Patarimai, kad maži vaikai prie stalo nesielgtų kaip paršiukai

Kaip išmokyti vaiką tinkamai ir gražiai elgtis prie stalo? 9 patarimai, kurie pravers tuo besidomintiems tėvams.

Su pirštais valgyti galima, bet iki tam tikro amžiaus

Kai kūdikiai pradeda ragauti košių, jie mėgsta į jas įkišti pirštą, pabaksnoti, patapšnoti, o po to brūkštelėti per staltiesę ar sieną... Tai nėra žaidimas arba išdykavimas, kaip gali pagalvoti tėvai. Taip kūdikis pažįsta pasaulį: lytėdamas pirmą kartą matomą maistą, bando išsiaiškinti, ar košė skysta, ar šalta, o gal šilta?

Papjaustyta lėkštėje virta morka, obuolio gabalėliai ar bulvės skiltelės metų vaikui yra ne tik maisto šaltinis, bet ir pasaulio pažinimo dalis, jo smulkiosios motorikos vystymosi priemonė. Valgyti pirštais yra normalu maždaug iki dvejų metų, kol mažylis išmoksta valdyti stalo įrankius, ir pirmiausia - šaukštą.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Išsiskyrusi 4 vaikų mama pasakoja, kaip sekėsi ieškoti naujo draugų interneto pažinčių portaluose

Vienuolikmetis šokio genijus stebina pasaulį

Kaip ilgai mažylis mokysis valgyti šaukštu, labai svarbu ir nuo tėvų elgesio. Kuo labiau pyksime, kai pusė maisto iš šaukšto keliaus ant sienų, tikėtina, tuo ilgiau mokysis vaikas. Tinkamas vaiko paskatinimas ir padrąsinimas suteikia mažyliui pasitikėjimo, ir jis greičiau taps šaukšto virtuozu.

Vaikai turi suprasti, kad maistas nėra žaislas

Maistą ir virtuvę vaikai dažniausiai paverčia žaidimų aikštele. Ir ne todėl, kad provokuotų tėvus, o todėl, kad žaidimas patiems mažiausiems yra būdas pažinti pasaulį. Kantriai ir nuolat priminkite vaikui, kad valgydami mes augame, būname stiprūs ir sveiki, kad valgį reikia gerbti, o ne žaisti su juo.

Vaikai mokosi matydami pavyzdį

Jei svajojate, kad jūsų penkiametis kotletą valgytų šakute ir peiliu, o ne šaukštu ir rankomis, būkite tokiu teigiamu pavyzdžiu savo vaikui. Jeigu tėtis prie stalo valgydamas varto laikraštį, vaikas nesupras, kodėl jam negalima atsinešti prie stalo mėgstamiausios knygutės. Jeigu norite, kad pavalgęs vaikas palauktų, kol pabaigs valgyti visi, ir tada atsikeltų nuo stalo, turite taip elgtis ir patys.

Tam, kad vaikas mokytųsi iš tėvų, būtina sąlyga - bendri šeimos pusryčiai, pietūs ar vakarienė. Net jei esate labai užsiėmę, stenkitės, kad bent vieną kartą per dieną, ryte ar vakare, susėstumėte visi kartu prie bendro stalo.

Prieš valgį ir po valgio plaunamės rankas

Ši tinkamos higienos taisyklė yra viena svarbiausių, kurios ignoruoti negalima. Prieš valgį ir po valgio visi plaunasi rankas su muilu. Puiku, kai ši taisyklė neignoruojama ir atėjus pietauti į kavinę!

Leiskite vaikui dalyvauti gaminant maistą ar serviruojant stalą

Maži vaikai mėgsta padėti virtuvėje mamoms ir tėčiams. Drauge pagamintas patiekalas, prie kurio prisidėjo ir mažos rankutės, vaikui daug mielesnis ir skanesnis. Pakvieskite jį padėti, kai serviruojate stalą, patikėkite jo amžiui įkandamus darbelius. Po to nepamirškite pagirti ir padėkoti už pagalbą.

Valgio metu turi vyrauti gera atmosfera

Prie stalo visi turi sėstis gerai nusiteikę - nei pykčiai, nei barniai, nei erzinimasis prie stalo yra netoleruojama. Jei vaikai nuo mažų dienų matys savo šeimoje laikantis tokios taisyklės, jam ji taps įprasta norma.

Pavalgęs mažas vaikas gali nueiti nuo stalo

Tai, kas yra savaime suprantama suaugusiesiems, ne visada įmanoma vaikams. Sėdėti pavalgius ir laukti, kol visi prie stalo pasisotins - nelengva užduotis patiems mažiausiems. Tėvai gali leisti vaikui pakilti nuo stalo vienam, kai jis pasisotina. Tačiau tėvai turėtų vaikui pasakyti aiškią taisyklę: "prie stalo atsisėda visi kartu ir valgyti pradeda kartu. Kai tu pasisotini, gali nueiti".

Tuomet vaikas supras, kad pietūs (valgymas) yra tam tikras šeimos ritualas, kuris turi aiškią pradžią ir pabaigą. Tai nėra žaidimas  ar pramoga, kurios metu galima daug kartų atsistoti, nubėgti ir vėl sugrįžti prie stalo.

Valgome visada prie stalo

Vaikai neišmoksta tinkamo elgesio prie stalo taisyklių per vieną dieną, jiems jas reikia priminti nuolat. Viena pagrindinių taisyklių - valgoma visada prie stalo, o ne prie televizoriaus savo kambaryje arba ant grindų svetainėje. Žinoma, nebūna taisyklių be išimčių, ir gali pasitaikyti atvejų, kai pica svetainėje (pavyzdžiui, žiūrint krepšinio čempionato finalą) yra įmanoma. Tačiau vaikas turi suprasti, kad tai tėra išimtis ypatinga proga.

Valgant neskaitoma

Nei vartyti, nei skaityti knygų valgant negalima. Tačiau mažam vaikui atsinešti prie stalo savo mėgstamiausią pliušinį meškiuką galima leisti. Tokį žaislą tėvai gali panaudoti edukacijai. "Ar gali meškutis mėtyti maistą ant grindų? - Ne!", "Ar galima meškučiui maivytis prie stalo? - Ne!". Taip žaismingai vaikui galima priminti, kas prie pietų stalo leistina, o kas - ne.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis