Kaip išmokyti vaiką dalintis specialistės komentaras

Ar yra normalu, kad tam tikro amžiaus vaikai nenori dalintis žaislais? Juk kaip būna nesmagu, kai į svečius ateina draugų šeima su panašaus amžiaus vaikais, o mažylis nesidalina savo žaislais ir sukelia skandalą, kai tą daryti pasiūlo (liepia) tėvai. Kokių patarimų šiuo atveju gali duoti vaikų darželio pedagogė, kuri į panašias situacijas, ko gero, patenka kasdien?

Konsultuoja vaikų darželio „Šilagėlė" auklėtoja Ineta Deksnienė.

Nesijaudinkite - taip elgiasi dauguma vaikų

Vaikų nesidalijimas žaislais ir jų atiminėjimas vienas iš kito, mano manymu, yra dažnas ir natūralus dalykas. Pamato, užsigeidžia ir pasiima svetimą daiktą. Dažnai įvyksta ir tokios situacijos, kai trinkteli pasitaikiusiu žaislu vienas kitam per galvą, kai vienas laiko ir nenori atiduoti, o kitas traukia ir bando atimti. Vaikai, kurie neturi dar 3 metukų yra labai „prisirišę" prie savo žaislų ir tik maždaug apie 6- tus gyvenimo metus pamažu atsiranda nepatirtas jausmas, kad gražu pasidalinti tuo, kas tau pačiam brangu.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Video, kuris privers susimąstyti kiekvieną mamą ir tėtį
Interviu su lietuve dula apie placentos panaudojimą po gimdymo

Labai dažnas atvejis, kada pas jus ateina svečių su mažais vaikais, o Jūsų mažylis nenori dalytis žaislais. Šiuo atveju mano patarimas būtų dėl šito labai nesijaudinti, kadangi tai nutinka su daugeliu vaikų. Jokiu būdu nereikėtų vaiko gėdinti ar barti. Geriausia nesikišti į šias dalybas, kol jos ne per kovingos. Kitas siūlymas - imkite „tarpininkauti" . Pasiūlykite vaikams: „Dabar paridenkime kamuolį vienas kitam", „Išvirkime arbatos vienas kitam" ir panašiai. Rodykite, kaip žaisti su žaislu keliems vaikams kartu.

Jei atėjęs į svečius kitas mažylis atėmė iš jūsų vaiko mėgiamą žaislą, būkite savo vaiko pusėje ir paprašykite atimtą žaislą grąžinti. Tačiau jei matote, kad jūsų vaikas labai sielvartauja, galite jam mainais pasiūlyti kitą žaislą. Jei jūsiškis stveria daiktą iš bendraamžio, švelniai atitraukite savo vaiką, paguoskite, sudominkite kita veikla, o atimtą daiktą grąžinkite tam vaikui iš kurio jis buvo atimtas.

Vaikai mokosi matydami tėvų pavyzdį

Labai gerai, kai vaikas mato gerą pavyzdį šeimoje, iš kurio mokosi. Dalinkitės tarpusavyje, dėkokite, padėkite vienas kitam, ir vaikas norės būti į jus panašus.

Tvardykitės, nešaukite ir nepykite ant vaiko, tai situacijos neišspręs.Pedagogė Ineta Deksnienė

Jau vėliau, kai vaikas pradeda suprasti, kad smagu yra dalintis, būtinai pasidžiaukime kartu su juo. Pagirkime vaikus už gerus darbus, kad ir šimtus kartų, o ypač už tuos, kai vaikas pasielgia brandžiau, draugiškiau, atsakingiau, nei būdamas mažas. Labai svarbu, kad jis pats džiaugtųsi ir didžiuotųsi savimi. Kiekvienas už gerą elgesį apdovanotas gerais žodžiais pradeda suprasti, kaip dera elgtis. Su tokio amžiaus vaikais jau galima susitarti, pasakyti jiems, kad eisime į svečius ir tikimės, kad vaikas ten mokės tinkamai elgtis.

Prisiminiau vieną situaciją, kai mano dukrai buvo dar tik ketveri metai ir ruošėmės į svečius aplankyti mažosios jos draugės. Atrinkome visus žaislus, su kuriais jau mano dukra nebežaisdavo ir nusprendėme juos atiduoti mažajai draugei. Visą kelią ji apie tai tik ir kalbėjo, kaip bus gera pasidalinti savo žaislais, kaip bus smagu, kai džiaugsis jos mažoji draugė, tačiau, kai reikėjo skirtis su jais - noras dingo. Man paraginus padovanoti juos, dukrytė metė žaislus ant žemės ir išrėžė: „Imk, bet žinok, kad jie mano buvo!"

Mes, auklėtojos kasdien susiduriame su įvairiausiomis situacijomis darželyje, stebime vaikus, matome, kaip jie bendrauja tarpusavyje, kaip žaidžia ir t.t. Su žaislų nesidalijimu susiduriame gan dažnai. Ypač tai vyksta tarp pačių mažiausiųjų, tad dažnai tenka „įsikišti" ir išspręsti taikiai šiuos konfliktus.

Keletas praktinių patarimų tėvams, kai vaikai nenori dalintis žaislais:

Tvardykitės, nešaukite ir nepykite ant vaiko, tai situacijos neišspręs;

Pabandykite vaikus sudominti bendru žaidimu, nors vaikai iš tikrųjų kartu pradeda žaisti tik nuo trijų metų. Jeigu jūsų vaikui mažiau kaip treji metai, greičiausiai abu vaikai tik žiūrės, kaip jūs žaidžiate;

Atminkite, jog vaikas gali suprasti, ką reiškia „svetimas", todėl savo pavyzdžiu parodykite, jog reikia atsiklausti prieš imant svetimą daiktą. Taip vaikas ims gerbti ne tik savo, bet ir svetimą nuosavybę.

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 3 mėnesių žurnalo "TAVO VAIKAS" prenumeratą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis