Jeigu jaučiate, kad santykiai su vaiku nelabai geri, pasinaudokite šiais patarimais

Tėvų dėmesys ir vaiko tokio, koks jis yra, priėmimas yra pamatas, ant kurio kuriasi vaiko savivertė, jo tikėjimas savo jėgomis ir net jo būsimo gyvenimo sėkmė.

Ar jūsų vaikas turi tvirtą pagrindą po kojomis? Ar atsimenate, kada paskutinį kartą sėdėjote apsikabinę su mažyliu ir klausėtės jo pasakojimų? Kada kartu ėjote pasivaikščioti ir nežvilgčiojote į išmanųjį telefoną?


Deja, vis dažniau tėvams stinga laiko paklausti vaiko, ar jis papietavo, ar paruošė pamokas. Dėmesio trūkumas užpildomas dovanomis, užgaidų pildymu, bet tai tik didina prarają tarp vaiko ir tėvų. O juk tikrai įmanoma skirti vaikui dėmesio, net jei laisvo laiko neturite daug.


Kaip to pasiekti? Keletas patarimų, kuriais kviečiame pasinaudoti:


Kartu pusryčiaukite ir vakarieniaukite


Veikiausiai teks pakoreguoti dienotvarkę ir vakare skubėti namo arba ryte anksčiau atsikelti. Tačiau verta pasistengti dėl bendrų pusryčių ir vakarienių. Pamėginkite laikinai pamiršti reikalus, priekaištus, auklėjamąsias kalbas. Tiesiog būkite kartu. Papasakokite vieni kitiems ką nors įdomaus, kurkite planus savaitgaliui. Taip kartu praleistas pusvalandis jus suartins.


Kartu tvarkykitės


Vaikas gali užsispirti, jeigu liepsite susitvarkyti kambarį, bet jei paversite tvarkymąsi linksmu žaidimu, jis džiaugsis. Paprašykite vaiko padėti, kai gaminate valgį. Net jei jis gali tik supjaustyti duoną ar išdėlioti lėkštes. Vaikai mėgsta jaustis pagalbininkais. Bendra veikla parodys vaikui ir darbo svarbą, ir tai, kad jums su juo įdomu.


Daugiau laiko būkite kartu prieš užmiegant ir ryte pabudus


Pasaka prieš miegą ar tiesiog pokalbis – puikus suartinantis, santykius šildantis ritualas. O tinkamai vaiką ryte pažadinti – reiškia nuteikti jį linksmai dienai. Vakare padarykite masažą, pabučiuokite, palinkėkite saldžių sapnų mėgstamam vaiko žaisliukui, o rytais kelkite su šypsena, bučiniu, pasikartojančiu ritualu. Sugaišite 10 minučių ilgiau nei įprastai, bet šiltas įspūdis liks visai dienai.


Leiskite savaitgalius su visa šeima


Didelė pagunda praleisti savaitgalį įlindus į kompiuterį ar su knyga, ypač jei vaikas ūgtelėjęs ir gali pats pavalgyti, pažaisti. Bet tokia diena niekuo neįsimins nei jam, nei jums. Skirkite dieną išvykai į užmiestį, į parką, nueikite į teatrą, į koncertą, į pramogų parką. Pažaiskite ar tiesiog pasivaikščiokite lauke. Jei oras prastas, žaiskite stalo žaidimus. Tai iš tiesų suartina.


Išmokite bendrauti, o ne priekaištauti


Priekaištai nubraukia bet kokius šilto bendravimo bandymus. Galbūt jums atrodo, kad norite padėti, parodyti klaidas, pasidalinti patirtimi, bet vaikui priekaištai tėra priekaištai. Leiskite jam būti tokiu, koks jis yra, nepaverskite kiekvienos laisvos minutės pastabų sakymu. Ne veltui sakoma, kad vienam priekaištui turi tekti 10 pagyrimų. Ar jūsų namuose laikomasi tokios proporcijos?


Nekritikuokite vaiko draugų, jų pomėgių. Tegu vaikas drąsiai dalinasi su jumis savo išgyvenimais. Galiausiai, su kuo jam jais dalintis, jeigu ne su tėvais?

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis