Kaip padėti vaikui pamėgti matematiką nuo mažų dienų

Matematika mažiems vaikams - sunku ar ne? Suprantama, nereikia bandyti su ikimokyklinio amžiaus vaiku atlikti matematinių skaičiavimų, tačiau pasitelkę tam tikrus žaidimus, galite lavinti vaiko gebėjimą logiškai mąstyti.

Kiek yra daug?

Rūšiavimas, lyginimas ir dalijimas moko loginio mąstymo ir tai yra idealus pagrindas skaičiavimo malonumui pajausti.

Sudėti gali net kūdikiai

Žinokite, kad matematika tokia lengva, kad įkandama net kūdikiams. Naujausi tyrimai įrodė, kad kūdikiai gali atpažinti skirtumą tarp dviejų ir trijų objektų, o kiek vyresni mažyliai jau disponuoja tam tikra skaičių koncepcija. Nors tai aiškiai neapsiriboja skaičiais 1, 2, 3, tačiau jau šių skaičių sekos pakanka norint įrodyti, kad vaikai gali pridėti ir atimti.

Vida Press

Pirmosios patirtys pasitelkus savo pojūčius

Tai visiškai nereiškia, kad yra prasmės mažus vaikus mokyti matematikos. Priešingai. Jų vystymąsi teigiamai veikia ankstyvos patirtys pasitelkus visus savo pojūčius. Kuo dažniau vaikas užsiims su tais pačiais daiktais ir išsiaiškins jų savybes, tuo geriau jis jausis abstrakčiame skaičių ir formų pasaulyje. Jis turi savo pasaulį lytėti tiesiogine to žodžio prasme! Taip jam formuojasi vaizdiniai, kuriais vėliau galės pasikliauti skaičiuodamas.

Saldainiai padeda skaičiuoti

Dar matematikai reikia geros vaizduotės. Mat pasakymas „du plius du lygu keturi" darželinukui iš pradžių nieko nereiškia. Tačiau kai jis gauna du saldainius ir dar du, kuriuos vėliau turi pasidalinti su seserimi ar trimis draugais, pagaliau ateina supratimas, ką tai reiškia. Kai tolimesniame etape sužinos, kad vietoj keturių saldainių galima nupiešti keturis rutuliukus, o tai vistiek atitinka tą patį skaičių 4, bus žengtas didelis žingsnis matematikoje.

Eksperimentuokite su kiekiais

Būtent taip vaikai mokosi mokykloje. Jie lygina, diferencijuoja ir klasifikuoja. Tam reikalingas gebėjimas logiškai mąstyti, kurį tėvai gali skatinti dar prieš vaikui pradedant lankyti mokyklą. Vaikai ypač gerai išmoksta atpažinti tarpusavio ryšius ir sprendimus, kai jie turi galimybę eksperimentuoti su kiekiais, kai jie turi galimybę juos tyrinėti ir nagrinėti. Taip suvokimas apie skaičius ateina tarsi savaime.

Formų pasaulis

O štai geometrijos pagrindus vaikai gauti gali netgi glaustydamiesi prie jūsų. Svarbiausia viską pateikti žaidimo forma.

Leiskite pajausti geometrines figūras

Geometrija yra tokia matematikos dalis, kurią galima netgi pajausti! Mama arba tėtis labai lėtai gali piešti paprastą figūrą (apskritimą, trikampį, kvadratą ir panašiai) vaikui... ant nugaros. Tada vaikas išmoktą „masažą" galėtų kaip įmanoma tiksliau atkartoti ant kurio nors iš tėvų, brolio ar sesers nugarų.

Ieškokite tokių pačių formų

„Kokius žinai daiktus, kurių forma yra tokia pati, kaip ir čiužinio?" - paklauskite vaiko. Miegamajame garantuotai rasite daug panašios formos objektų - spinta, lovos užtiesalas, kilimas, knyga ant mamos naktinio stalelio... Ir tada kaip tarp kitko paminėkite, kad suaugusieji tokią formą vadina stačiakampiu. Suprantama, tokį patį žaidimą galima žaisti ir su kitomis geometrinėmis figūromis. Pavyzdžiui, paklauskite savo vaiko, ar jis mato daugiau daiktų, kurie yra tokie pat apvalūs, kaip veidrodis?

Bandykite nustatyti kryptis

Kairė ar dešinė? Vaikams tai nustatyti nėra taip jau paprasta. Svarbu, kad vaikas iš pradžių įsidėmėtų kurią nors vieną iš šių krypčių, taigi - arba kairę, arba dešinę. Savaitgalio rytais vartantis lovoje raskite laiko pažaisti štai tokį žaidimą: vaikas užsimerkęs viena ranka stengiasi kažką apčiuopti, jis „randa" mamos ranką, tėčio koją, pliušinį meškiuką ir žaislinę mašinytę... Labai svarbu, kad šis žaidimas būtų nuolat žaidžiamas ta pačia ranka ir nemažiau svarbu akcentuoti, kuri tai ranka. Kartokite šį žaidimą tol, kol vaikas įsimins, kad tai kairė arba dešinė ranka.

Iš bulvių padarykite antspaudus

Jeigu ruošiant pietus vaiką apėmė nuobodulys, jį išsklaidyti tikrai padės bulvių antspaudai. Tam reikia perpjauti pusiau dvi bulves ir pjovimo pusėje išpjaustyti geometrines formas - trikampį, stačiakampį, kvadratą ir apskritimą. Antspaudai pagaminti! Dabar į lėkštelę įpilkite šiek tiek dažų ir duokite švarų popieriaus lapą - vaikas greitai įsidėmės, kaip atrodo trikampis, apskritimas ar kvadratas.

Shutterstock nuotr.

Žaiskite architektus

Neskubėkite atiduoti kitiems mažojo statybinių kaladėlių! Vyresniam vaikui galima aiškinti kiekvienos kaladėlės formos savybes ir įvardyti jos pavadinimą: „Tokia kaladėlė, kurios visi šonai lygūs, vadinasi kubas". Kaladėlės, kurių pavadinimus vaikas įsiminė (tai gali užtrukti keletą dienų!), atidėkite į šalį. Atidėkite visų formų kaladėlių po du vienetus, kad du žaidėjai gautų po tokį patį kaladėlių rinkinį. Tikrasis žaidimas prasideda dabar - mama arba tėtis vaikui nematant iš turimų kaladėlių kažką stato. Tai, ką vienas iš tėvų stato, jis apibūdina žodžiais: „Aš imu kubą ir dedu jį ant kito kubo". Jeigu vaikui pavyksta pagal šį pasakojimą teisingai pastatyti „pastatą", vadinasi, jis išmoko. Tada galima apsikeiti vaidmenimis.

Žaidimai, verčiantys pamąstyti

Štai keletas žaidimų ir idėjų, kurios skatins jūsų vaiką pasukti galvą ir suteiks peno smegenų ląstelėms.

Klasifikavimas

Paprašykite vaiko išrūšiuoti taupyklėje turimus pinigus. Tai padės jam suprasti, kiek jis sutaupė. Tos pačios rūšies monetas reikia sukrauti vieną ant kitos. Viename bokštelyje turi būti dešimt monetų. Taip vaikas mokysis ne tik klasifikuoti, bet ir skaičiuoti!

Palyginimas

Išėjus pasivaikščioti į mišką galima pasimokyti palyginti daiktus tarpusavyje. Kiek skirtingų lapų radote? Kurių lapų forma vienoda, nors dydis skiriasi? Kiek tos pačios rūšies lapų radote? Kurį medį pavyks tau apkabinti? O kurį pavyks man?

Įvertinimas

„Kaip manai, į kurią stiklinę telpa daugiau vandens?" - paklauskite vaiko, rodydami į vieną plačią žemą, o kitą aukštą siaurą stiklines. Tokia užduotis privers vaiką pasukti galvą. Vandenį galima kelis kartus išpilti ir vėl jo pripilti, kol teisingas atsakymas taps aiškus - abiejose stiklinėse, nors jos yra skirtingos, telpa tiek pat vandens (patarimas: prieš tai išbandykite!).

Rūšiavimas

Lankstyti skalbinius labai nuobodu? Ne, ne visai! Tai puiki proga pasimokyti rūšiuoti: čia dėsime mažesnius sportinius marškinėlius, o čia - didesnius. Net ir pats lankstymas yra nemenkas iššūkis jauniesiems protams. Akys ir rankos privalo bendradarbiauti, o galva nepamiršti konkrečios lankstymo sekos.

Vida Press

Svėrimas

„Kaip manai, ar kiaušinis sveria tiek pat, kiek citrina?" - iš pradžių leiskite vaikui pamąstyti, kuris iš skirtingų daiktų sveria daugiau, o tada tegul jis su virtuvinėmis svarstyklėmis pasveria. Mokantis sverti, galima panaudoti netgi supynes žaidimų aikštelėje: „Kas sveria daugiau - du vaikai ar tėtis?".

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis