Kaip auginti ir auklėti vaikus, kad jie nebūtų baltarankiai

Ar vaikai turi kišenpinigius užsidirbti? Ar už darbus namuose reikia mokėti pinigus?

Dabartinė auklėjimo tendencija yra daugmaž tokia: iki 18 metų niekas namuose neprivaloma, o po to – eik, dirbk, išgyvenk. Tai mūsų, tėvų, klaida. Maži vaikai nemano, kad buities darbai yra neįdomūs, erzinantys, nuobodūs. Jie nori būti tokie kaip mes – daryti tai, ką darome mes. Jie bando, atkartoja, o mes draudžiame: NEIK TEN, NELYSK, NELIESK, NEDARYK. Kai kurie tėvai organizuoja savo laiką taip, kad susitvarko namus, kol lialiai miega, o vėliau su jais tik „žaidžia". Arba įjungia vaikams filmukus, tuo tarpu patys tvarkosi uždarę duris.

O kodėl nepamokius vaikų darbus dirbti kartu? Išliksite autoritetu ir vedliu, o vaikas bus savarankiškas, žingeidus, kūrybingas – pasitikintis savimi. Darbai vaikams bus savaime suprantami, laikui bėgant nei mes, nei kiti žmonės netaps jiems tarnaitėmis bei tarnais – juk tik patyręs sunkumų ar buvęs panašioje situacijoje žmogus sugeba atjausti ir nežeminti kito. Tik pats ragavęs sunkaus fizinio darbo arba įdėjęs pastangų sportuodamas, gali suprasti kitą, kuris daro tą patį arba sunkesnį darbą. Galbūt tuomet šaligatvio tiesimas ar stogdengių darbas žiemą neatrodys savaime suprantamas – „Ai, jie pripratę".

Didžiausias tėvų uždavinys yra perteikti vaikams priežasties ir pasekmės slėpinį, ir buitis yra nuostabi mokykla – visų pirma, pažinti ir susitvarkyti su savo veiklos ar neveiklumo rezultatais.

Namuose tikrai yra darbų, kuriuos galima perleisti vaikui, ir ne vien žaislų tvarkymas. Skalbinių kabinimas, šiukšlių išnešimas, gėlių laistymas, gyvūnėlių šėrimas (akvariumą geriau patausokit), laiptinės, mašinos plovimas – svarbu juos paskirstyti vaikui pagal amžių. Vaikas turi suprasti, jog dirbame visi, bet, žinoma, nebūtų išnaudojamas.

Paskirkite konkrečius darbus, kad būtų aišku, kokie darbai yra privalomi, o kurie jau būtų papildomi.

Ekonominis auklėjimas

„Duodu pinigų, nes tada jis išmoks juos vertinti". Ar tikrai? Sumanesnis vaikas be pinigų perpras racionalius resursų panaudojimo pagrindus, galiausiai kas nors jam pasiūlys – duok nusirašyt, o aš tau Snikers'ą. Ekonominis auklėjimo tikslas yra supažindinti vaiką su jo žinioje esančiomis priemonėmis pasiekti savo tikslų. Taip pat supažindinti su jūsų šeimos dabartinėmis galimybėmis, išmokyti jį kurti ilgalaikę perspektyvą, bendrai šeimoje planuoti žingsnius bendrų ir individualių tikslų link.

Pavyzdžiui, be įprastų buities darbų vyresniems vaikams, galite paskirti išparduoti nebereikalingus daiktus namuose. Taip vaikas supras, ką vertina kiti, išmoks bendrauti su įvairaus amžiaus žmonėmis, perpras jų poreikius, prioritetus, išmoks naudotis moderniomis technologijomis, programomis ne vien malonumo tikslais. Teks pasistengti daiktą pateikiant – išplauti, išlyginti, pataisyti ir pasidomėti, ar apsimoka taisyti tam, kad parduotų.

Namuose tikrai yra darbų, kuriuos galima perleisti vaikui.
Vida Press

Darbai už namų ribų

Pradėkime nuo artimiausios aplinkos – namų arba mokyklos. Darbų galima ieškotis šalia, pavyzdžiui, daugiaaukščio laiptinė – pasiūlyti ją plauti už kitus kaimynus už sutartą mokestį; išvesti kaimynų šunį, parvesti vaiką iš darželio ir pan. Galimybių daug, galima ir skelbimą laiptinėje pakabinti, padėlioti ant mašinų skrajučių, siūlant savo paslaugas.

Jei gerai sekasi mokslai, galima padėti bendramoksliams ar mažesniems vaikams ruošti namų darbus, pasiruošti testui ir pan.

Ekologiški darbai

Teko girdėti istoriją apie stadiono tvarkdarį, kuris teigė pasistatęs namą iš surinktų ir priduotų butelių, kurių rasdavo po įvairių renginių. Taip, taip ir buvo - maži dalykai gali sukurti daug. Ši istorija įkvepianti ir gali būti nuostabus pretekstas vaikams dviračiais pasivažinėt apie netoliese vykstančius koncertus, surinkti tarą ir ją priduoti, kartu būti ekologijos entuaziastais.

Menai ir pinigai

Su dabartinėmis priemonėmis, socialinių tinklų platformomis, lengva realizuoti visus vaikų rankdarbius, piešinius, paverčiant juos atvirukais, investuojant šiek tiek iš šeimos biudžeto, kad vaiko darbeliai įgytų praktišką pavidalą.

Muzika ar šokiai

Erzina, kad kambaryje nuolat garsi muzika, arba dingstama iš namų su draugais, nes reikia repetuoti, o jūs, žinoma, nieko nesuprantate, nes esate seni neišmanėliai, kurie nesiklauso ir negali įvertinti super šiuolaikinės muzikos?

Padėkite tokiems vaikams - remkite jų pomėgį, paskatinkite ieškoti kavinių, renginių, kur galėtų groti, šokti ir taip užsidirbti. Taip pat galima jaunesniems vaikams individualias pamokas vesti.

Paskatinkite vaikus dalyvauti įvairiuose projektuose. Ne tam, kad laimėtų "X faktorių", bet patarkite, jog tai puiki nemokama viešųjų ryšių priemonė, kuria pasinaudoję galės lengviau prisistatyti galimiems darbdaviams, suras naudingų pažinčių, susikurs fanų ratą. Taip paskatinsite vaiką kasdien darbuotis srityje, kuri jam reikalinga vidiniam tobulėjimui, pusiausvyrai išlaikyti, o galbūt iš tiesų taps profesija ir laimės garantu ateityje.

Maži vaikai nemano, kad buities darbai yra neįdomūs, erzinantys, nuobodūs. Jie nori būti tokie kaip mes – daryti tai, ką darome mes.
Vida Press

Ilgalaikės perspektyvos

Ekonominio auklėjimo pagrindas yra ilgalaikės perspektyvos konstravimas – t. y., pasekmių ir galimybių numatymas. Kalbant apie kasdienius norus, visada priminkite svarbesnius, didesnius planus – atostogas, keliones, studijas, didelius pirkinius. Pasverkite juos prieš momentines užgaidas. Taip vaiką mokysite kantrybės ir užsispyrimo, tvirtos pozicijos.

Atidarykite paaugliui sąskaitą savo finansams valdyti, o taip pat ilgalaikiams planams kurti – supažindinkite su finansiniais instrumentais, kaip juos valdyti, kad vaikas ateityje galėtų siekti didelių planų.

Šaltinis: https://www.facebook.com/svara.ramiai/

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis