Kas nutinka, kai mes TIK pliaukštelim vaikui? Atsakymas patiks ne visiems

Fizinės jėgos panaudojimas prieš vaiką, net ir tas pats „nekaltas pliaukštelėjimas“, nepadeda tėvams pasiekti norimo rezultato ir yra žalingas vaiko raidai.

Naujas Teksaso universiteto Ostine (JAV) tyrimas nėra pirmas, kuriame įspėjama apie tai, kad fizinės bausmės (pliaukštelėjimai) vaikams sukelia ilgalaikes pasekmes, bet šis tyrimas yra išsamiausias iš visų, kurie buvo atlikti iki šiol.

Šiame tyrime analizuojami 50 metų daryti tyrimai, kurie yra susiję konkrečiai su pliaukštelėjimu (ne su kitomis, potencialiai sunkesnėmis fizinėmis bausmėmis), ir kuriuose dalyvavo 160 tūkst. vaikų. Paaiškėjo, kad pliaukštelėjimai kenkia ne tik vaikų psichinei sveikatai ir gerovei, bet ir nepadeda pasiekti norimo rezultato – netgi atvirkščiai.


„Mes išsiaiškinome, kad vaikų mušimas turi nepageidaujamų žalingų pasekmių ir visiškai neskatina vaikų paklusti tėvams nei iškart, nei ilgam laikui – tai yra, neturi disciplinuojančio poveikio, kokio tikisi tėvai", – sako žmogaus raidos ir šeimos santykių mokslų profesorė Elizabeth Gershoff iš Teksaso universiteto Ostine. Vaikai, kurie buvo mušami, dažniau, o ne rečiau linkę nepaklusti tėvams.


Tyrime taip pat buvo pažvelgta į ilgalaikį mušimo poveikį. Paaiškėjo, kad suaugusieji, kurie vaikystėje buvo mušami, dažniau linkę į antisocialų elgesį ir psichinės sveikatos sutrikimus.


Jei vienas po kito pasirodo tyrimai, patvirtinantys, kad vaikų mušimas turi ir trumpalaikių, ir ilgalaikių neigiamų pasekmių, ir kad tai nėra veiksminga disciplinavimo priemonė, kodėl toks vaikų auklėjimas vis dar plačiai paplitęs?

Tai galbūt galima paaiškinti tuo, kad dauguma žmonių pliaukštelėjimo nesieja su fiziniu smurtu, bet šiame tyrime parodoma, kad abi priemonės turi vienodas žalingas pasekmes.


„Mūsų visuomenėje manoma, kad pliaukštelėjimas vaikui ir fizinis smurtas prieš vaiką yra du skirtingi dalykai, – sako E. Gershoff. – Bet mūsų tyrimas parodo, kad pliaukštelėjimas vaikui sukelia panašias neigiamas pasekmes kaip ir smurtas, tik kiek mažesniu lygiu."


Tyrėjai tikisi, kad šie duomenys kartu su kitų tyrimų išvadomis paskatins tėvus rinktis pozityvesnius auklėjimo metodus nei fizinės bausmės.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis