Patarimai, kaip surengti nepakartojamą gimtadienį

Dviejų vaikų mama ir tinklalapio apie vaikų šventes „Gimtadienio mugė“ autorė Alvilė Rimaitė sako, kad vaiko gimtadienio organizavimas gali būti džiugus ir linksmas, tereikia tam pasiruošti. Kviečiame paskaityti interviu su kūrybingąja mama ir pasisemti idėjų savo vaikų gimtadieniams.


Parsisiųskite programėles telefonams štai čia: „iPhone“, Interviu apie laimę su 4 vaikų mama, kuri Lietuvai dovanojo unikalų renginį
Klastinga dukters liga nepalaužė Inetos: įkūrė centrą ir padeda kitiems

Su kuo Jums asocijuojasi žodis „gimtadienis“, kokie jo privalomi atributai?

Gimtadienis man yra šventė! Tai proga kartu su artimiausiais, mieliausiais žmonėmis pasidžiaugti ir atšvęsti atėjimą į pasaulį. Patys ypatingiausi man, turbūt, kaip ir kiekvienai mamai yra vaikų gimtadieniai. Tos dienos pačios brangiausios. Tačiau mėgstu ir savo, ir kitų suaugusiųjų gimtadienius. Privalomi atributai? Šventės pajautimas širdyje, štai kas mano nuomone yra tikrai privaloma, pajausti šventę visa širdimi ir ja pasidžiaugti, visa kita – kur švenčiame, kiek žmonių kviečiame, kokias pramogas užsakome ar kaip apsirengiame – tai detalės ir kiekvienas mūsų pasirenkame jas pagal norus bei galimybes.  

Kuris metų laikas yra Jums mieliausias, kuomet kyla daugiausiai idėjų gimtadienio švenčių organizavimui?

Manau, kad kiekviename metų laike slypi savas žavesys ir, jei norime būti laimingi, turime mokėti rasti tai, kas mus džiugina net ir labiausiai apniukusią, darganotą dieną. O šaunių idėjų, ką nuveikti gimtadienio švenčių metu apstu kiekvienam sezonui, beje, gryno oro teikiamais malonumais galima pasinaudoti ne tik šiltaisiais metų mėnesiais, kaip įprasta manyti. Yra daugybė smagių minčių, ką lauke veikti net ir krapnojant lietučiui ar aplinkui pūpsant sniego pusnims. Ir vėlgi – jei jau vasara, nebūtina švęsti būtinai lauke.

Ar vaikystėje mėgote švęsti savo gimimo dieną, galbūt prisimenate išskirtiniausią gimtadienio šventę?

Visų pirma reikėtų numatyti šventės biudžetą ir surašyti šventės planą – kada kviesti svečius, pradėti rūpintis šventės vieta, dekoracijomis, vaišėmis ir kitais dalykais. Geras planavimas yra tas dalykas, su kuriuo bendradarbiaujant galima kalnus nuverstiAlvilė RIMAITĖ

Pagavote – turbūt čia slypi dar viena „Gimtadienio mugės“ įkūrimo priežastis: esu gimusi Kūčių dieną ir vaikystėje gimtadienio atskirai nešvęsdavau – šeimoje būdavau pasveikinama Kūčių vakarienės metu, kartu su močiute, kuri taip pat gimusi šią dieną. Taigi, būdavo tokia triguba šventė, žinoma, jos labai laukdavau, būdavo ir tortas, ir dovanos, jausdavau, kad tai mano gimtadienis, tačiau slapčia pasvajodavau apie vien man skirtą šventę, į kurią galėčiau pakviesti ir draugus. Tik vėliau, vyresnėse klasėse, pradėjau švęsti savo gimtadienį su draugais, sukviesdama juos pirmą ar antrą Kalėdų dienai. 

Turbūt ne paslaptis, kad daugelis tėvelių ima sukti galveles, kaip surengti kuo gražesnę šventę savo vaikui, tačiau neišleidžiant daug pinigėlių. Tačiau, juk suorganizuoti gimtadienį galima ir be didelių investicijų, ar tiesa?

Žinoma, kaip minėjau, mano įsitikinimu, kaip švęsti vaiko gimtadienį – tai detalės, kurias pasirenkame. Svarbiausia švęsti, kad vaikas jaustų, jog jo atėjimas į pasaulį mums yra didelė šventė. Juk tai vienas būdų pasakyti, jog jis mylimas ir be galo svarbus. O jei pats vaikas labai, na, tikrai labai svajoja apie ypatingą šventę, kuri kainuoja brangiau, nei numatėte išleisti, sėskite su juo ir pasitarkite – jo trokštama šventė, tačiau tuomet dovana tik kukli ir simbolinė; arba jo trokštama šventės pramoga, tačiau iš vaišių – tik tortas. Kalbėkitės, pasiūlykite alternatyvius pigesnius variantus, mokėkite išklausyti vaiko mintis ir tikrai rasite bendrą sprendimą, kad ir vaikas jaustųsi laimingas, ir jūsų neištiktų finansų krizė.

Juk yra tiek daug įvairiausių idėjų, kaip kažką pasigaminti rankomis: dovanėles, dekoracijas, vaišes... Tai neužima daug laiko, o manyčiau, pradžiugina kur kas labiau. Kokia Jūsų nuomonė apie rankų darbo smulkmenas?

Aš pati labai mėgstu rankų darbą, tad drąsiai sakau „už!" – jis ypatingas ir jame paprastai būna užkoduota žmogaus šiluma. Tačiau siūlyčiau kaskart įvertinti situaciją individualiai – prieš gaminant rankų darbo dovaną pagalvoti, ar ji tikrai patiks tam žmogui, kuriam skirta; prieš ruošiant vaišes ar gaminant gimtadienio dekoracijas, kurių tikrai labai smagių galima pasigaminti, mano galva, svarbiausia įvertinti savo galimybes laiko ir jėgų prasme. Iš patirties galiu pasakyti, kad šimtą kartų geriau prekybos centre pirktas tortas ir laiminga mama, nei rankų darbo įmantrus tortas ir nuo kojų nusivariusi, pusę nakties nemiegojusi ir dėl to daugiau ar mažiau parūgusi mama.

Alvilės patarimas: pradėkite planuoti gimtadienį iš anksto ir numatykite, kiek pinigų jam skirsite.
Alvilės Rimaitės nuotr.

Kalbame apie tai, kai pradžiuginti mažuosius. Tačiau, žinome, kad daugybė vaikučių, gyvenančių vaikų globos namuose, apie didžiules šventes gali tik pasvajoti, kaip sukurti šventę jiems ir pradžiuginti jų mažas širdutes?

Manau, kad tokiems vaikiukams visų pirma trūksta ne gimtadienių švenčių, o to mums visiems be galo reikalingo gyvenimo pamato – žinojimo, kad esi reikalingas ir  mylimas. Savo vaikams kurdami šventę siunčiame žinutę apie tai, kad juos mylime. O vaikams, gyvenantiems globos namuose, jei surengsime vienkartinę šventę ir po to dingsime, suteiksime daugiau neigiamų dalykų, nei teigiamų. Tokioje veikloje turi būti tęstinumas, juk jei prisijaukini, susibičiuliauji – tampi atsakingas, nebegali imti ir pranykti. Ar ne taip sakė išmintingoji Mažojo princo lapė? Esu labai už tai, kad ribos tarp šiandien, deja, tokių skirtingų pasaulių – šeimos ir vaikų globos namų kuo labiau nyktų, kad kada nors jų nebeliktų, tačiau tam reikalingi kiti dalykai, kuriuos įgyvendinus galima ir šventę surengti.

Galbūt galėtumėte patarti mūsų skaitytojams, kaip patiems planuoti vaikų gimtadienius, kokių priemonių reiktų, nuo ko pradėti?

Visų pirma reikėtų numatyti šventės biudžetą ir surašyti šventės planą – kada kviesti svečius, pradėti rūpintis šventės vieta, dekoracijomis, vaišėmis ir kitais dalykais. Geras planavimas yra tas dalykas, su kuriuo bendradarbiaujant galima kalnus nuversti – planuodami iš anksto visada šventę surengsime ekonomiškiau ir ramiau. Kita vertus, jei atsitiko, kad šventės nesuplanavome, net ir paskutinę akimirką galime ją šauniai suruošti. Tik tuomet griežtai jokių susigundymų įmantriais receptais, į parankę kibkimės tam pačiam planavimui ir greitai susidėliokime, ką galime suspėti pagaminti, nevenkime ir pirktinių vaišių ar dekoracijų. Ir būtinai paplanuokime 1-2 veiklas, žaidimų taip pat būna paprastų, greitai suorganizuojamų ir jie vaikams dažnai gerokai svarbesni už vaišes.  

Muilo burbulai – pačių mažiausiųjų džiaugsmui.
Alvilės Rimaitės nuotr.

Kuo skiriasi šventės organizavimas berniukams ir mergaitėms?

Pati auginu sūnų ir dukrą ir nemanau, kad jų švenčių organizavimas labai skiriasi, juk reikia pasirūpinti tais pačiais dalykais: vaišėmis, žaidimais, dekoracijomis. Gal tik gimtadienio apranga stipriai labiau rūpi mano dukrai nei sūnui.

Kaipgi gimtadieniai be žaidimų ir nuostabiausių vaišių! Net neabejoju, kad žinote daugybę linksmų pramogų, tinkančių ir vaikams, ir tėveliams, ir šventės svečiams. Galbūt galite pasidalinti idėjomis?

Labai vertinu paprastumą – tai, ką galima padaryti greitai ir efektyviai. Idėjų gali būti daugybė, štai kad ir nutrinami loterijos bilietai: sukarpykime matinį kartoną kortelėmis, užrašykime ant jų loterijos prizus ir užrašus gerai patrinkime parafino žvake - tinka paprasta žvakė-tabletė. Išvaškuotą bilieto vietą atsargiai patepkime skystu muilu, muilui išdžiūvus, užtepkime guašu, kad užrašų nebesimatytų. Guašui nudžiūvus, jo dažus galėsime nutrinti moneta ar kitu aštriu daiktu. Loterijos vaikams bilietai paruošti! Būtinai įtraukime ir vaikus į jų gamybą – jiems galite patikėti išdžiūvusių bilietų dekoravimą: apipiešti ar apklijuoti lipdukais kraštelius.

Apskritai, aš už tai, kad į prieššventinę ruošą įtrauktume vaikus – draugiškai paprašytume pagalbos, patikėtume darbelius, kurie jiems įdomūs ir smagūs. Mėgstamo patiekalo gaminimas šventei gali tapti puikia proga susipažinti su valgio gaminimu. Tarkim, naminiai traškučiai iš lavašo: lavašą išskleidžiame ir lengvai aptepame aliejumi, apibarstome druska ir norimais prieskoniais, supjaustome trikampėliais, dedame ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepame 175 laipsnių orkaitėje 4-5 minutes, atidžiai sekdami, kad nesudegtų. Bent dalį šių darbelių tikrai padarys ir penkiamečiai-šešiamečiai.

Alvilės Rimaitės nuotr.

Vaikams šventė suskamba naujomis natomis, kai jie dalyvauja jos kūrime, juk šventinė ruoša gali būti labai smagi!

Labai įdomu būtų sužinoti, pirmiausia, kaip surengti nepamirštamą šventę berniukams, ką patartumėte?

Visų pirma siūlyčiau pasitarti su pačiu vaiku – kokie jo lūkesčiai. Jei jų daug ir ne visi įgyvendinami, kartu išrinkite realiausius, beje, vaikai dažnai svajoja apie paprastus dalykus. Tik vienas kitas noras būna „iš fantastikos srities". Nesijuokime iš tokių sparnuotų norų, pasvajokime garsiai drauge su vaikais, o tada imkimės tartis, ką galime realiai nuveikti. Konkrečiai berniukams patarčiau  gerai apgalvoti gimtadienio veiklas – dažniausiai jiems reikia judresnių žaidimų nei mergaitėms: paruoškite jiems porą aktyvių žaidimų, kad galėtų „išsikrauti" ir bent vieną ramesnę veiklą poilsiui: loterijos bilietus ar kurį nors iš žinių žaidimų, mažesniems galima pasiūlyti lipdyti iš plastilino, piešti ar spalvoti.  

Į ką patartumėte atkreipti dėmesį organizuojant mergaičių gimtadienio šventę?

Temos gimtadieniams gali būti įvairiausios – nuo įprastų fėjų ar indėnų iki mylimos knygos herojų. Ir nereikia užsibrėžti, kad jei teminis gimtadienis – jis turi atrodyti lyg teatro scena. Visai ne, norimai temai atvaizduoti užtenka keleto detalių.Alvilė RIMAITĖ

Vėlgi, pirmiausia pasitarkite su vaiku (aišku, jei jau moka kalbėti!) ir tada planuokite. Beje, tiek mergaitėms, tiek berniukams šaunus dalykas yra teminiai gimtadieniai. Temos gimtadieniams gali būti įvairiausios – nuo įprastų fėjų ar indėnų iki mylimos knygos herojų. Ir nereikia užsibrėžti, kad jei teminis gimtadienis – jis turi atrodyti lyg teatro scena. Visai ne, norimai temai atvaizduoti užtenka keleto detalių - jos gali būti perteiktos gimtadienio dekoracijomis, žaidimais, aprangos detalėmis ar vaišėmis. Pajauskite malonumą fantazuoti kartu su vaikais ir patys pamatysite kokių įstabių dalykų paprastomis priemonėmis galime susikurti. O konkrečiai mergaitėms dažnai labiau prie širdies ramesnės pramogos nei berniukams – kūrybos darbeliai, šokiai, užduočių žaidimai, tačiau tai nėra taisyklė.

Ar tiesa, kad šiais laikais yra didžiulė pasiūla gimtadienių organizuotojų, pagalbininkų?

Taip, šiandien susikūrusi ir tebesikuria tikrai nemaža įvairovė smagių švenčių vietų, gimtadienio pramogų: vaikų šventes galima švęsti daugybėje muziejų, žaidimų kambariuose, kurie šiandien be galo įvairūs, sodybose su žvėriukais, baseinuose, laipiojimo salėse, lipdant iš molio, mokantis kepti picas ar žaidžiant žaidimus gryname ore – visas galimybes sunku išvardinti, ir, mano galva, tai tiesiog puiku: žmonės gali pasirinkti kas labiausiai įdomu, gali vienais metais veikti viena, kitais - kita.

Ar galima suorganizuoti šventę mažiesiems neinvestuojant daug pinigėlių?

Taip, galima, tik reikės investuoti daugiau laiko: vaišes, dekoracijas pasigaminti patiems, susiorganizuoti žaidimus ar kitas veiklas. Kaip ir sakiau, svarbiausia atminti, jog būtiniausias šventei dalykas – gera nuotaika. Juk būtent šventės nuotaika, kartu su mūsų kuriamais tarpusavio santykiais šeimoje, bendravimu, labiausiai ir išlieka vaikų atmintyje, formuoja juos tolesniam gyvenimui.

Na, kai išsiaiškinome, kaip surengti nepamirštamą šventę vaikučiams, neabejoju, kad tėveliai tikrai pasinaudos ne vienu puikiu patarimu! Ko palinkėtumėte visiems pavasario proga?

Pavasarį tvarkykime ne tik savo spintas ir namus – tai puiki proga pažvelgti ir į savo vidų, savo šeimas – gerus dalykus iškelti į šviesą ir jais džiaugtis, nereikalingus – paleisti iš savęs, išsišluoti. Taigi, atsinaujinimo ir kuo daugiau kūrybiškumo, ypač bendraujant su vaikais.

Ir dar – kurkime mažytes šventes sau ir savo šeimai nelaukdami ypatingų progų: smagiai leisti laiką galime visus metus!

Kalbino: Simona
Kurcikevičiūtė

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis