Nelengva, bet įmanoma: kaip užauginti atsakingą vaiką

Nors ši užduotis ganėtinai sudėtinga, vis tik galima būtų išskirti kelias svarbiausias taisykles, kurių vertėtų laikytis tėvams.


Vaikas = asmenybė


Vaikas turi jaustis lygus su tėvais. Svarbu nesielgti su vaiku kaip su mažu žmogumi, nieko nesuprantančiu ir nevertu turėti savo nuomonę. Negalima iš jo reikalauti, jam nurodinėti, ką jis turėtų daryti. Kai tik vaikas pajaus, kad suaugusieji jį priima ir atsižvelgia į jo nuomonę, jo pasaulėžiūra ims keistis.


Išklausyti vaiką


Derėtų aptarti su vaiku svarbias temas, mokyti jį tartis ir reikšti savo asmeninę nuomonę. Nereikia, laukti, kol vaikas paaugs ir pradės lankyti mokyklą, jau nuo mažų dienų galima ugdyti jo atsakingumą. Išklausyti vaiko nuomonės galima labai anksti, pavyzdžiui, klausiant jo nuomonės, kokios spalvos - baltos ar žalios - kojinėmis jis ausis, kuo - bananu ar obuoliu - jis gardins pusryčių košę.


Pareigų turėjimas leidžia vaikui pasijusti svarbiu


Šiuolaikiniai tėvai neretai linkę į hiperglobą ir gana ilgai už vaiką daro tai, ką jis galėtų padaryti pats. Jau nuo mažų dienų skatinkite vaiką prisiimti pareigų, kurios padės jam jaustis svarbiu, ugdys jo atsakomybės jausmą. Iš pradžių tai gali būti maži darbeliai - padengti stalą atėjus svečiams, palaistyti namuose esančias gėles, pasirūpinti ėdalu augintiniams ir pan. Papildomos pareigos su minimaliu suaugusiųjų įsikišimu suteiks vaikui galimybę savarankiškai priimti sprendimus ir stebėti jų pasekmes.


Be klaidų nebūna pažangos


Nesėkmių atveju jokiais būdais negalima vaiko kaltinti ir barti. Artimųjų palaikymas labai svarbus būtent nemalonių padarinių atvejais. Dėl šio palaikymo jis ir vėl mėgins leistis į teisingo sprendimo paieškas. Juk prasta patirtis – tai taip pat patirtis.


Įvertinkite pastangas


Visos vaiko pastangos turi būti pastebėtos ir įvertintos. Rekomenduojama pasidžiaugti net ir dėl pačių nereikšmingiausių sėkmių. Tinkamu laiku išsakytos pagyros yra tai puikus stimulas judėti pirmyn.


Atsakingas vaikas


Vaikas turi jausti ir netgi girdėti, kad tėvai jį vertina kaip atsakingą asmenį. Būtina tai išreikšti garsiai. Jei elgsitės būtent taip, vaikas stengsis atitikti naująjį statusą.


Finansinis raštingumas


Įtraukimas į šeimos biudžeto skirstymą išmokys vaiką atsakingai žvelgti į tėvams tenkančius finansinius rūpesčius. Vaikas turi matyti, kiek pastangų ir išlaidų tenka vienokiems ar kitokiems daiktams įsigyti. Be to, toks elgesys su vaiku paskatins jį gerbti kitų žmonių dedamas pastangas. Turėdamas finansinio raštingumo pamatus vaikas mokysis geriau paskirstyti gaunamus kišenpinigius.


Galimybė užsidirbti


Kai vaikas paauga ir tampa paaugliu, vertėtų jį po truputį skatinti imtis apmokamų darbų. Jis turi išmokti valdyti savo pinigus.


Tinkamas tėvų pavyzdys


Tėvams vertėtų nepamiršti apie būtinybę nuolat dirbti su savimi. Tinkamas pavyzdys visada geresnis už bet kokius išvedžiojimus. Jei šeimoje rimtai žvelgiama į poelgius ir pažadus, būdamas tokioje atmosferoje vaikas ima elgtis panašiai, greičiau ir lengviau pasiekia trokštamų tikslų. Klaidų taisymą ir norą tapti geresniu visada vainikuoja sėkmė.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis