Klaidos, kurias daro jautraus vaiko tėvai

Jautrūs vaikai patiria nemažai sunkumų, kai pasikeičia jiems įprasta gyvenimo dienotvarkė. Įprastas gyvenimo būdas keičiasi atostogų metu, per keliones, ypač vykstant į svečius pas gimines. Vaikas patiria stresą ir įtampą, kyla nerimas.

6 patarimai, ko tokiu atveju nereikėtų daryti:


Nereikėtų akcentuoti vaiko drovumo. Nors drovumas vakarų kultūroje ir nėra vertinamas neigiamai, tai nėra trokštamas charakterio bruožas. Visuomenėje vertinamas atvirumas, aktyvus bendravimas. Tačiau toks požiūris po truputį keičiasi. Nereikėtų vaikui nuolat kartoti, jei jis nenori važiuoti į svečius, kad jis yra pernelyg drovus, gėdijasi. Reikėtų pasakyti, kad normalu, jei ne iškart jaučiamės patogiai bendraudami su naujais ar seniai matytais žmonėmis. Ir jeigu žmonės jūsų vaiką pavadina droviu, jam girdint pasakykite: "palaukite, po kiek laiko jis jums ims pasakotis nesustodamas".


Nelyginkite. Dažnai tėvai drovesniam vaikui priekaištauja sakydami, kodėl jis nėra toks lengvai bendraujantis kaip, pavyzdžiui, brolis. Turėkite omenyje, kad gėdinimas nepadės vaikui tapti drąsesniam, greičiau sulauksite priešingo efekto.


Neliepkite apsikabinti. Vaikams būtina jausti, kad jie patys gali kontroliuoti savo asmeninę erdvę. Jei jie nesijaučia pakankamai artimi, nereikėtų prievarta liepti daryti tai, ko jie nenori. Jums paprašius papasakoti tetai, ką jis veikia mokykloje, vaikas gali nejaukiai pasijausti, sutrikti. Neliepkite vaikui būtinai sėdėti šalia močiutės, jei jis mieliau prisiglaustų prie jūsų.


Nesitikėkite, kad iškart užsimegs draugystė. Net jei vaikai yra tikri pusbroliai, to paties amžiaus, tai dar nereiškia, kad jie bus geriausi draugai. Vaikai gali neturėti bendrų interesų, jiems reikia laiko priprasti vienam prie kito, ypač, jei jie matosi kartą ar du per metus.


Venkite komentuoti vaiko išvaizdą. Vaikai ypač jautrūs suaugusiųjų pastaboms. Sakydami, kad vaikas atrodo numetęs svorio, net jei tai ir komplimentas, priversite jį pasijusti nepatogiai, atkreipsite kitų dėmesį.


Nekalbėkite apie maistą. Vaikams nepatinka, kai komentuojama, kiek - daug ar mažai jie valgo, kodėl nevalgo ir pan.


6 patarimai, kaip reikėtų elgtis:


Pasikalbėkite su vaiku apie tai, ko galima tikėtis svečiuose, kokie giminės ten bus. Galite peržvelgti jų nuotraukas, prisiminti, kada ir kur anksčiau buvote susitikę, ką kartu veikėte ir pan. Pakalbėkite apie dienotvarkę - kas ir kokiu metu vyks.


Pasiteiraukite vaiko, ką jis norėtų sužinoti. Kartais geriau atvykti anksčiau, kad vaikas galėtų apsiprasti naujoje aplinkoje.


Gerbkite vaiko jausmus. Jei žaidžiami kokie nors grupiniai žaidimai ir vaikas nenori juose dalyvauti, pasakykite, kad nieko blogo, jei jis iš pradžių tik pasižiūrės, dėl to nereikėtų gėdytis.


Numatykite, ką vaikas galėtų veikti kartu su kitais. Pasirūpinkite kokiais nors savo vaikui mielais žaidimais, žaislais. Jeigu jis turi mylimą dėlionę, pasiimkite ją į kelionę, dėliodami vaikai kartu greičiau ir be įtampos susidraugaus.


Duokite vaikams darbo. Drovūs vaikai geriau jaučiasi, jei jiems skiriama tam tikra užduotis. Jiems patiks padėti ir būti reikalingiems.


Leiskite vaikui pabūti vienumoje. Jeigu vaikas pavargo nuo bendravimo ir įspūdžių, nieko bloga, jei jis pabus vienas, paskaitys ar paklausys savo mėgstamos muzikos, išeis į lauką.


Nekelkite nerealių planų. Aišku, norite, kad išvyka ar atostogos būtų ypatingos. Tačiau ir jos, kaip ir visos dienos, turi ir gerų, ir blogų momentų. Jūsų vaikas nepasikeis vien dėl to, kad atėjo savaitgalis.


Priimkite vaiką tokį, koks jis yra

Žinokite, kad vaiko ramus būdas turi ir pliusų. Daugelis intravertiškų vaikų yra jausmingi, dėmesingi kitiems, jautrūs, rūpestingi, mylintys. Šie teigiami charakterio bruožai gal ir nebus tokie ryškūs svečiuose. Tačiau ateityje, be abejo, bus progų jūsų vaikui atsiskleisti ir parodyti visas teigiamas charakterio savybes.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis