Kada vaiką išleisti į darželį: naujo tyrimo rezultatai nustebins daugelį

Stebinantys tyrimo apie darželio lankymą rezultatai – Vokietijos mokslininkas tvirtina, kad kuo anksčiau išleisime vaiką į lopšelį-darželį, tuo jis augs emociškai sveikesnis.

Drezdeno (Vokietija) universitetinės klinikos Vaikų ir paauglių psichiatrijos skyriaus vadovas profesorius Veitas Roessneris teigia, kad ankstyvas vaiko išleidimas į vaikų darželį jokios psichologinės žalos jam nedaro. Atvirkščiai.

Naujausiame žurnalo „Stern“ numeryje profesorius tvirtina, kad jei vaikas lopšelį-darželį pradeda lankyti iki dvejų metų, tai turi teigiamos įtakos jo psichinei sveikatai. Specialistas tokią išvadą padarė remdamasis savo tyrimo rezultatais. Jo metu buvo tirta 4000 priešmokyklinio amžiaus vaikų iš šio pietryčių Vokietijos miesto. Kuo anksčiau vaikai buvo pradėję lankyti vaikų priežiūros įstaigas, tuo buvo mažesnė psichologinių problemų rizika.

Tuo tarpu jei mergaitės ir berniukai vaikų darželį pradėjo lankyti tik trejų ar ketverių metų, rizika turėti elgesio sutrikimų (hiperaktyvumo ir kt.) bei psichikos problemų išauga dvigubai.

Tokius rezultatus tyrėjai gavo skirtingų socialinių statusų grupėse: ir nepilnose šeimose, ir socialinės rizikos šeimose, ir šeimose, kur tėvai turi aukštąjį išsilavinimą. Kitaip tariant, socialinė šeimos padėtis tam įtakos neturėjo.

Šis tyrimas įpils žibalo į amžinai aktualią diskusiją, koks amžius yra optimalus pradėti vaiką leisti į darželį. Vaikų ir paauglių psichiatras Roessneris teigia, kad tėvų įtaka vaiko auginimui yra didžiausia ir svarbiausia, tačiau tai nereiškia, kad jie su vaiku iki mokyklos turi praleisti 24 valandas per parą. Pasak jo, šiuolaikinės vaikų priežiūros įstaigos yra modernus pakaitalas to, ką vaikai turėjo prieš šimtą metų - gausią šeimą su būriu brolių ir seserų ar kaimo bendruomenę, kurioje draugiškai augo ir „ugdėsi" vaikai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis