Kaip pasakyti vaikui NE, neištariant žodžio NE

Tyrimai rodo, kad maži vaikai girdi žodelį „ne" mažiausiai 400 kartų per dieną. Ar jums neatrodo, kad kiek daugoka?

Daugelis tėvų drausmindami (ar bandydami sudrausminti, disciplinuoti) savo vaikus neapsieina be neiginio NE:


Nesimušk

Nebėgiok!

Nesipešk!

Nesiožiuok!

Ne, ne, ne!


Būtent todėl, kad daug tėvų per dažnai ir be reikalo drausmina vaikus, vaikų raidos specialistai ragina tėvus išmokti pasakyti „ne“ nevartojant neigiamosios dalelytės „ne". Viena iš psichologų siūlomų alternatyvų – balso tonas. Ir iš tiesų, nemažai tėvų sugeba pasakyti vaikams „ne“ kitokiais būdais. Tai įmanoma, tačiau tinka ne visoms situacijoms.

Turėtume stengtis visada būti pozityvūs, auklėdami vaikus, tačiau kur kas svarbiau, kad vaikai suprastų, kodėl sakome „ne“. Kartais tikrai reikia pasakyti „ne“, pavyzdžiui, kai iškyla grėsmė vaiko saugumui. Svarbu žinoti, kada ištarti vaikui „ne" yra disciplinos dalis, o kada tai tėra tušti žodžiai, kurių vaikas nė negirdi.


Disciplina reiškia disciplinuoti savo vaiką, daryti teigiamą įtaką dėl jūsų ryšio ir dėl vaiko meilės jums – tai geriausias būdas suformuoti jo elgesį.


Tėvai turi pagalvoti, kokie scenarijai idealiausiai padėtų įskiepyti vaikams šeimai svarbias vertybes. Įprastai kai tėvai ir vaikai kartu smagiai leidžia laiką, kai nėra konfliktų, būtent tada geriausiai įsisavinama tai, ko moko tėvai.


Per daug „ne"?


Specialistai pataria tėvams stebėti savo elgesį ir fiksuoti, ar ne per dažnai sako „ne“ savo vaikams.


Kai kurie tėvai įveda per daug taisyklių, tada vaikai netenka galimybių tyrinėti, mokytis ir bręsti. Tėvams patariama apriboti draudimus ir sakyti „ne“ tik būtinais atvejais. Jei nekyla klausimų dėl moralinio teisumo, jei nėra pavojaus, kad vaikai susižeis, specialistai pataria tėvams būti lankstesniems. Pavyzdžiui, aptariant miego laiką, rūbų pasirinkimą, dantų valymo laiką ir pan.


Deja, dažnai tėvai sako „ne“ automatiškai.


Vertėtų pasimokyti sakyti „ne" neištariant neiginio ir suprasti, kodėl vaikai elgiasi vienaip ar kitaip, o paskui ramiai, švelniai apie tai pasikalbėti.


Įvairūs būdai, kaip ištarti „ne"


Jūsų dėmesiui – keli variantai, kaip ištarti vaikui „ne“, nenaudojant žodelio „ne“:


1. Perfrazuokite.


Vienas iš būdų pozityviai pasakyti savo vaikams „ne" - perfrazuoti savo žodžius. Pavyzdžiui, užuot sakę „nesimušk", galime pasakyti: „Rankos skirtos apkabinti, o ne mušti."


2. Pripažinkite.


Tėvai gali pripažinti savo vaikų jausmus ir tuo pačiu uždrausti kažką daryti. Pavyzdžiui, jeigu jūsų atžala trenkė vaikui, nes šis paėmė jo žaislą, galite pasakyti: „Suprantu, labai supykai, kad jis paėmė tavo žaislą. Ką turėtum daryti, kai esi piktas, užuot mušęsis?"


Tokios frazės apibendrina tai, apie ką jau kalbėjote su vaiku, ką jis ar ji turėtų daryti, kai supyksta.


3. Aiškinkite


Kai paaiškiname, kodėl to ar ano neleidžiame, vaikas supranta draudimo logiką. Pavyzdžiui: „Šokoladas prieš pietus - nesveika." Svarbiausia – apsiriboti 10 žodžių ar mažiau, nes vaikai pamiršta dalį žodžių, jeigu vartojame jų per daug.


4. Leiskite rinktis.


Pozityvus būdas pasakyti „ne" – leisti rinktis. Štai pavyzdys: užuot sakę „nepaišyk ant sienų", galite sakyti: „Matau, mėgsti piešti. Gal norėtum papiešti ant popieriaus arba ant lentos?" Šitaip elgdamiesi suteikiame vaikams progą pasijusti, kad jis ar ji šį tą reiškia.


Mažyliui, kuris mėto daiktus ir gali užgauti žmogų, galite pasiūlyti minkštą žaisliuką ir pasakyti: „Štai, mielasis, gali mėtyti šitą minkštą žaisliuką.


5. Supraskite savo vaikus ir mokykite tinkamo elgesio.


Jeigu vaikas netinkamai elgiasi, geriausia jam pasiūlyti alternatyvą. Alternatyvaus elgesio galima pamokyti iš anksto, dar nekilus sudėtingai situacijai. Pavyzdžiui, pamokykite savo vaiką, kad supykęs jis gali pasakyti: „Dabar pykstu, ar galiu eiti į savo kambarį?"


Jeigu vaikas mažas ir dar nemoka rišliai kalbėti, mokykite jį kitaip elgtis kilus konkrečiai situacijai, pasakykite, ką vaikas galėtų pasakyti. Pavyzdžiui, kai mažas vaikas ima ožiuotis, tėvai gali pasakyti: „Tu dabar dėl (...) pyksti. Gali eiti su manim ramiai pasėdėti ir nusiraminti." Jei nuolat taip elgsitės, padėsite vaikui išmokti tokių frazių ir imti jas vartoti.


Stebėkite savo vaiką


Labai svarbu stebėti vaiką, ypač jo ar jos „pasiruošimą" mokytis ar reaguoti į konkrečias situacijas. Kalbant apie discipliną, būtina atsižvelgti į vaiko raidos lygį". Galų gale, privalote prisiminti, kad esminis veiksnys, palengvinantis disciplinos procesą, yra vaiko pažinimas.


Taip pat yra svarbu pažymėti, kad disciplina taip pat apima vaikų mokymą, o ne vien vertimą paklusti taisyklėms. Žodis „disciplina" yra kilęs iš lotynų kalbos ir reiškia „mokymas". Todėl siekime savo vaikams būti geriausiais mokytojais.


„Kiekvieni namai yra universitetas, o tėvai yra mokytojai", - sakė Mahatma Gandhi.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis