Kaip iš vaiko piešinio sužinoti, ar jis yra laimingas

Tuo, kad vaiko piešiniai atspindi jo vidinį pasaulį, neabejoja niekas. Psichologai neretai pasitelkia į pagalbą žaidimus, piešimą, kad galėtų įvardinti tas problemas, kurios kamuoja jų apibūdinti žodžiais dar nesugebantį mažylį.

Tėvai nėra apmokyti specialistai, todėl to padaryti negali. Tačiau jie gali pirmieji suprasti, jog jų vaiką kažkas slegia ir reikia ieškoti pagalbos.


Šis piešinio testas tėra smagus žaidimas, į kurio rezultatus kviečiame nežiūrėti pernelyg rimtai. Jeigu jus neramina vaiko elgesys, visada pasikonsultuokite su specialistu. Na, o šį žaidimą galite tiesiog pažaisti su savo vaikais laisvą minutę, gal jis padės šiek tiek išsamiau suprasti jo požiūrį į šeimos narius.


Paprašykite vaiko nupiešti šeimą


Kol vaikas piešia, netrukdykite jam, nesikiškite į piešimo procesą ir leiskite vaikui išreikšti popieriuje visus savo jausmus ir emocijas. Kai piešinys bus nupieštas, paklauskite, kuris yra kuris, kuo vardu visi šeimos nariai.


Eiliškumas


Tai, kokį šeimos narį vaikas nupiešė pirmiausia, o kokį - patį paskutinį, rodo jo santykį su tuo šeimos nariu. Paprastai pirmąjį vaikai piešia arba patį mylimiausią, arba svarbiausią šeimos narį. Jeigu vaikas pamiršta nupiešti kažkurį šeimos narį, vadinasi, jo santykiai su juo įtempti. Paprastai save vaikas nupiešia lapo centre, o tėvus - iš abiejų pusių. Toks vaizdavimas leidžia daryti prielaidą, kad vaikas yra įsitikinęs, jog tėvai jį myli. Jeigu vaikas nenupiešė savęs tarp šeimos narių, vadinasi, jis jaučiasi vienišas ir nemato savęs šeimoje.


Šeimos sudėtis


Jeigu piešinyje trūksta kurio nors šeimos nario, paklauskite, kodėl jo nenupiešė. Nepilna šeima piešinyje - proga susimąstyti, kodėl vaikas taip pasielgė, ir kodėl „pamiršo" kurį nors narį.


Dydis


Kuo didesnis piešinyje nupieštas asmuo, tuo didesnį autoritetą jis turi vaiko akyse. Vaikai, kurie jaučiasi neįvertinti, nelaimingi, piešia save itin mažais, palyginus su kitais šeimos nariais.


Išsidėstymas


Kai šeimoje vyrauja darna ir supratimas, visi šeimos nariai popieriuje nupiešti būna tarsi išrikiuoti vienas šalia kito - ranka rankon, koja kojon. Tas asmuo, šalia kurio vaikas nupiešia save, jam yra itin artimas. Tarp šeimos narių nupiešti kokie nors daiktai simbolizuoja bendravimo barjerus, kuriuos jaučia taip piešiantis vaikas.


Spalvos


Šiltos spalvos - meilės ir prieraišumo įrodymas. Ypatingą artumą ir prisirišimą prie kurio nors asmens jaučiantis vaikas jį nupieš sodria, ryškia spalva, taip tarsi pabrėždamas jo svarbumą. Mėlynai nuspalvinti artimųjų rūbai reiškia, kad šalia šių žmonių vaikui komfortiška būti. Žalia spalva - pagarbos ženklas, geltona - impulsyvimas ir polinkis vadovauti, raudona - stiprūs jausmai, kartais reiškia agresiją, o juoda spalva nuspalvinti šeimos nariai rodo, kad vaikas juos vertina atsargiai.


Kūno dalys


Kruopščiai nupiešti veido bruožai leidžia manyti, kad šis žmogus vaikui labai svarbus. Jeigu iš visų šeimos narių kruopščiausiai, su visais bruožais, vaikas nupiešė pats save, tai reiškia aukštą savęs vertinimą. Itin dideliu nupieštas kažkuris šeimos narys gali reikšti, kad vaikas iš jo dažnai girdi pastabų.


Jeigu nenupiešta burna - šis asmuo linkęs slėpti jausmus. Išryškinti dantys simbolizuoja agresiją. Didelės akys - baimė, itin mažos reiškia kažkokią paslaptį, kurią norima nutylėti. Ilgos rankos arba jų nebuvimas - šis žmogus yra valdingas, vaikas jaučia iš jo pusės psichologinį spaudimą. Trumpos rankos atspindi vidinę silpnybę. Jeigu vaikas save piešia su iškeltomis į viršų rankomis, jam trūksta dėmesio, jis nori atkreipti į save dėmesį.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis