Kodėl renkant Kalėdų dovaną geriau paisyti vaiko norų Dovanų idėjos

Nėra vieno žaislo, kuris besąlygiškai patiktų visiems vaikams. Bet kad neatsitiktų taip, kad Kalėdų senelis nuviltų ar padovanotų nenaudingą, nelauktą dovaną, geriau drauge dalyvauti vaiko norų kūrime.

“Vaikui svarbu padėti išsiaiškinti jo norus. Kartu rašykite laiškus Kalėdų seneliui, aptarkite vaiko lūkečius, pasistenkite susitarti, kad jie būtų realūs ir įgyvendinami. Paisykite jo norų – Kalėdinės svajonės turi pildytis”, - sako vaikų ugdymo pedagogė, mokyklėlės visai šeimai "Strazdanėlės" vadovė Sonata Latvėnaitė-Kričenienė.

Ji siūlo pasistengti susitarti su giminaičiais – gal geriau nupirkti vieną tą vieną vaiko labiausiai trokštamą daiktą, nei daug savo sumanytų dovanų?

TAIP PAT SKAITYKITE:
Socialinių tinklų grėsmės - ką reikia žinoti tėvams
Ekologiški žaislai - nauda sveikatai, ar mados reikalas?

“Jei vaikas nori saldainių, tai ir dovanokite jiems saldainių. Kam tos varžybos kieno didesnė, gražesnė ar labiau blizga, kurkite savo dovanų tradicijas ir jų įteikimo formą”, - pataria S. Latvėnaitė-Kričenienė.

Nebūtinai tiks tai, kas populiariausia

“Vaikai yra skirtingi, todėl ir žaislą labiau reikėtų rinkti ne pagal tai kas populiariausia, bet bent šiek tiek prieš tai pagalvojus apie patį vaiką, jį supančią aplinką jo charakterį bei jo pomėgius”, - teigia Gytis Breikštas, žaislais prekiaujančios toybox.lt svetainės vadovas.

Anot jo, vienareikšmiškai didžiajai daliai vaikų patinka įvairūs konstruktoriai, ypač “Lego” bei kiti žinomi gamintojai ar animacinių filmų personažai. Pastaruoju metu labai populiarėja vaizduotę ir kūrybiškumą lavinantys žaislai, loginiai žaidimai, galvosūkiai ir, žinoma, stalo žaidimai.

“Renkant žaislą labai svarbu atsižvelgti į vaiko amžių bei charaterį. Dažniausiai vaikai iki 5 metų yra linkę naujais žaislais žavėtis ganėtinai trumpą laiką, todėl perkant žaislus vaikams iki 5 metų reikėtų labiau galvoti ne apie ilgalaikį to žaislo naudojimą. Reikėtų surastį tokį žaislą, kuris būtų įdomus pačiam vaikui, bet tuo pačiu į veiklą įtrauktų ir vaiko tėvelius arba senelius, tokiu būdu vaikas natūraliai bus suinteresuotas žaislu ar užsiėmimu bei turės galimybę pabendrauti ir kartu pažaisti su artimais žmonėmis”, - pataria G. Breikštas.

Idėjos dovanoms

Nežinantiems, kas iš tikrųjų gali patikti vaikui, pateikiame keletą populiaresnių idėjų, kurios pasiteisina:

1. Tikri, sumažinti ir vaikams pritaikyti kepimo rinkiniai.

2. Mažojo mechaniko rinkiniai.

3. Kūrybiškumą lavinantys rinkiniai.

4. Konstruktoriai, dėlionės (šiuo metu ypač populiarios 3d dėlionės).

5. Visais laikais buvo ir vis dar yra populiarūs auto modeliukai ir jų rinkiniai bei, žinoma, traukinių rinkiniai, ypač mediniai.

“Tarp vyresnių vaikų populiarūs stalo žaidimai, video ir kompiuteriniai žaidimai bei žaidimų konsolės”, - tvirtina G. Breikštas.

Pasak jo, vyresnio amžiaus vaikai dažniausiai jau patys puikiai žino ko nori ir kas jiems patinka, tad parinkti dovaną turėtų būti nesudėtinga.

Dažniausiai tai būna visiems gerai žinomi animacinių filmų herojai, konstruktoriai, lėlės, kompiuteriniai žaidimai arba išmanieji įrenginiai. Pastaraisiais vaikai pradeda domėtis tik pradėję vaikščioti, o nuo 3 metų dažniausiai jau be problemų naudojasi išmaniaisiais telefonais bei planšetiniais kompiuteriais.

Svarbiausia, pažymi toybox.lt vadovas, kad vaikams pasiekiamas turinys būtų griežtai prižiūrimas tėvų ir edukacinio pobūdžio. Tam tikslui yra sukurta nemažai vertingų aplikacijų ir edukacinio pobūdžio žaidimų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis