavėjai EKO ženklą naudoja sąžiningai.

“Tai neabejotina nauda alergiškiems ar kitokių sveikatos sutrikimų turintiems vaikams. Tačiau pats savaime EKO ženklas nekeičia esminės žaislo edukacinės funkcijos. Nes esmė gi ne ta, ar jis pažymėtas EKO ženklu ar ne, esmė, kiek jis skatina vaiko raidą, aktyvina mąstymą, lavina vaizduotę ar ugdo kitas jo savybes”, - įsitikinusi S. Latvėnaitė-Kričenienė.

Namus ilgainiui užvaldė natūralūs žaislai

“Geriau vienas kokybiškas žaislas, negu šimtas plastmasinių luženų – šią tiesą žinojau seniai. Tačiau prisipažinsiu, laikytis šios tikrai auksinės taisyklės, yra sunku”, - tvirtina kalbinta dviejų vaikučių vilnietė mama Laima.

Ji sako, kad jai, kaip ir daugeliui, gimus pirmam vaikui norisi duoti visa, kas geriausia, o tas „geriausia“ dažnai yra kalnas žaislų. Ypač, kai prisimeni savo vaikystę, sako Laima, kai tokios žaislų gausos bei įvairovės nebuvo, atrodo, kad supirkdamas vaikui pusė žaislų parduotuvės, padarysi jį dar laimingesnį.

Mamos nuomonė pasikeitė, kai sūnus pradėjo lankyti Valdorfo vaikų darželį, kur nėra įprastų žaislų, o vaikai žaidžia natūraliomis gamtos medžiagomis – akmenukais, pagaliukais, kaštonais, kankorėžiais, taip pat medžiagos atraižėlėmis, vilna.

Žaislą iš natūralių medžiagų maloniau liesti, jis yra ilgaamžiškesnis, sako dviejų vaikų mama Laima.
Gamintojo nuotr.

“Pati paėmusi į rankas natūralios medžiagos jų „žaislą“, nustebdavau, koks jis yra malonus liesti. Pamažu iš namų dingo ryškūs, akis rėžiantys ir spygaujantys žaisliukai, o ėmė rastis medinių, siūtų, veltų, pintų ir megztų žaislų”, - pasakoja Laima.

Ji pastebi, kad su natūraliais žaislais ne tik malonu žaisti, bet jie yra ir labai kokybiški. Medinės mašinytės, konstruktoriai, dėlionės, lėlių namelis, kaladėlės, mediniai vaisiai, daržovės – visa tai net ir po trejų metų kasdienio žaidimo atrodo kone nauji.

“Taigi, dabar eidama į svečius, kur yra mažų vaikų, stengiuosi jiems irgi nunešti kokį nors mielą medinį žaisliuką. Na, ir kas, kad jis būna mažučiukas, o už tokią kainą galėtum nupirkti milžinišką plastmasinį žaislą, esu įsitikinusi, kad tokiu ir mieliau, ir sveikiau žaisti”, - patirtimi dalinasi mama.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis