Kaip bausti vaiką: 10 taisyklių tėvams

Tėvai įvairiai traktuoja vaikų baudimą – vieni baudžia atžalas tik kraštutiniu atveju, kiti nuolat apšaukia vaiką ar šlepteli jam per sėdynę.


10 patarimų tėvams, kurie ruošiasi bausti vaiką:

1.Jokiu būdu negalima kenkti vaiko sveikatai – nei fizinei, nei psichinei.

2. Jei neaišku, bausti, ar ne, geriau nebausti. Jei dvejojate, ar mažylis nusipelnė bausmės, stabtelėkite ir pamėginkite jam paaiškinti kitaip.

3. Jei vaikas kelis kartus nusižengė, bausti reikia vieną kartą, už viską iš karto, o ne po truputį už viską.

4. Nepamirškite vaiko pagirti ir neatimkite iš jo dovanų. Net jei mažasis iškrėtė didelę kiaulystę, bet paskui padarė ką nors gero, neignoruokite pagirtinų jo poelgių.

5. Nesusikoncentruokite į vaiko prasižengimus. Jei už kažką nubaudėte, pamirškite tai, atverskite naują puslapį, daugiau neatsiminkite incidento ir nepriekaištaukite vaikui.

6. Nežeminkite vaiko. Kad ir kiek vaikui būtų metų, kad ir kaip prasikaltęs jis būtų, bausmė neturi būti pažeminimas.

7. Kai vaiką barate, nelipdykite jam etikečių, nesakykite, kad jis netikėlis, kad nieko kito iš jo nesitikėjote. Stenkitės išsakyti nepasitenkinimą iš savo pusės, pabrėždami, kaip jaučiatės, kai jis netinkamai elgiasi. Pokalbį galite pradėti frazėmis „Man nemalonu...“, „Man skaudu...“, „Aš supykau...“

Nesakykite vaikui, kad jis „blogas, nesumanus“, sakykite – „negerai pasielgei“ ar pan.

8. Nebauskite sergančio vaiko, taip pat kai jis valgo ir prieš pat nakties miegą, kai žaidžia, kai mokosi, po bet kokios dvasinės ar fizinės traumos.

9. Prieš bausdami vaiką pagalvokite, ar tikrai jis siaubingai prasikalto. Galbūt jūs tiesiog buvote pavargę ir viskas jus erzino?

10. Stenkitės visas konfliktines situacijas spręsti kalbantis – taip parodysite vaikui, kad kiekvieną problemą galima išspręsti be skandalo.

Atsiminkite, kad vaikui, kaip ir visiems artimiesiems, labiausiai reikia meilės tada, kai jis mažiausiai jos nusipelno.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis