Jei turite vaikų, būtinai užduokite sau šiuos 9 klausimus

Psichologė, socialinių mokslų daktarė Monika Skėrytė-Kazlauskienė pateikia 9 klausimus tėvams, kuriuos uždavus sau, galima pasitikrinti, ar mūsų elgesys su vaikais yra tinkamas.

Dovanojame jums, tėvai, devynis klausimus su pratęsimais. Tai yra ypatingi klausimai, jie jums padės pasirinkti, koks elgesys su vaiku yra tinkamiausias konkrečioje situacijoje. Nes juk ne visad šalia būna psichologas, kurio galima paklausti.

Pabūkime patys sau psichologai. Šie klausimai įgalina suprasti, kas svarbu bendraujant su vaikais ir pasirinkti tai, kas geriausiai tinka jūsų konkrečioje situacijoje.

Nebūtina taikyti visų klausimų iš karto. Kai sunkioje situacijoje prisiminsite paklausti savęs, kai suformuluosite nors ir vieną tokį klausimą, susidarys įgūdis geriau pamatyti situaciją, ją suprasti.

Kai įgusite kelti sau vieną iš šių klausimų, imkitės kito. Pasirinkite tokį, kuris jums labiausiai patinka arba yra aktualiausias. Jie visi iš tiesų priduoda supratimo.

1. Ką iš mano elgesio gali išmokti, perimti vaikas? Jei mano elgesį vaikas perims tiesiogiai, ar man tai patiks?

2. Ko aš išmokau iš šios situacijos? Kiek dar kartų reikės pakartoti panašias situacijas, kad išmokčiau?

3. Kaip dėl mano elgesio ar situacijos jaučiasi vaikas? Kokie jausmai galbūt kyla vaikui?

4. Kaip aš jaučiuosi šioje situacijoje? Ką man sako mano jausmai? Ar jie labiau susiję su vaiku, ar su kitais žmonėmis, kitomis aplinkybėmis?

5. Kaip aš galėčiau pasielgti kitaip? Kaip mano vietoje pasielgtų kitas žmogus?

6. Kokie vaiko ar mano fiziologiniai ir psichologiniai poreikiai gali būti nepatenkinti šiuo metu?

7. Ar mano elgesys padeda kurti ryšį su vaiku? Gal kitoks mano elgesys labiau palaikytų mūsų ryšį?

8. Ar aš girdžiu savo vaiką? Ar aš iš tiesų įsiklausau ir suprantu, ką vaikas man nori pasakyti? Ar galiu pamatyti situaciją vaiko akimis?

9. Ar po penkerių metų tai mums bus svarbu? Ar verta tam skirti dėmesį ir energiją? Ar rytoj prisiminsim, kas čia vyksta?

Psichologė Monika Skėrytė-Kazlauskienė

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis