Nijolė Pareigytė: dukrai stengiuosi perteikti viską, ką mėgstu pati

Dainininkės Nijolės Pareigytės dukra Patricija lapkričio 10 dieną atšventė savo 4-ąjį gimtadienį. Žiūrėdama į savo dukrą, Nijolė pripažįsta, jog Patricija – tarsi jos pačios veidrodinis atspindys.

„Jai patinka piešti, šokti ir dainuoti. Ji visuomet kažką po nosimi niūniuoja – visa į mamą", – šypsosi Nijolė.

Daug laiko su mažyle praleidžianti mama stengiasi suteikti Patricijai kuo daugiau dėmesio, žinių ir patirties. Iš kiekvienos kelionės, kur tai bebūtų – ar kelionė į kitas šalis, ar pasivaikščiojimas Lietuvos pajūriu ar miške, ar apsilankymas teatre – jos parsineša vis naujų istorijų ir įspūdžių.

LEGO – visos šeimos žaidimas

Augindami dukrą, Nijolė su vyru Rimvydu stengiasi jai skirti kuo daugiau laiko ir neretai visi kartu įsitraukia į dukros „režisuojamus" žaidimus.

„Abu su vyru stengiamės patys dukrą auklėti, ugdyti, su ja žaisti, o ne visa tai perleisti auklei. Kartais pasivaikščiojimas tyloje su vaiku, apsikabinimas, bučinys yra geriau, nei tiesiog buvimas namuose ir užsiėmimas savo darbais", - įsitikinusi Nijolė.

Nors mažoji Patricija, pasak Nijolės, labai savarankiška ir mėgsta žaisti viena, LEGO konstruktoriai – tai žaidimas, į kurį įsitraukia visa šeima. „Patricija gali viena piešti, dėlioti dėliones, skaičiuoti, tačiau žaidžiant LEGO, jai reikia kompanijos", - šypsosi Nijolė.

Dainininkės dukrelės žaislų kolekcijoje – nuo mažų dienų sukaupta nemaža LEGO kolekcija. „LEGO kaladėlės – puikus užsiėmimas tiek berniukams, tiek mergaitėms. Dar nesu sutikusi vaiko, kuriam nepatiktų dėlionės, kuris nemėgtų iš LEGO kaladėlių statyti namų ir pilių. Tačiau yra vienas niuansas – šis žaidimas turi patikti ir tėvams", - įsitikinusi Nijolė.

„Patricija mielai žaidžia LEGO, jeigu tai daryti pradedu aš arba mano vyras. Jai reikia kompanijos ir šiek tiek pagalbos statant namus, cirką ar traukinuką su skaičiais. LEGO mums – tai visos šeimos žaidimas, visų kartu praleistas laikas", - sako Nijolė.

Vienas mėgstamiausių Patricijos žaidimų – tai LEGO DUPLO ledų rinkinys. Mažylė tėvus kas dieną vaišina ledais, pagamintais iš didelių spalvotų kaladėlių.

„Dukra paklausia mūsų, kokio skonio ledų mes norime ir su dideliu užsidegimu juos gamina. Kiekvieną dieną „valgome" ledus su grietinėle, vynuogėmis – kokių tik norime. Visuomet žinome, kur ieškoti deserto, tačiau jei kuris nors bent kiek sukosėja, Patricija sako: „Ne, ledų tau šiandien negalima, nes tu kosti, sergi", - juokiasi Nijolė.

„Bus smagu, kai Patricija pereis prie sudėtingesnių LEGO rinkinių. Žinau, kad tėveliui – tai tikrai, nes jis nuo vaikystės labai mėgo žaisti LEGO, kurių jam tėvai parveždavo iš Vokietijos. Lietuvoje jų dar nebūdavo. Esu tikra, kad vyras su malonumu grįš prie senojo pomėgio, kai Patricija ims žaisti su sudėtingesniais LEGO rinkiniais", - šypsosi Nijolė.

Pažintis su meno ir muzikos pasauliu – nuo mažų dienų

Kaip pastebi vaikų psichologai, vaikai, sulaukę 4 m. amžiaus, mėgsta klausytis pasakojimų, tėvų skaitomų pasakų ir istorijų. Jų kalba ir žodynas tampa vis turtingesni, mažyliai jau patys geba atpasakoti ar sukurti savo trumpas istorijas ir dažniausiai renkasi žaidimus, kurie padeda lavinti jų kūrybiškumą. Piešimas, lipdymas ir žaidimai įvairiais žaislais, kuriems mažyliai suteikia vaidmenis, juos „įgarsina" ir nuolat „tobulina" scenarijų – vienas mėgiamiausių tokio amžiaus vaikų užsiėmimų.

Pasak Nijolės, jos dukra Patricija – labai savarankiška ir darželyje nelabai mėgsta žaisti „kolektyvinių" žaidimų. „Ji individualistė, žaidžia viena, savarankiškai. Priešingai nei aš. Aš visuomet ieškodavau komandinių užsiėmimų, darbų. Jei reikėdavo padaryti kažkokį savarankišką darbą, visuomet ieškodavau kompanijos, kas patartų, pasakytų savo nuomonę. Man visuomet reikia su kažkuo pasitarti, noriu padiskutuoti, man įdomi kitų nuomonė, nors, aišku, visuomet padarau taip, kaip man atrodo geriau", - pasakoja Nijolė.

Savo dukrai dainininkė stengiasi atskleisti meno ir muzikos pasaulį. „Kadangi aš pati mokiausi menų gimnazijoje, kur dailė ir muzika mums buvo prioritetiniai dalykai, tai ir auklėjant dukrą aš esu atsakinga už jos meninių gebėjimų ugdymą. Veduosi ją į muzikinį teatrą, į biblioteką, mes aplankome parodas, ji mato mano repeticijas. Dukrai noriu perteikti viską, kuo domiuosi ir mėgstu pati", - sako Nijolė.

„Mano uošvis labai gražius paveikslus tapo, tad jis ir Patriciją moko piešti. Dukra, nuo mažumės augdama tarp molbertų ir dažų palečių, domisi piešimu ir yra nutapiusi labai daug gražių piešinių. Kaip tik šiuo metu įsirenginėjame naujus namus, tad Patricijos kambarį planuojame papuošti jos pačios sukurtais paveikslais", - atskleidžia Nijolė.

Tylūs pasivaikščiojimai gamtoje

Trejų – ketverių metų amžiaus vaikai tampa tikrais „kodėlčiais", kurie nuolat užduoda pačių įvairiausių ir keisčiausių klausimų savo tėvams. Nijolė Pareigytė prisipažįsta, kad dukra ją taip pat priverčia domėtis naujais dalykais ir viską atrasti iš naujo.

Nuostabiausias laikas Nijolei praleistas su dukra – tai pasivaikščiojimai gamtoje. „Gyvename prie jūros, Klaipėdoje, todėl dažnai išeiname pasivaikščioti pajūriu ar į mišką, kur prisirenkame lapų, kankorėžių. Patricija su dideliu susidomėjimu klausinėja, kodėl prie jūros auga pušys, o Kaune prie senelių namų – kaštonai. Aš jai pasakoju, kad prie jūros kita augalija, nes čia kitoks klimatas, dirvožemis. Kartais vaikštome miške labai tyliai ir klausome, kaip čiulba paukščiai, kaip ošia medžiai ar jūra. Matau, kaip visa tai Patricija geria į save ir džiaugiasi mažais atradimais. Būna, paima klevo lapą ir mano žodžiais sako: „Mamyte, pažiūrėk, koks gražus spalvotas klevo lapas!", - pasakoja Nijolė, įsitikinusi, kad vaiko meilę gamtai svarbu skiepyti nuo mažumės.

Keliones primena žaislai

Mažąją Patriciją Nijolė neretai pasiima ir į tolimesnes keliones, kurias sugrįžus į namus primena parsivežti žaislai. Neseniai visa šeima keliavo į tolimąją Meksiką, iš kurios Patricija parsivežė gitarą ir lėlę Lili, kuri šoka tampoma už virvučių.

„Patricija dažnai groja gitara ir prisimena Meksiką. Būdami Vokietijoje, pirkome katinėlį, kurį pavadinome Kiolnu, nes būtent iš šio miesto jį parsivežėme", - pasakoja Nijolė ir pripažįsta, kad iš kelionių į namus atkeliavę žaislai ar suvenyrai dukrai tampa ypač mieli, nes ji pati gali papasakoti žaislo istoriją, iš kur jis atkeliavo ir kokiame pasaulio kampelyje ji su šiuo žaislu susitiko.

Užsakymo nr.: PT_73019368

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis