Neverskite vaiko per prievartą daryti šių dalykų

Jei manote, kad vaiką auklėti reikia kiek galima griežčiau, turėkite galvoje, kad visgi esama dalykų, kurių iš vaikų reikalauti negalima.

Neverskite vaiko valgyti


Versti vaiką suvalgyti viską iki paskutinio šaukštelio – instinktas, kuris giliai įsišaknijęs mumyse nuo seniausių laikų – karų, badmečių ir kitų nelaimių. Tačiau šiais laikais, kai vaikams badas negresia, nėra reikalo kimšti į juos maistą per prievartą, prieš jų valią. Tai ne tik neduos vaikui naudos, bet ir pakenks.


Neverskite vaiko meluoti


Net jeigu jums atrodo, kad nedidelis melas – nieko baisaus, atminkite: auklėti visada reikia nuosekliai. Jeigu skatinate vaiką meluoti, nesistebėkite, jei jis vėliau tai darys vėl ir vėl.


Neverskite vaiko užsiimti neįdomiais dalykais


Jeigu mažylis nenori skaityti, piešti, šokti – neverskite per prievartą. Bet kuris užsiėmimas turi teikti pasitenkinimą. Jeigu vaikas nenori lankyti būrelių ar renginių – pasistenkite jį sudominti. Prievartiniai užsiėmimai neatneš vaikui nei naudos, nei pasitenkinimo.


Neverskite pasakoti apie visas gyvenimo smulkmenas


Kiekvienas žmogus, net jeigu jis dar mažas, turi teisę į privatumą. Geriau, jei vaikas patikės jums savo paslaptis savanoriškai, o ne dėl to, kad reikalaujate iš jo kraštutinio atvirumo.


Neverskite atsiprašinėti


Bet kokie atsiprašymai turi sklisti iš širdies, būti nuoširdūs. Versdami vaiką kartoti atmintinai iškaltas mechanines frazes, nejaučiant atgailavimo – veidmainystės mokymas. Kai reikalaujate, kad vaikas atsiprašytų kito žmogaus, paaiškinkite, už ką būtent. Mažylis turi suvokti savo prasikaltimą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis