Kalėdų dovanos: kaip išmokyti vaikus ne tik laukti jų, bet ir dovanoti

Šventinis laikotarpis paveikia ir tėvus, ir vaikus - dovanų laukimas, kalėdinės eglutės bei namų puošimas ar artimųjų lankymas įtraukia į smagų kalėdinį maratoną. Deja, lepindami savo vaikus dovanomis, tėvai dažnai užmiršta perduoti jiems kitą svarbią švenčių pamoką - kokį džiaugsmą teikia dovanų teikimas kitiems.

Vilniaus privačios gimnazijos psichologė Jolanta Karvelienė teigia, kad gaudami pirmąsias dovanas mažamečiai dar nesupranta nei jų piniginės vertės, nei tradicijų esmės, todėl tai, koks susiformuos vaikų požiūris į dovanas ir šventes, priklauso nuo tėvų auklėjimo. Psichologė pataria tėvams ne tik mokyti vaikus džiaugtis pirktinėmis dovanomis, bet ir parodyti, kad jas galima pagaminti patiems - nupiešti, nulipdyti ar iškepti.

J. Karvelienė pabrėžia, kad vaikai iki trijų metų nėra linkę dalintis savo žaislais ar saldainiais: jie iš prigimties yra egocentriški, o įprotis dalintis yra ne įgimtas, bet išmokstamas.

„Svarbu ne versti vaiką dalintis, o kurti santykius ir aplinką, kuri žadintų vaiko norą duoti. Jei mama pasiūlo trimečiam vaikui atiduoti savo žaislus mažesniajam broliui, tikėtina, kad ji sulauks daug ašarų. Tačiau jei mama pasiūlys kartu padaryti atviruką ar kitą rankdarbį, greičiausiai ji sulauks didelio vaiko susidomėjimo", - teigia psichologė.

Švenčių proga ne viena šeima savo gerumu ir šiluma nori pasidalinti su nepažįstamais likimo nuskriaustais vaikais. J. Karvelienė pritaria tokiai idėjai, tačiau ji pataria norint savo atžalos senus žaislus ar išaugtus drabužius atiduoti vaikų namų auklėtiniams prieš tai pasikalbėti su vaiku ir paaiškinti, kodėl taip daroma.

„Tėvai turi paaiškinti, kodėl svarbu dalintis gerumu su kitais ir kokia prasmė duoti nesitikint gauti atgal. Svarbiausia - vaikui leisti savarankiškai pasirinkti ir pačiam nuspręsti, ką daryti su savo daiktais", - teigia psichologė.

Sutreiks progą pradžiuginti ir nepažįstamus

Dovanų platinimo bendrovė „Gera dovana" šiemet taip pat nusprendė vadovautis mintimi, jog šv. Kalėdos - puikus metas ne tik pildyti norus, bet ir pradžiuginti visai nepažįstamus žmones, padovanojant jiems išaugtus, nereikalingus savo ar vaikų daiktus arba pasiūlant ką nors dėl jų padaryti - galbūt iškepti pyragą arba išmokyti groti gitara.

Įmonė pristatė išskirtinį šventinį projektą „Kalėdų norai pildosi čia", kurį sudaro dvi dalys: dalyviai ne tik gali dalyvauti „Gera dovana" loterijoje, kurioje galima laimėti vieną iš 500 prizų, bet ir patys išpildyti nepažįstamo žmogaus troškimą.

Abi šias dalis galima pasiekti per specialiai žaidimui sukurtą internetinę aplikaciją http://apps.delfi.lt/kaledunoraipildosicia/.

Projektas vyks iki gruodžio 22 d.

Užsakymo nr.: PT_69685374

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis