Kokio amžiaus vaikui iš tiesų laikas į darželį: lietuvių mamų patirtys

Šį klausimą, kuris svarbus kone visoms jaunoms šeimoms, uždavėme portalo TavoVaikas.lt bičiulėms. Kada jos išleido savo vaikus į darželį? Ar nepasigailėjo šio poelgio ir kaip darytų kitą kartą?

Manau, kad kiekvienas atvejis yra unikalus. Vieniems vaikams bendravimas labai reikalingas ir juos galima atiduoti jau į lopšelį. Kitiems reikalingas mamytės arba tėvelio ilgesnis buvimas šalia, kad galėtų įgauti daugiau pasitikėjimo savimi. Mūsų sūnelio atveju, nors jis labai bendraujantis, drąsus, aktyvus, su vyru nusprendėme leisti jį į darželį nuo 3 metų.

**

Manau, kad nuo 2 -2,5 metų jau laikas vaikui pradėti lankyti darželį. Tokio amžiaus vaikas jau moka pats pavalgyti ir dažniausiai jau „draugauja“ su puoduku. Dar tokio amžiaus vaikai lengviau įsilieja į kolektyvą bei adaptuojasi. Mano vyresnėlis pradėjo lankyti būdamas 2 metukų. Prisitaikė puikiai, išbuvo visą pirmąją dieną darželyje (kitas taip pat). Ir ašarų nebuvo.

**

Manau, kad geriausia yra leisti nuo 2-3 metų. Tokio amžiaus vaikas labiau supranta, kas yra jam sakoma. Jis jau sugebės pavalgyti ir pasakyti, kad kažkas yra blogai ar ką skauda. Ir šiaip, kuo vėliau leisim vaiką į darželį, tuo jo organizmas bus atsparesnis įvairioms ligoms.

**

Mano nuomone, pats palankiausias amžius vaikui pradėti lankyti darželį yra 2,5-3 metukai. Pirma - mamos darbo vieta yra saugoma, antra-dažniausiai visi tokio amžiaus mažyliai būna atpratinti nuo krūties, trečia-nebesegi arba tik naktį segi sauskelnes, ketvirta-yra pakankamai savarankiški ir dar labai svarbu-jie jau kalba, gali išsakyti savo norus, paprašyti pagalbos, išreikšti jausmus. Mano dukrytei šiuo metu 2 metai 8 mėnesiai. Rugsėjį ji pradės lankyti darželį. Nežinia, kaip seksis, bet šiandien jaučiu, kad atėjo laikas-tiek jai, tiek man-ko anksčiau dar nejaučiau. Atidaviau jai per tą laiką, kol buvom abi namie, labai daug, o dabar laikas pamažu socializuotis, pažinti platesnį ir spalvingesnį pasaulį. Tikimės, kad mus lydės tik geros ir gražios emocijos.

**

Tikriausiai, kad nėra vieno amžiaus, kuris būtų tinkamas vaikui eiti į darželį. Man atrodo, kad vaikas pats parodo, kada jau nori eiti bendrauti. Mano dukrytei 2 metai ir 4 mėnesiai. Labai norėjau nuo rudens leisti ją į darželį, bet negavom vietos. Buvau nusprendusi dar iki trejų metų prižiūrėti namie, bet paskutiniu metu labai pradėjo norėti žaisti su vaikais. Kai pamato šalia namų einančius vaikus, nors jų ir nepažįsta, prašo atidaryti vartus, kad jie užeitų į svečius. Pati jau bando su jais žaisti. Supratau, kad jai reikalingi vaikai, tad pradedu dairytis privataus darželio. Mano išvada (remiantis savo dukra) - vaikui iki dvejų metų į darželį per anksti. 2,5-3 metai yra tinkamiausias laikas.

**

Mano nuomone vaiką reikia leisti į darželį tik nuo 3 metų. Pirma - PSO rekomenduoja mažylius žindyti bent iki 2 metukų. Antra- žindymo nutraukimas negali sutapti su darželio lankymo pradžia. Trečia, sulaukęs trejų metų vaikas geba pats savarankiškai pavalgyti ir apsirengti. Ketvirta, iki trejų metų vaikučiams geriau augti su mamyte. Na, ir penktas argumentas - pradėjus lankyti darželį, nebus išvengta ligų. Kam nuo mažų dienų girdyti vaiką vaistais ir antibiotikais... Iki trejų metų vaiko imuninė sistema ypač jautri.

**

Geriausia išleisti nuo 1,5 metų. Tai laikas, kai vaikas jau vaikšto, savarankiškėja ir neatėjęs periodas būti šalia mamos. Tokie vaikai jau domisi žaidimais ir bendravimu su kitais vaikais. Aš būtent nuo 1,5 m pradėjau leisti ir tuo labai džiaugiuosi. Matau vaikų, kurie daugmaž nuo 2 metų tampa itin įsikibę į mamą ir, manau, tokiems sunkiau priprasti prie taisyklių darželyje.

**

Manau, išvis nereiktų jų ten leisti, geriausia leisti į kelis būrelius ir augti namie, dažniau pasikviesti kelis draugus į svečius.

**

Vieningo atsakymo į šį klausimą nebuvo ir nebus. Turiu sūnelį, kuriam metai ir 9 mėnesiai. Į darželį keliausime rudenį, kai bus 2 metukai. Bandysime pratintis prie naujos aplinkos, vaikučių, nes matau, kad jis yra nedrąsus, prisirišęs prie mamos. Tikrai neversiu ir per prievartą jo į darželį nevesiu, jeigu matysiu, kad situacija negerėja po tam tikro adaptacinio laiko. Lauksime, kol sueis 3 metukai ir bandysime vėl. Todėl manau, kad į darželį geriausia keliauti nuo 3 metų, bet ne anksčiau. Iki 3 metų vaikui labai svarbus artimas ryšys su mama. Jam mama - visas pasaulis ir kaip ten bebūtų smagu su vaikais darželyje, iki 3 metukų, jeigu tik leidžia galimybės, reikėtų būti su savo vaikučiu ir džiaugtis tuo, kad mes Lietuvoje turime galimybę net 3 metus būti vaiko priežiūros atostogose, ne taip, kaip kitose šalyse vos kelis mėnesius. Nekalbu apie kūdikius, kuriuos mamos jau veža į darželius nuo 3 mėnesių. Suprantu, jeigu galimybės kitaip neleidžia, bet nesuprantu tų mamų, kurios nori lėkti dirbti ir daugiau laiko skirti savo reikmėms, o ne pasinerti į mažylio auginimo džiaugsmą. Kam tada gimdyti? Kad darželis užaugintų vaikus?

**

Visą laiką buvau nuomonės, kad vaiką geriausia leisti į darželį nuo 3 metų dėl stipraus ryšio su mama. Literatūroje sakoma, kad vaikas save kaip asmenybę pradeda skirti nuo 3 metų, o iki tol jis įsivaizduoja esąs su mama vienas vienetas. Kai tik mano vaikui suėjo 2 metai, pastebėjau, kaip jam reikia bendravimo, kitų vaikų, kaip jis nori žaisti su kažkuo, bendrauti (pradėjo viską aiškiai kalbėti nuo 2 metų). Dabar jai 2 metai ir 7 mėn., tai ji visa diena laukia, kol koks nors vaikas grįš iš darželio, kad galėtų bent pasisveikinti. Tai jai džiaugsmo teikia. Jaučiu, kad sėdėdama su ja namie, žlugdau ją. Labai norim eiti į darželį nuo rudens, bet nepatenkam ir kaip sakė Vilniaus savivaldybės darbuotoja, nepateksim iki mokyklos, nes grupėje iš viso bus tik 22 vaikai. O gyvenam per tvorą nuo darželio. Bet Vilniuje taip būna. Draugės berniukas pagaliau į darželį pateko 5 metų, bet jau nepritapo. Prasėdėjo kamputyje iki mokyklos.

**

Geriausia pradėti lankyti darželį kuo mažesniam vaikui. Nors visi ir teigia, kad vaikas labai serga pirmus metus. Man kyla klausimas, kaip vaikui susiformuoti imuninę sistemą, jei laikysime jį kaip inkubatoriuje. Prieš pradedant lankyti darželį svarbu vaiką tam parengti- apsilankyti keletą kartų darželyje, kalbėti, kaip ten smagu bus ir t.t. Aš savo vaiką į lopšelį vesiu, kai jam sueis 1,4 m. ir žinau, kad jam ten patiks. Kaip vaikas jausis darželyje, labai daug priklauso nuo pačių tėvų elgesio. Dažnai patys tėvai labiau jaudinasi nei vaikas.

**

Priklauso nuo vaiko charakterio. Jeigu vaikas pats nori būti su vaikais, bendrauti, būti kolektyvo dalimi, gali pradėti lankyti darželį ir nuo 2 metų. Tačiau geriausia pradėti leisti mažą žmogeliuką tada, kai jis jau gali išreikšti savo norus, gali pasakyti „Noriu gerti“ ar kodėl jis verkia.

**

Visą laiką maniau, kad nuo 2,5-3 metų, tačiau patys pradėjom leisti nuo 1,5 metų ir labai džiaugiamės, kadangi pastebėjau, kad vaikas labiau viską įsimena ir tobulėja. Bendravimas su kitais vaikais, o ne tik su mama ar tėčiu vaikui išeina į naudą. Mūsų vaikas darželyje būna 5 valandas per dieną, manau, kad to pakanka bent iki kokių metų.

**

2-3metai yra pats geriausias laikas. Vaikas jau yra ūgtelėjęs, geba pats apsirengti ir pavalgyti. Jo socialiniai įgūdžiai taip pat yra jau šiek tiek išlavėję. Abi mano dukrytes lopšelį pradėjo lankyti dvejų su trupučiu. Adaptacija nebuvo sunki. Mergaitės, pradėjusios lankyti darželį, daug geriau pradėjo bendrauti su vaikais kieme, išmoko dalintis žaislais.

**

Nuo ketverių metų, nes su vaiku jau galima susitarti, jis jau supranta, kodėl ten eis, o ne tiesiog paliekamas mamos, kurios labiausiai reikia, lyg tai būtų bausmė jam.

**

Nuo trejų metų, tada jis tampa savarankiškesnis, moka pasakyti, ko nori, moka apsirengti nesudėtingus rūbelius, lengviau atsiskiria nuo mamos. Savo vaiką leidau nuo 2 metų ir 5 mėnesių. Tiek jam sukako rugsėjį. Maksimas labai drovus vaikas, bijojau, kad sunku bus priprasti, bet jis verkė tik pirmas 2 dienas, kai reikėjo perduoti jį auklei. Buvo stipriai įsikibęs man į plaukus, rankas - nenorėjo paleisti. Užtat jau 3 dieną, nors ir be galo liūdnas, bet paleido, vyriškai sulaikydamas ašaras. Jis protingas vaikutis, suprato, kad darželis - tai jo darbas, kaip ir mama su tėčiu turi savus. Jei galėčiau, antrą vaikelį prižiūrėčiau iki 3 metų ar 4, bet ne daugiau. Jau nuo 4 tegu bendrauja ir draugauja su bendraamžiais. Nepaminėjau vieno svarbaus dalyko - apie 3 pirmus mėnesius Maksas likdavo darželyje tik iki pietų miego. Gal dėl to jam nebuvo taip sunku pasilikti.

O ką manote jūs? Laukiame nuomonių komentaruose.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis