Kai apima abejonės, kad esate bloga mama, atminkite šiuos 3 dalykus

Kiekviena normali mama bent kartais pagalvoja: „Ar aš nesu bloga mama?“.

„Jorio mama leidžia žaisti planšete tiek, kiek jis nori..."


„Austėjos mama kloja jai lovą kiekvieną dieną. O tu man liepi pačiai...“


„Vinco tėtis nuperka jam limonado, o tu tai niekada...“


Tokių ir panašių priekaištų iš vaikų lūpų anksčiau ar vėliau išgirsta daugelis tėčių ir mamų. Jausmas, kad „esu bloga mama“ aplanko daugelį moterų, ir tai yra natūralu. Natūralu savęs klausti, ar ne per dažnai sakau savo vaikui NE, ar gerai elgiuosi liepdama namų darbus ruošti pačiam, ar teisingai nusprendžiau neleisti savo darželinukui žaisti telefonu, nors jo bendraamžiai tai daro kone be apribojimų.


Apžvelkime, dėl kokių dalykų mamos ir tėčiai dažniausiai save kaltina, kad yra "blogesni" už kitus. Štai trys dažniausiai pasitaikančios situacijos.


Jūs nesate bloga mama, jei neskubate padėti vaikui įveikti sunkumų


Jei vaikas nuo pat ankstyvo amžiaus neišmoks išspręsti pačių paprasčiausių užduočių, su kuriomis susiduria kasdien, egzistuoja pavojus, kad paaugęs jis nebus savarankiškas ir nesugebės pats už save atsakyti. Būtent su šiuo pavojumi reikia išmokti kovoti kiek įmanoma anksčiau. Tai, kad jūs atsisakote kas rytą užrišti jam batų raištelius arba už jį paruošti namų darbus, nereiškia, kad esate bloga motina – toks elgesys skatina vaiko savarankiškumą ir mokėjimą atsakyti už savo poelgius.


Galbūt iš pradžių vaikas protestuos, sakys „man nepavyks, nežinau, kaip tai daryti, aš viską sugadinsiu...“ Nieko baisaus, pasaulis nesugrius, jei šiandien lova bus paklota netobulai arba namų darbuose liks klaida.


Svarbu tai, kad rytoj jis pasistengs viską padaryti geriau, ir vieną akimirką supras, kad gali savimi didžiuotis. Didžiuotis tuo, kad viską daro pats.


Shutterstock


Jūs nesate bloga motina, jei sakote „ne“


Vaikų psichologai mums sako, kad kritinis amžius, kai vaikai nori priimti savarankiškus sprendimus ir net pradeda su mumis ginčytis, prasideda apytikriai nuo 8 metų. Būtent šiuo laikotarpiu susiformuoja tokių sudėtingų sąvokų, kaip teisingumas, moralė ir pagarba, pagrindas.


Būtent todėl mes turime iš visų jėgų stengtis, kad nukreiptume vaiką tinkama linkme. Vaikams reikia ne tik mūsų meilės ir palaikymo, bet ir kasdienių ribų nustatymo. Jei tai reikalauja sakyti jiems „ne“ dažniau nei norėtųsi, tai nereiškia, kad esate bloga motina. Jūs tiesiog nustatote ribas, kad vaikas suprastų, kas priimtina, o kas ne, ir kokio būtent elgesio jūs iš jų tikitės.


Jei šiandien jūs neleidžiate vaikui žaisti kompiuteriu, kol neparuošti namų darbai, labai svarbu, kad ši taisyklė galiotų kasdien. Jei taisyklės nėra nepajudinamos, ir tai, ko nebuvo galima vakar, šiandien jau leidžiama, vaikai nebesupranta, kokių taisyklių reikia laikytis.


Nebijokite sakyti „Ne“, kai tai būtina, bet visada stenkitės paaiškinti vaikui, kodėl būtent jūs draudžiate tai daryti, kad jis galėtų jus geriau suprasti: „Tau šiandien negalima eiti žaisti į lauką, nes neparuošei namų darbų“, „negalima naktį vaikštinėti vienam, nes esi dar mažas“, „tau negalima šio deserto, nes po to blogai jausiesi, tu jam alergiškas“.


Shutterstock


Jūs nesate bloga motina, jei negalite nuolat būti šalia


Šis klausimas aktualus daugeliui motinų. Žinoma, jūs norėtumėte visada būti šalia savo vaiko, bet turite eiti į darbą ir būti ten ilgas valandas, tačiau stengiatės prisitaikyti prie darželio dienotvarkės, mokyklos tvarkaraščio ir laiku pasiimti jį iš mokyklos ar darželio, kad kartu pavakarieniautumėte, pažaistumėte, paskaitytumėte knygą, pasivaikščiotumėte.

Nesijaudinkite, nes tai, kad negalite su savo vaikais būti kiekvieną sekundę, nereiškia, kad esate bloga motina. Svarbiausia, kad kiekviena minutė, kurią praleidžiate su savo vaiku, būtų persmelkta šiluma, dėmesiu, rūpinimusi ir meile.


Kai esate namie su vaikais, skirkite jiems visą savo dėmesį. Atsakykite į kiekvieną jų klausimą, išklausykite jų pasakojimus, abejones, komentarus. Tegul kiekviena minutė, kai esate kartu, nepraeina veltui. Vaikai privalo suprasti, kad visi turi pareigų: jūs dirbate, o jie turi eiti į darželį ar mokyklą.


Ne visi gali būti kartu 24 valandas per parą, bet tai ir nebūtina. Vaikai turi bręsti, mokėti savo problemas spręsti savarankiškai, tačiau jiems svarbu žinoti, kad tuo atveju, kai jiems iš tiesų jūsų reikės, jūs visada būsite šalia.


Vida Press


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis