Mūsų vaikai augtų laimingesni, jeigu laikytumės šių patarimų

Girti vaiką irgi reikia mokėti- daryti tai laiku ir tinkamai. Jūsų dėmesiui - 9 patarimai, kurie padės jums efektyviai girti vaiką.

Girkite vaikus už konkrečius poelgius


Stenkitės vaiką girti ne bet kada, o už tam tikrus poelgius, kad pagirtas jis suprastų, už ką sulaukė tokio jūsų įvertinimo. Kai vaikas nupiešia jums piešinį ir rodo, norėdamas pasididžiuoti, nepakanka pasakyti „Šaunuolis", „Oho, tu tikras dailininkas" arba „Kaip gražu". Girdami įvertinkite konkrečias jo pastangas - gal mažylis piešdamas panaudojo daug spalvų, gal itin kruopščiai nuspalvino paukščiuką, o gal prie piešinio susikaupęs praleido visą pusvalandį? Pagyrimas turi būti adekvatus jo pastangoms ir aiškiai įvardinti, už ką jį giriate.


Sustiprinkite pagyrimą neverbaliniu būdu


Jeigu sakomus žodžius palydėsite apkabinimu, paglostymu, bučiniu, jis bus dar veiksmingesnis. Vaikas turi pajausti, kad jūs nuoširdžiai džiaugiatės jo poelgiu, o ne sakote gražius žodžius tam, kad vaikas greičiau atstotų. Be to, prisiminkite visiems gerai žinomą posakį „tam, kad vaikas augtų sveikas ir laimingas, jį reikia per dieną apkabinti mažiausiai keturis kartus".


Būkite konkretūs


Kuo vaikas mažesnis, tuo reikia didesnio konkretumo kalbant su juo ir giriant jį. Netuščiažodžiaukite ir nepasakokite istorijų apie tai, kaip „dabar gėlė džiaugiasi, kad vaikas ją paliejo ir dabar ji pradės augti, užaugs iki dangaus, pražydės šimtu žiedų ir džiugins visą šeimą bei praeivius (...)". Nepamirškite, ko jūs siekiate – pagirti vaiką už jo gražų elgesį ar supažindinti jį su gėlės augimo ciklais.


Vida Press


Nelyginkite savo vaiko su kitais


Nelyginkite vaiko su kitais jums pažįstamais vaikais, nepriekaištaukite, kad jis nedaro ar nemoka kažko to, ką moka kitas vaikas. Tas pats galioja ir kalbant apie vaikų gyrimą. Negirkite vaiko lygindami jo poelgį su kitais. „Tu nupiešei gražiau, negu Jonas" – toks posakis nėra tinkama pagyra vaikui.


Negirkite vaiko dėl kiekvienos smulkmenos


Juk šokoladas todėl ir skanus, kad valgome jį kartais, o ne kasdien ir tonomis. Antraip jis apkarstų. Panašiai ir su gyrimais – jei vaiką girsite už pačias mažiausias smulkmenas, ateis laikas, kai jis lauks pagyrų už kiekvieną savo poelgį.


Girkite už įdėtas pastangas


Atskirkite, kas vaikui natūraliai sekasi gerai, o kokį darbą darydamas jis iš tiesų įdeda pastangų ir dėl to nusipelno pagyrimo. Neakcentuokite per daug jo fizinių duomenų (stiprumas, lankstumas ir pan.). Atvirkščiai, girkite vaiką už tai, ką jis pasiekia įdėjęs daug savo pastangų.


Neprieštaraukite kito vaikui svarbaus žmogaus pagyrimui


Jei vyras ką tik pagyrė vaiką už kažkokį poelgį, kuris jums neatrodo toks svarbus ir vertingas, nepulkite menkinti vaiko veiksmo ir sakyti, kad „kas čia tokio“, „juk tai savaime suprantama". Negriaukite savo vyro autoriteto vaiko akyse, būkite vieningi. Vėliau, kai vaikas nematys ir negirdės, aptarkite su vyru šį nutikimą, susitarkite, kada ir kaip giriate vaiką, kad tai būtų bendras abiejų susitarimas ir nesikirstų interesai.


Vida Press


Nesižarstykite skambiais žodžiais


Nežadėkite vaikui, kad iš jo išaugs genialus dailininkas, šokėjas, dainininkas ar sportininkas. Bet tai nereiškia, kad turite žlugdyti jo svajones ir norus, sakydami: „Tau nieko nepavyks", „Ne, nebūsi užaugęs Valančiūnas". Tai reiškia, kad pagyrimai turi būti tikslūs ir adekvatūs, o ne perdėti.


Nesikartokite


Jeigu jau pagyrėte vaiką už tai, kad jis pats išmoko susisegti sagas ar apsiauti batukus, nekartokite to kasdien. Taip pat nesumenkinkite jo pasiekimų, už kuriuos jį jau pagyrėte.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis