Keliaujate su vaikais atostogų į užsienį? – Pasiruoškite tam iš anksto

Laužydami nusistovėjusius standartus, jog atostogauti su vaikais – didesnis vargas nei malonumas, šeimos vis dažniau pasiryžta atostogauti su mažaisiais.

Tačiau tam, kad išvyka su vaikais praeitų sėkmingai, būtina ne tik iš anksto pasirūpinti daiktais, bet ir tinkamai parengti vaiką atostogoms. Kokią informaciją turi žinoti vaikas prieš išvykstant į atostogų kelionę, pasakoja Neringa Kurtinaitienė, „Kidy Tour" produkto vadovė.

Pasiruošimas – dar namuose

Ne visi vaikai lengvai prisitaiko prie aplinkos pokyčių, todėl jautrius ar šiek tiek uždaresnius vaikus itin svarbu iš anksto pratinti prie minties apie artėjančią kelionę. Pasakojimai apie šeimos laiką kartu, būsimus nuotykius, gražias lankytinas vietas bei poilsį prie jūros padės sudominti vaiką, o taip pat supažindins su atostogų planu.

Jau su metukų sulaukusiu vaiku galite susėsti ir peržiūrėti planuojamų lankyti vietų nuotraukas, bandyti susidėti daiktus bei išsirinkti žaislus ar knygas, kurias vešitės į kelionę – tai ne tik leis mažajam nusiteikti būsimai kelionei, bet ir susikurti teigiamą požiūrį į būsimas atrakcijas.

Supažindinkite su kelionės eiga

Nepriklausomai nuo vaiko amžiaus, skrydis lėktuvu dažnai sukelia dirgulį, nerimą ir kitus nemalonius potyrius. Tai gali lemti aplinkos pokyčiai, žmonių šurmulys, apribota laisvė judėti ar net pačių tėvų keliamas stresas. Todėl dar prieš skrydį reikėtų aptarti bei supažindinti vaiką su būsimomis keliavimo sąlygomis, aplinka bei elgesio taisyklėmis.

Kelionei trunkant porą valandų ar ilgiau, neretai vaikų nepasitenkiną kelia nuobodulys. Tokiu atveju svarbu su savimi turėti vaikui dar nepabodusių ar visiškai naujų žaidimų, pasirūpinti muzikos ar pasakų įrašais.

Poilsio džiaugsmai ir pavojai

Išvykus į šiltus kraštus, pavyzdžiui, lietuvių taip mėgstamą Turkiją, didžiąją dalį atostogų praleidžiame mėgaudamiesi saulės voniomis ir pliuškendamiesi jūroje ar baseine. Tačiau svarbu nepamiršti, jog atostogaujant su vaikais, buvimą kaitrioje saulėje reikėtų riboti. Taip pat svarbu vaikui vis priminti, jog būtina dėvėti kepurę ir gerti pakankamai skysčių. Tačiau vaikų sveikata visada pirmiausia turi rūpintis tėvai, kuriems itin svarbu stebėti, ar išgeriamas pakankamas skysčių kiekis.

Tėvams svarbu nusistatyti ir buvimo prie vandens telkinių taisykles, kad vaikas žinotų, kaip tinkamai elgtis, kad jis išliktų saugus. Svarbu, kad vaikas suprastų, jog vienam bristi į jūrą ar į baseiną nėra saugu. Susitarkite, jog vaikui norint atsigaivinti, jis praneštų suaugusiesiems ir paprašytų draugijos, o žaisdamas pakrantėje nuolat būtų atsisukęs veidu į bangas.

Baseinas – ne tik pramogų, bet ir pavojaus zona

Prie viešbučių įrengti baseinai dažnai būna pritaikyti ne tik suaugusiems, bet ir mažiesiems, todėl ten susirenka didelis būrys poilsiautojų. Smagiai leidžiant laiką vandenyje neretai vaikai įsidūksta, o aplink baseiną pasipila nemažai vandens, todėl susirado rizika paslysti ir susižeisti.

Nors viešbučiuose dažnai tvarką bei saugumą baseinuose palaiko prižiūrėtojai, svarbu iš anksto susitarti su vaiku, jog bėgioti baseino teritorijoje negalima, o vandenyje reikia elgtis saugiai. Tai padės išvengti netikėtų susižalojimų atostogų metu bei suteiks saugumo pojūtį tiek tėvams, tiek mažiesiems.

Susitarkite dėl susitikimo vietos

Paplūdimiuose, pilnuose žmonių, vaikai linkę greitai prarasti orientaciją ir pasiklysti. Geriau iš anksto užkirsti tam kelią nei vėliau ieškoti pasiklydusio mažamečio. Pirma, ką verta padaryti atėjus į paplūdimį, parodyti vaikui iš tolo gerai matomą ir jums pažįstamą susitikimo vietą, kur jis turėtų ateiti, jei netyčia pasiklystų. Tai gali būti netoli esanti iškaba, išskirtinai atrodantis medis ar persirengimo būdelė. Paprasta, bet taip pat labai veiksminga priemonė – mažam vaikui uždėti apyrankę ar pakabutį, ant kurio būtų parašytas jo vardas ir tėvų telefono numeris.

Ne mažiau svarbu, kad vaikas įsidėmėtų ir viešbučio darbuotojų aprangas, o pasimetus viešbučio teritorijoje, drąsiai kreiptųsi į juos pagalbos. Todėl tik atvykus į viešbutį kartu su vaiku susėskite ir aptarkite, ką daryti pasimetus, kad tiek vaikas, tiek jūs būtumėte užtikrinti, jog ištikus nelaimei vaikas nepasimes.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis