Kad vaikas gerbtų savo tėvus: 10 trumpų, bet labai svarbių patarimų

Kaip stiprinti tėvų autoritetą šeimoje, kurioje auga vaikai? Siūlome 10 nesunkiai įgyvendinamų patarimų, kurie padės įtvirtinti tėvų autoritetą.

1. Mandagiai bendraukite su savo tėvais


Kažkada garsus rašytojas Umberto Eco yra sakęs, kad auklėjant vaikus svarbiausia yra tai, ką vaikas girdi iš tėvų. Jei vaikas girdi, kaip grubiai jo tėvai kalba su savo tėvais ir vienas su kitu, jūsų autoritetas yra pašlijęs. Aukso žodžiai. Jūs vaikui galite atrodyti patys protingiausi tėvai pasaulyje, kai kalbate su juo, bet jei jis išgirs, kaip grubiai kalbate su savo motina, jūsų autoritetas jo akyse bus sugriautas.


2. Neapgaudinėkite vaiko


Neapgaudinėkite vaiko net mažiausiose smulkmenose, kitaip, kai jis supras, kad tėvai tokiu būdu pasilengvina sau gyvenimą, jis nustos jumis tikėsi. Stenkitės būti geri tėvai net smulkmenose. Ypač smulkmenose. Tai, kas mums atrodo smulkmena, vaikui gali būti labai svarbu.


3. Negąsdinkite vaiko tėčiu


Nesakykite jam: „Štai palauk, grįš tėtis, aš jam papasakosiu, kaip tu elgiesi." Vaikas greit supras, kad kol tėčio nėra namuose, jis gali elgtis kaip tinkamas. Tėtis tuo tarpu jo akyse bus baudėjas, tas, kurio reikia bijoti. Atstatyti sugriautą pasitikėjimą yra kur kas sunkiau, negu ji kurti nuo pirmų dienų.


4. Padėkite vaikui pačiam rasti atsakymus


Ateina laikas, kai vaikas pradeda užduoti klausimus. Pasistenkite nepateikti jam paruošto atsakymo. Leiskite jam pačiam ieškoti atsakymų ir tapti protingesniu. Vietoj to, kad pasakytumėte atsakymą, suteikite jam galimybę patirti konkrečią situaciją, iššūkius, kad vaikas pats ieškotų, kaip juos išspręsti, užduodamas papildomus atsakymus.


5. Neskubėkite bausti


Pasekmės už netinkamą elgesį turi būti aptartos iš anksto. Prieš naudodami jas, 100 proc. įsitikinkite, kad vaikas jų tikrai nusipelnė. Neretai tėvai baudžia vaiką pernelyg spontaniškai, taiko neadekvačiai griežtas nuobaudas. Jei vaiką nubausite nepelnytai, jis gali užsidaryti nuo jūsų ir ilgai jausti nuoskaudą.


6. Nepraraskite vaiko pasitikėjimo


Dažnai tėvai vien nepagalvodami, kaip vaikui tai svarbu, pasakoja pažįstamiems apie tai, kad jų sūnui vaikų darželyje patinka mergaitė arba apie tai, kad dukra savo kambaryje pasikabino plakatą su kokios nors garsenybės nuotrauka. Jei vaikas patikėjo jums savo paslaptį, laikykite liežuvį už dantų. Jei vaikas sužinos, kad iš jo juokiatės, jį tai labai užgaus.


7. Neverskite vaiko įgyvendinti jūsų svajonių


Karlas Jungas yra pasakęs, kad didžiausia našta, slegianti vaiko pečius – gyvenimas, kurio tėvai nenugyveno. Neverskite vaiko įgyvendinti tai, ko jums įgyvendinti nepavyko. Geriau išmokykite jį įsiklausyti į save, kad suprastų, ko jis pats iš tiesų nori.


8. Nekeiskite savo sprendimų


Jei dėl kažkokių objektyvių priežasčių uždraudėte vaikui žiūrėti televizorių, nereaguokite į jo maldavimus leisti pažiūrėti bent minutėlę. Arba dvi. Jūsų autoritetas nukentės, jeigu nebūsite nuoseklūs. Jei parduotuvėje vaikas verkia ir prašo nupirkti naują žaislą, išlikite ramūs ir nepasiduokite emocijoms. Kitaip jis supras, kad ašaros yra puikus būdas gauti tai, ko nori. Lai jūsų žodis būna tvirtas.


9. Tegul vaikas žino, kad esate pasiruošę jam padėti


Tėvai – pirmieji ir svarbiausi vaiko asmenys, kurie lydi jį gyvenimo keliu. Nereikia kištis į vaiko reikalus, kuriuos jis gali sutvarkyti pats, tačiau vaikas turi žinoti, kad esate šalia ir visada pasiruošę jam padėti.


10. Būkite kiek įmanoma arčiau vaiko


Nieko nėra svarbiau pasaulyje, kaip būti savo vaiko vaikystės dalimi. Kokia prasmė kopti karjeros laiptais, jei praleidžiame pirmuosius savo vaiko gyvenimo žingsnius? Koks džiaugsmas iš didelio namo, jei neturime laiko jame užsikurti židinio ir visa šeima pabūti drauge? Būkite kiek įmanoma arčiau vaikų. Vaikai, kurių tėvai daug dirba ir jiems skiria per mažai laiko, labai kenčia, nes galvoja, kad tėvai jų nemyli.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis