Kas nutinka, jei šeimoje tėtis yra itin valdingas ir griežtas

Kaip suprasti, kad vaiko tėtis yra pernelyg valdingas ir kaip tai gali paveikti ilgalaikius vaiko bei tėvo santykius?

Yra begalė skirtingų vaikų auklėjimo stilių. Yra tėvų, kurie leidžia savo vaikams augti patiems. Jie yra pernelyg liberalūs, tad vaikas neturi jokių aiškių ribų. Tačiau yra ir tokių tėvų, kurie yra vadinami pernelyg valdingais. Psichologai vadina tai „autoritariniu“ vaikų auklėjimo stiliumi, kuris gali turėti ilgalaikį neigiamą poveikį jūsų santykiams su vaiku.


Valdingo tėčio savybės


Tėtį valdingu galima apibūdinti tada, jei:


Jo taisyklės yra pernelyg griežtos ir vaikai turi klausyti įsakymų, neužduodami jokių klausimų.


Tėtis neturi jokio fizinio kontakto su vaikais - nemyluoja, reguliariai neapkabina, nerodo fizinio švelnumo.


Valdingas tėtis mano esąs „stiprios valios žmogus“, kuris pasiryžęs kontroliuoti savo vaiko gyvenimą, kad jis „visko nesugadintų“.


Valdingas tėtis nesuteikia vaikui pasirinkimo. Jis pasako jam, ką reikia daryti. Jei vaikas to nedaro, jis tiesiog nubaudžiamas.


Tokio tėvo lūkesčiai yra dideli ir kai jie neišsipildo, vaikas žino, kad pakliuvo į bėdą.


Valdingi tėvai mano, kad jie saugo savo vaiką. Tačiau iš tiesų, jie riboja vaiko galimybes tyrinėti savo pasaulį ir išgyventi savo gyvenimą.


Valdingi tėvai priverčia vaikus jų bijoti. Vietoj to, kad vaikas jaustųsi saugus ir pasitikintis tėčiu, kuris juo pasirūpins, jis jaučia, kad tėtis yra grėsmė.


Ilgalaikės pasekmės


Pernelyg valdinga tėvystė paskatina atsirasti daug ilgalaikių neigiamų pasekmių. Pirmoji – jei ankstyvosios vaikystės metu vaikas negali tyrinėti pasaulio ir klysti, jis neišmoksta pasitikėti savimi. Jis jaučiasi nepilnavertis, o jo savigarba yra paveikta neigiamai. Atgauti pasitikėjimą savimi vaikui gali būti sunku, net jei vėliau santykiai būna sveikesni.


Taip pat vaikas išmoksta nepasitikėti valdingu tėvu. Vietoj to, kad tėtis būtų žmogus, kuriuo jis gali pasikliauti, jis tampa tuo, kurio vaikai vengia ir bijo. Tėvo – vaiko santykis yra svarbus, tad jei vaikas ima vengti vieno iš tėvų, tai atitaisyti gali būti sudėtinga. Paaugliai yra ypač pažeidžiami valdingų tėvų, o to pasekmės gali būti liūdnos.


Paauglystė - maištavimo laikas, tad paauglių, kurių tėvai yra valdingi, elgesys gali būti gerokai rizikingesnis, nei įprastas paauglių elgesys. Kai tėtis dar labiau sugriežtina discipliną ir bausmes kaip atsaką į netinkamą vaiko elgesį, paauglys dar labiau maištauja ir jo elgesys gali dar prastėti.


Galimas ir kitas variantas: kai kurie paaugliai pasidaro nuolankūs ir nebepriima sprendimų už save. Vietoj to, jie ima sekti paskui minią ir gali įsitraukti į destruktyvius santykius.


Jeigu matote, kad jūsų vaiko tėvas yra pernelyg valdingas ir jam būdingi kai kurie įvardinti požymiai, neužmerkite akių. Vaikui vadovauti bei jį apsaugoti galima ir nebūnant diktatoriumi.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis