Pedagogė – apie didžiausius technologijų pavojus: tėvai, neužmerkite akių

Informacinės technologijos skverbiasi į kasdienį šeimos ir ikimokyklinio amžiaus vaikų gyvenimą. Kaip valdyti šį procesą?

Vaikų darželio "Šilagėlė" pedagogė Agneška Vinslava.

XXI amžiaus vaikai, ypač ikimokyklinio amžiaus, mokosi itin greitai, o šiame procese dalyvauja visi jų pojūčiai. Šiuo amžiaus tarpsniu vaikai mokosi žaisdami ir tyrinėdami juos supantį pasaulį.

Dažnai auklėtojos sulaukia klausimo, ar darželį lankantis vaikas gali turėti savo išmanųjį telefoną? Nuomonių yra įvairių. Pirmoji – technologijos švaisto laiką, pinigus ir atima iš vaikų vaikystę. Antroji – dabar yra XXI amžius, ir neverta iš vaikų atimti visų galimybių, kurias jiems suteikia naujosios technologijos.

Mano manymu, didžiausia problema yra ne išmanieji įrenginiai – telefonai ar planšetės, bet tai, kad daug kas nemoka jais tinkamai naudotis ir nesugeba iš(si)kelti tam tikrų tikslų, kurie padėtų išmaniosiomis technologijomis naudotis kuo naudingiau ir praktiškiau.

Pirma situacija – prekybos centras

Savaitgalį užsukus į prekybos centrą, galima pamatyti nemažai tėvelių su vaikais. Viena situacija mane tikrai pribloškė – pamačiau parduotuvėje einančius tėvelius, už jų – vaiką su planšete rankose. Jis spaudė mygtukus ir žaidė žaidimą. Kilo klausimas – kam vaikui tokioje vietoje reikalinga planšetė? Ogi tam, kad netrukdytų tėveliams apsipirkti, būtų tylus ir nieko neprašytų. Ar tai normalu?

Antra situacija – vaikų darželis

Jeigu vaikas į darželį atsineša telefoną ar planšetę, jis dažniausiai būna vienas, nesidalina su kitais, nerodo, kuo užsiima. Tada turi įsikišti auklėtoja ir paskatinti vaiką parodyti ar pasidalinti. Gal surengti grupinę veiklą, kad visi grupės vaikai galėtų pasižiūrėti, išbandyti, ką draugas atnešė į grupę. Svarbiausia auklėtojai nesutrikti ir būti pasiruošusiai panašioms situacijoms. Nustatyti daiktų atsinešimo į grupę taisykles reikia iš anksto.

Trečia situacija – gatvėje

Neseniai visus rekordus mušė žaidimas „Pokemon go". Dauguma vaikų lakstė gatvėmis su išmaniaisiais telefonais ir gaudė „pokemonus". Iš pradžių eidama gatve net nesupratau, kas vyksta: būrys vaikų eina nunarinę galvas ir žiūri į telefoną. Vėliau sužinojau apie šį žaidimą. Manau, ši programėlė nieko neugdo, o tik dar labiau atitraukia vaikus nuo realaus pasaulio.

Vida Press

Svarbiausia telefono naudojimo taisyklė

Prieš pirkdami telefoną vaikui, tėvai turi gerai apsvarstyti visus jo naudojimo pliusus ir minusus. Svarbiausia telefono funkcija – susisiekti su vaiku, žinoti, kur jis yra, kad vaikas saugus.

Ar leisti vaikui į darželį atsinešti planšetę/telefoną? Darželyje vaikai yra ugdomi įvairiapusiškai. Ikimokyklinis amžius yra nepaprastai svarbus vaiko fizinei, socialinei ir kalbos raidai. Auklėtojos iš anksto ruošiasi užsiėmimams su vaikais, kad kuo įdomiau pateiktų temą, kuri skatintų vaiką mokytis ir ugdytis.

Naujųjų technologijų pliusai:

- padeda šiuolaikiniam vaikui sukurti aplinką, kurioje veikdamas jis gali mokytis;

- padeda vaikui paaiškinti sunkiai suvokiamas sąvokas/idėjas.

- naujausios technologijos yra puikus ugdymo(si) proceso papildas. Tik jį reikia naudoti saikingai ir su protu.

Naujųjų technologijų minusai:

Vaikas nesugeba kurti vaizdų

Auklėtoja skaito pasaką, o vienas berniukas garsiai klausia, ką jis dabar turi daryti? Kai auklėtoja pasakė, kad reikia tiesiog klausyti, berniukas sumišo. Tuomet auklėtoja paprašė pasitelkti vaizduotę ir žiūrėti į paveikslėlius, kurie atsiranda jo galvoje klausant pasakos, bet šis nuliūdo ir papurtė galvą – berniukas nematė jokių paveikslėlių.

Įspūdis apie pasaulį iš virtualios erdvės

Vaikai gali nejausti kasdienio gyvenimo ritmo, nematyti tikros gamtos. Apie viską susidaro įspūdį iš virtualaus pasaulio. Visa tai užtemdo tuos gražumus, kuriuos vaikas matytų bei patirtų bendraudamas su gamta ir gyvais žmonėmis.

Vaikas tampa gyvu įrankiu

Sutrinka kūrybiškumas, vaikas nežino, kaip laikyti žirkles ar parinkti spalvas paveikslėliui, juk išmaniuosiuose viskas vyksta vieno mygtuko paspaudimu. Nustatyta, kad šiuolaikiniai vaikai gali skirti daug mažiau spalvų, nei jų bendraamžiai prieš 10 metų.

Jei pastebėjote tokius požymius, būtinai atkreipkite į tai dėmesį.

Vida Press

Patarimai tėvams:

Mokykite naudoti tinkamai

Jei tinkamai vaikus supažindinsite su išmaniosiomis technologijomis, ugdysite jų smalsumą, gebėjimą ieškoti informacijos bei kitus įgūdžius. Tik nuo jūsų priklauso, kokius ugdymo žaidimus ir priemones pasirinksite vaikui.

Planšetė/telefonas neturi būti tėvų pakaitalu ir užimti visą vaiko laiką. Atkreipkite dėmesį ir į tai, kiek laiko prie ekrano praleidžiate jūs, matant vaikams. Jūs esate pagrindinis pavyzdys savo vaikui.

Padėkite išrinkti turinį

Šiuolaikiniam vaikui įdomu semtis žinių naujomis priemonėmis. Naujųjų technologijų pagalba galima persikelti į Afriką, pamatyti ten gyvenančius gyvūnus, augančius augalus, atlikti įvairius eksperimentus. Planšetėse ir telefonuose yra daug edukacinių žaidimų. Svarbu vaiką išmokyti tinkamai naudotis išmaniaisiais įrenginiais ir parinkti tinkamą turinį.

Susitarkite dėl laiko

Reikia iš pat pradžių su vaiku susitarti, kiek laiko ir kokią dienos dalį jis praleidžia prie telefono ar planšetės. Būtina laikytis susitarimo ir jokių nuolaidžiavimų! Ikimokyklinukas turi prie įrenginių praleisti ne daugiau nei 30 minučių per dieną. Tėvai turi skatinti vaiką užsiimti kuo įvairesne veikla, nepamiršti gryno oro, fiziškai aktyvių veiklų.

Kalbėkite apie saugumą

Mokykite vaiką saugiai elgtis internete, nebijokite pasakyti, kad čia yra jam yra netinkamos informacijos. Paaiškinkite, kokių žaidimų reikėtų vengti.

Stebėkite, ką vaikas veikia internete

Vaikui rekomenduojama telefonu/planšete dalintis su tėveliais, nes labai svarbu stebėti, kiek laiko vaikas praleidžia su įrenginiu. Be to, tai užtikrina saugų interneto naudojimą.

Laikui bėgant, vaikas pats išmoksta atrasti naujos informacijos ar žaidimų. Tuomet būtina reguliariai tikrinti įrenginio istoriją, siekiant užtikrinti, kad vaikas internetu naudojasi saugiai.

Vida Press

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis