Kaip įrengti namus, kuriuose vaikas augtų laimingas

Ar pastebėjote, kad kai kur Jums jauku ir gera, o kai kur nejauku ir nuobodu? Kokia aplinka skatina smalsumą, kaip ji veikia vaikus ir svarbiausia ar gali jiems būti naudinga ir kaip? Šiame straipsnyje rasite keletą nesunkiai įgyvendinamų pavydžių.


Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, 7 sveiki užkandžiai, kuriuos rekomenduoja specialistai
Tikra istorija: moteris pagimdė trynukus, kai to nesitikėjo niekas

Tik pasitikėdamas savo jėgomis vaikas bus smalsus, nebijos atrasti, pažinti pasaulį ir MOKYTIS. Pasitikėjimas savimi savo aplinkoje - tai privaloma kiekvieniems namams!

2. Vaizduotės lavinimo pamokos

Vaikų vaizduotė labai laki, todėl paprasčiausias būdas ją lavinti - tiesiog jos neslopinti. Jei norite ją dar labiau stimuliuoti, rinkitės daugiafunkcinius daiktus/baldus/žaislus, nupieškite netikėtų gyventojų, galbūt slaptas dureles (po kilimu, po lova), drąsiai kambaryje kabinkite meno kūrinius. Taip pat vaizduotę sužadinti gali keisti daiktai, neįprastų formų ir spalvų, sukeistomis funkcijomis (pvz., šviečiantis arbatinukas, kėdė-lentyna ir pan.).

3. Šeimos vertybių sergėtoja

Vertybės, kurias norite perduoti vaikui, gali atsispindėti jo kambaryje ir paremti jūsų mokymą. Jei jūsų šeimoje didelė vertybė yra pagarba vyresniajam, tokiu atveju vaiko kambaryje gali kabėti senelių ar prosenelių nuotraukos. Jeigu šeimos vertybė yra kelionės, tai galėtų būti kelionių atributai, žemėlapis. Meilė gamtai? Pasodinkite keletą augalų, kuriais galima būtų rūpintis, pakabinkite paveikslų su gyvūnais. Kokias dar vertybes ugdote? Draugiškumas, smalsumas, tolerancija. Pagalvokite, kaip tai galėtų atsispindėti vaiko aplinkoje. Leisdamas daug laiko joje vaikas nejučia perims ir supras tai, ką norėjote jam štai taip netiesiogiai pasakyti.

4. Grožio ir estetikos mokykla

Tai, kas gražu, kuria harmoniją ne tik išorėje, bet ir viduje. Suteikite savo vaikams galimybę pažinti tikrą grožį. Originalų, kokybišką, subtilų. Lavinti gerą skonį ir mokyti vertinti kokybę vietoj kiekybės taip pat labai svarbu. Vaisius raškysite greitai - vos tik vaikas pradės vertinti ir saugoti jį supantį grožį, o taip pat ir pats jį kurti ne tik aplink save, bet ir savyje! Estetiką vertinti padės meno kūriniai, dekoratyvinės detalės, kokybiški ilgaamžiai daiktai ir žaislai, todėl rinkdamiesi daiktus galvokite, ar jie verti būti jūsų vaiko grožio matu.

5. Skaičiai ir raidės - pirmoji mokykla

Kuo anksčiau vaikas susidurs su raidėmis ir skaitmenimis, tuo geriau. Tai gali būti dekoratyvinės detalės arba plakatai, abėcėlės, “šūkiai”. Jei kambaryje pakabinsite didelį plakatą su žodžiu „MYLIU!“, manote, nemokantis skaityti vaikas nepajus šio žodžio skleidžiamos energijos? Klystate. Pabandykite. O jei kiekvieną namų kėdę pažymėsite lapeliu su žodžiu “KĖDĖ”, tai vaikas ilgainiui „iškoduos“ šį žodį. O kas, jei taip sužymėtumėte visus daiktus?

Tikrai taip, net ir nepastebėsite, kaip pradės skaityti. Tas pats ir su skaičiais. Jei turite laiptus, būtų naudinga juos sunumeruoti, lipdamas vaikas galės juos skaičiuoti. Pagalvokite, ką dar galėtumėte sunumeruoti? Stalčius, duris?

6. Pojūčių karalystė

Lytėjimas labai svarbus, ypač ankstyvoje vaikystėje. Taigi, pabandykite atrasti vaiko kambaryje skirtingų tekstūrų ir faktūrų: šilkas, medvilnė, linas, oda, kailis, plunksnos, karoliukai, siuvinėjimas, nėriniai, mezginiai, vilna, velvetas, medis, kilimai. Išsirinkite keletą kontrastingų derinių, apgalvokite, kaip dar galėtumėte praturtinti aplinką, tik nepamirškite saiko.

Regėjimas stimuliuojamas parenkant įdomesnius raštų ir spalvų derinius. Jei nedrįstate eksperimentuoti, ryškios spalvos ir raštai gali pagyvinti drabužinės lentynas ar stalčius, kas kartą ieškodamas drabužių vaikas gaus ir vaizdų ir raštų “bonusą”

7. Judėjimas ir kūno pažinimas

Vaiko kambarys gali padėti vaikui lavinti jo stambiąją ir smulkiąją motoriką. Stambiajai motorikai lavinti puikiai tiks laipynės, supynės, aktyvų veiksmą skatinantys žaislai (pvz., Bilibo), arba tiesiog antro aukšto lova, žema kėdutė ar jų grupė, kuriomis vaikas galėtų laipioti mokydamasis laikyti pusiausvyrą, pajusti erdvę, tačiau nukritęs nuo tokios nesusižeistų. 

Smulkiąją motoriką lavintų baldai, kuriuose yra skylučių, kuriomis būtų galima varstyti virveles.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis