Idealus amžiaus skirtumas tarp vaikų: koks jis?

Kada gimdyti antrą vaiką? Koks amžiaus skirtumas tarp vaikų optimalus? Atsakymo į šiuos klausimus ieškojome su vaikų ligų gydytoja ir vaikų bei paauglių psichiatre Aurima Diliene.

Paklausta apie tai, koks amžiaus skirtumas yra geriausias tarp vaikų, vaikų ligų gydytoja ir vaikų bei paauglių psichiatrė Aurima Dilienė sako, kad tai - kiekvienos šeimos apsisprendimas: „Ko gero, nėra vieno „recepto", kaip geriau, mama, šeima renkasi pati. Mes, specialistai, čia galime būti tik patariamasis balsas". Vis dėl to kalbant apie amžiaus tarp vaikų amžiaus skirtumą, specialistė išskiria du svarbius aspektus.


Pirmasis aspektas: mama ir vaikas


- Iš darbo ir savo, kaip mamos, praktikos galiu pasakyti, kad pastebėjau, jog kalbant apie mamą ir vaiką geriausiai, kai šeima kito vaiko susilaukia po trejų metų. Trimetis jau gana brandus, vis labiau domisi aplinka, išeina į darželį, todėl jam lengviau atsiskirti nuo mamos. Šiai tokiu atveju taip pat lengviau savo dėmesį labiau skirti naujagimiui.


- Šiek tiek graudu girdėti, kai mamos apie pamečiukus sako: „Ai, vienas vargelis tuo pačiu metu." „Jei vaikas - vargas, tai kam tada jį gimdyti? Gyvenimas vienas, nereikia jo paversti vargu", - tokiu atveju atsakau mamoms. Dažnai pamečiukams ryžtasi karjeros moterys. Juk laukti trejus metus, paskui - dar trejus karjeros moteriai gali būti labai daug.


Mama, kuri ryžtasi pamečiukams, turėtų žinoti, kad nukenčia jos ir vaiko ryšys. Bendravimo bėdos gali išryškėti po daugelio metų. Aišku, dar labai svarbus kriterijus, kiek vaiką auginti padeda tėtis. Girdžiu, mamos kartais sako: „Kitos užaugina dvynukus, aš irgi galiu užauginti pametinukus." Tai nėra visiška tiesa. Augindama pametinukus mama turi plėšytis tarp dviejų. O dvynukai neįsivaizduoja kitaip, kaip tik vieną bendrą mamą, mat jau pilvuke, galima sakyti, vos tik užsimezgė gyvybė, įprato prie tokios savo padėties.


- Vaikus, tarp kurių skirtumas siekia iki 7-10 m., dažniausiai gimdo moterys, kurios vienu metu sugeba turėti keletą veiklų, kitaip tariant, vienu metu mąstyti keliomis kryptimis. Kai kurios labai džiaugiasi, kad vaikus skiria šešeri-septyneri metai. Tuomet vienas vaikas jau šiek tiek paaugintas, mama gali atsiduoti labiau kitam vaikui, jau mąstyti labiau viena kryptimi.


- Yra ir tokių mamų, kurios gimdo vaikus, tarp kurių vos ne 18 m. skirtumas. Kartais vyrai pajuokauja, kad pirmiausia reikia užauginti vieną vaiką, o tada galima „imtis" kito... Čia, ko gero, panašiai ir išeina.


Vida Press


Antrasis aspektas: vaikai


- Jei kalbėtume apie vaikų santykius, būna, kad pametinukai labai gerai sutaria. Tačiau būna ir tokių pametinukų, kurie visiškai nesugyvena. Tai gamta motulė taip sumąstė, kad vienas vaikas gimsta vienoks, o kitas visiškai kitoks. Tik taip esant nepalankioms sąlygoms vienas iš jų vis tiek turėtų išgyventi. Tik taip natūraliai gamtoje gali išlikti tam tikra populiacija. Todėl pirmas vaikas savo siela bus artimesnis trečiam, penktam ir paskesniam broliui ar sesei. Antras - ketvirtam, šeštam ir paskesniam broliui ar sesei. Jei šeimoje 2-3 ir daugiau vaikų, nė vienas niekada nesijaus vienišas, nes turės galimybę tarp jų rasti savo sielos draugą.


Kartais būna, kad du vaikai šeimoje ir jie labai vienas į kitą panašūs. Nepamirškime, kad dėl tam tikrų priežasčių būna ir nesėkmingų nėštumų. Juos irgi reikia įskaičiuoti.


- 12 m. laiko tarpas galėtų būti ta apytikslė riba, kai vaikai dar gali jausti broliškus (žaidimų draugo) santykius. Kartu reikia pasakyti, kad net jei vaikus skiria dar daugiau metų, broliškas, arba giminystės, ryšys egzistuoja. Pažiūrėkime „Paieškų tarnybą". Vaikai, kurie augo atskirai, jų tėčiai - skirtingi, vis tiek jaučia kažkokį kraujo ryšį. Tai ne mitas, kraujo ryšys egzistuoja. Labiau jį jaučia jautresni žmonės.


- Sunku kalbėti apie broliškus santykius, jei tarp vaikų - daugiau kaip dvidešimt metų. Atsiranda kartų skirtumas, juk dvidešimtmetis ar dvidešimtmetė jau gali turėti savų vaikų. Tuomet tas ryšys tampa labiau kaip mamos (jei vyresnėlė - mergaitė) ar tėčio (jei vyresnėlis - berniukas) ir vaiko (to mažėlio, kurį nuo vyresnėlių skiria 20 m. laiko tarpas).

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis