Pajūryje trūksta draugiškų vaikams restoranų?

Kurie pajūrio restoranai laukia tėvų su mažais vaikais? Ieškodami tokių maitinimo įstaigų, socialinės iniciatyvos „Draugiški mažyliams restoranai" iniciatoriai įsitikino, jog pajūrio kurortuose tėvus su mažyliais yra pasiruošę priimti vos keletas kavinių bei barų.

Draugiškiausia pasirodė Juodkrantė

Iš keliolikos per pastarąjį mėnesį prie projekto prisijungusių maitinimo įstaigų esančias pajūryje galima suskaičiuoti ant vienos rankos pirštų. Draugiškiausias mažyliams kurortas pasirodė esanti Juodkrantė.

Projekto iniciatoriai teigia vasaros metu sulaukę daugybės tėvų pasiūlymų į draugiškų mažyliams restoranų sąrašą įtraukti vieną ar kitą maitinimo įstaigą pajūryje. Visgi dėl įvairių aplinkybių daugelio jų nebuvo galima priskirti prie draugiškų mažyliams restoranų sąrašo.

„Nustebome, kuomet prie iniciatyvos kviesdami prisijungti restoranus Klaipėdoje, Palangoje ar Nidoje vis sulaukdavome neigiamo atsakymo. Dauguma jų teigė, jog negali užtikrinti svarbiausių, mažyliams būtinų patogumų, kiti baiminosi, jog pakrantė - ne pati saugiausia vieta vakaroti su vaikais", - teigia viena iš projekto iniciatorių Jekaterina Burneikienė.

Triukšmas ir itin didelis žmonių srautas

Juodkrantėje įsikūrusio restorano „Pamario takas" atstovo Jono Lisausko teigimu, pajūryje mažiausiems lankytojams tinkamų vietų trūksta ir dėl verslininkų apsisprendimo, ir dėl pačių kurortų specifikos.

„Juodkrantė - šeimų pamėgta vieta, kurioje galima ramiai ilsėtis ir su visai mažais kūdikiais, todėl ir čia įsikūrusios maitinimo įstaigos gali pasiūlyti daugiau patogumų savo svečiams. Nedvejodami prisijungėme prie iniciatyvos bei nusprendėme išplėsti mažiesiems lankytojams skirtų patogumų sąrašą, kadangi jų sulaukiame nemažai. Visgi kituose pajūrio kurortuose įsikūrusiems restoranams keblumų gali kelti ne tik jų vidinė infrastruktūra, tačiau ir triukšminga aplinka, itin didelis žmonių srautas, kurio šeimos neretai nori išvengti. Tokius išorės veiksnius suvaldyti sudėtinga", - sako J. Lisauskas.

Vaikiškas meniu bei pramogos vaikams

Šiuo metu prie draugiškų mažyliams restoranų prisijungė keturios pajūrio maitinimo įstaigos „HBH Palanga", „Nidus" bei „Ramybė", įsikūrusios Palangoje, ir jau minėtas „Pamario takas" Juodkrantėje. Šiuose restoranuose tėvai gali patogiai privažiuoti prie stalo su vežimėliu, pervystyti kūdikį, jį pasodinti vaikiškoje kėdutėje, išsirinkti patiekalą iš vaikiško meniu. Restoranai taip pat siūlo pramogas, skirtas vaikams. Tuo tarpu apklausti Nidos ir Klaipėdos restoranai teigė labiau laukiantys lankytojų be vaikų.

Be maitinimo įstaigų pajūryje, draugiškų mažyliams restoranų sąrašas taip pat pasipildė naujomis maitinimo įstaigomis Vilniuje, Kaune bei Panevėžyje. Projekto iniciatoriai teigia toliau aktyviai ieškantys draugiškų restoranų pajūryje ir visoje Lietuvoje bei kviečia visus socialiai atsakingus tėvus pareikšti savo nuomonę bei pasiūlyti norimas maitinimo įstaigas.

Restoranų vertinimo kriterijai nustatyti, atsižvelgus į tėvų nuomonę bei  užsienio valstybių pavyzdžius:

- kūdikio pervystymo vieta

- vaikiška kėdutė

- vaikiškas meniu

- mažiesiems skirta žaidimų aikštelė ar kitos pramogos vaikams

- galimybė prie stalo patogiai privažiuoti su vežimėliu

Taip pat prie pagrindinių kriterijų nepriskirtieji, bet taip pat svarbūs privalumai: galimybė netoli statyti automobilį, lauko žaidimo aikštelė, atskira patalpa vaiko žindymui ir kt.

Kaip jūs vertinate mūsų kavinių ir restoranų draugiškumą vaikams?

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis