Patarimai būsimiesiems darželinukams ir jų tėvams

Nors visi tėvai daugiau sureikšmina tą dieną, kai jų vaikai pradeda lankyti mokyklą, ne ką mažiau yra rimtas žingsnis pirmą kartą praverti darželio duris.

„Šiandien leisti vaikus į darželį yra taip pat svarbu, kaip į pirmą klasę - tas pats jaudulys", - tvirtina darželio „Išminčiukai" direktorė Ingrida Keliauskienė.

Svarbiausi dalykai, kuriuos tėvai turi žinoti prieš atidarant darželio duris:

Supažindinkite su raidėmis

Raidžių pažinimas yra pirmas žingsnis į pasirengimą skaityti. Suprasti, jog kiekviena raidė turi skirtingą garsą yra nelengva. Specialistai rekomenduoja žaisti štai tokį abėcėlės slėpynių žaidimą: pagaminti atskiras visų raidžių korteles ir paslėpti jas namuose. Kai vaikas randa vieną iš kortelių, pasakykite, kokį garsą ši raidelė skleidžia. Kai suranda visas likusias korteles, išdėliokite kortelių "traukinuką" abėcėlės tvarka ant grindų.

TAIP PAT SKAITYKITE:
3 originalios sodo puošmenos, kurias gaminame savo rankomis
"Perdegęs" pedagogas: kaip atpažinti ir jam padėti?

Rašau savo vardą

Žinoma, vaikas tikrai nebus išmestas iš darželio, jeigu jam niekaip nepavyks išraityti tų 7-9 vardo raidžių kartu, bet pagalvokite, kiek pasitikėjimo jūsų atžala įgautų, jeigu tai jam pavyktų. Nenorėkite, jog vardas būtų tobulai parašytas, svarbu, jog būtų įskaitomas. Dar turėsite pakankamai laiko iki mokyklos pradžios.

Skaičių pažinimas

Niekas nesako, jog reikia turėti puikius matematinius sugebėjimus, bet turėti šiokį tokį supratimą apie skaičius prieš einant į darželį verta. Lengviausia būtų matematikos mokytis kasdieninėje veikloje: skaičiuoti žingsnius, atkreipti dėmesį į paukščiukus danguje ir juos paskaičiuoti kartu, surūšiuoti pupeles ar monetas.

Leiskite vaikui pralaimėti

Sunkiausia tėvams yra leisti patirti vaikui pralaimėjimo skausmą, bet jūs privalote tai daryti, nes kitaip vaikas niekada neišmoks susidoroti su sunkumais pats. Leiskite vaikui pasiaiškinti fortepijono mokytojai pačiam, kodėl vėluojate, neimkite plaukimui skirtų akinių jūs, jeigu tarėtės, jog vaikas tai pats prisimins padaryti. Vaikai motyvuojami tada, kai pasitikite jais ir jų gebėjimu būti savarankiškesniais.

Skatinkite vaiko smalsumą

Vaikams reikia sukurti tai, ką ekspertai vadina "vykdomuoju veikimu". Jis apima štai tokių įgūdžių rinkinį: sprendimų priėmimas, įvairių užduočių atlikimas ir ištvermė. Skatinti šį „vykdomąjį veikimą" reikia žaidžiant kūrybiškus žaidimus. Norint tai padaryti, pirmiausia reikia namuose išjungti televizorius ir elektroninius žaidimus. Kai tai padarėte, galima ištraukti iš spintos kaladėles ir statyti miestą arba žaisti vaidmeninius žaidimus. Įsivaizduokite, kad esate restorane ar ligoninėje. Leisdami vaikams įsikūnyti į įvairius vaidmenis, jiems parodote, kad pasitikite jų sprendimų priėmimo įgūdžiais, ko labai reikės darželyje ir vėliau.

Susipažinkite su darželiu ir jo pedagogais

Tėvams yra baisu atiduoti vaiką vieną į nepažįstamą aplinką be jų pačių priežiūros. Todėl yra labai svarbu susipažinti su būsima auklėtoja. Atvirai papasakokite apie savo atžalą bei paklauskite jos, kas padėtų vaikui lengviau apsiprasti darželyje. "Būtina papasakoti auklėtojai, ką jūsų vaikas mėgsta, kas jį nuramina, taip pat kitus gal net iš pirmo žvilgsnio nesvarbius dalykus. Kuo daugiau dalykų aptarsite su auklėtoja, tuo geriau jausis vaikas", - pataria I. Keliauskienė.

Patogūs rūbai

Dar labai svarbu, kad vaiko drabužėliai būtų patogūs jam pačiam nusirengti ar apsirengti, nes kuo mažiau vaikutis bus nuo kitų priklausomas, tuo jam bus lengviau.

Režimas - ir savaitgaliais

Nepamirškite, kad vaiką pratinant prie darželio šeimoje būtų laikomasi darželio režimo ne tik darbo dienomis, bet ir savaitgaliais. Pastarieji kol kas taip pat turėtų būti ramesni, kad vaikas ne pavargtų nuo įspūdžių ir veiklos, o pailsėtų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis