Pedagogė: prieš leisdami vaiką į darželį, tėvai turi padaryti kai ką svarbaus

Kuo arčiau diena, kai vaikas pirmą kartą pravers darželio duris, tuo smarkiau plaka mamos širdis, o žodis adaptacija kelia siaubą.

Pedagogė Rūta Gekienė yra įsitikinusi, kad tinkamai paruoštas vaikas darželyje apsipras per dvi dienas. Maža to, nejaus jokio įtampos. Tad ką galime nuveikti per vasarą? Laiko - dar per akis.

1 užduotis. Užsukite į darželį

Tai pirmoji ir viena svarbiausių užduočių, nuo kurios labai priklausys, ar vaiko adaptacija bus sėkminga. Vieną kartą ateiti ir pasižvalgyti per maža. Rekomenduotina susitarus su darželio direktore arba auklėtoja užsukti į kiemą, leisti mažyliui su kitais vaikais pabūti smėlio dėžėje, kartu pažaisti.

Tuo metu, kai vaikutis užsiims kokia nors veikla, mama galėtų atsisėsti ant suoliuko, kad ją matytų, bet būtų tarsi atskirai. Labai gerai, kai vaikas pamato darželio teritoriją, kuri jam pradėjus lankyti darželį taptų sava. Patartina užsukti į būsimą grupę, apžiūrėti daiktus, žaislus, šiek tiek pabūti žaidimų kampelyje. Būtų gerai vasarą bent kelis kartus ateiti į grupę ir kelis kartus per mėnesį į darželio kiemą.

Labai svarbu mamai ir vaikučiui susipažinti su auklėtoja, paklausti jos vardo, kad galėtumėte mažyliui vėliau sakyti: „Tuoj eisi į darželį, kuriame, pameni, auklėtoja Raselė tavęs labai laukia. Ji šiuo metu kaip tik tvarko žaisliukus ir apie tave galvoja." Šios pažintys su darželiu vaikui suteikia daug drąsos, nes jis jau neina į jį kaip į naują nepažįstamą vietą, o jau žino, kur sudėti žaislai, kaip atrodo lovelės, prie kurių staliukų valgoma. Vasarą kas kiek laiko vis pasidžiaukite vaikučiu, kad jis jau didelis ir eis į darželį, kad galės žaisti su draugais. Nereikėtų perlenkti lazdos ir kasdien apie tai kalbėti, bet kelis karus per savaitę, tarkime, užuot sekę vakaro pasakėlę, papasakokite, ką veikia vaikai darželio grupėje. Jeigu mažylis jau bus apsilankęs savo būsimoje grupėje, jam ir įsivaizduoti jo aplinką nebus sunku.

2 užduotis. Nupirkite pižamą ir išsirinkite žaisliuką

Vaikai labai mėgsta naujus daiktus - ne tik žaisliukus, bet ir drabužius. Jeigu nuperkate naujus batus, mažylis nori juos apsiauti tuojau pat ir dar mielai su jais eitų miegoti. Tad šia vaikiška savybe galima pasinaudoti ruošiantis į darželį. Kurią nors dieną išsiruoškite su vaikučiu į parduotuvę pirkti pižamos ir leiskite pačiam ją išsirinkti. Susitarkite, kad tai darželio pižama ir kol kas ji turi kantriai pagulėti spintoje, kol ateis metas praverti ikimokyklinės įstaigos duris. Taip pat patartina išsirinkti žaisliuką, kuris kartu „eis" į darželį - galima nupirkti naują arba pasirinkti iš jau turimų. Taip vaikutis žinos, kad nebus vienas, ir kartu su žaisliuku ruošis į darželį. Ši nauja laukimo patirtis labai sustiprina vaiko norą atverti kitokio, savarankiškesnio, gyvenimo duris.

3 užduotis. Gyvenimas darželio ritmu

Kai ateisite su mažyliu į darželį, užsirašykite jo dienotvarkę ir jos laikykitės visą vasarą. Tai be galo svarbu, nes vaikutis, įpratęs eiti miegoti ir keltis tuo pačiu metu, darželyje nejaus jokio nepatogumo. Sunku darželyje apsiprasti tiems mažyliams, kurie namuose eina miegoti apie vidurnaktį, o keliasi 9 val. ryto. Tokie vaikai, pradėję lankyti priešmokyklinio ugdymo įstaigą, paprastai atvedami į ją vėliau, o atėjus pietų miegui dar nėra pavargę ir nenori miego. O kai kiti vaikai keliasi, šie jaučiasi pavargę ir būna irzlūs. Blogiausia, kad kitą dieną jau nebenori eiti į darželį, nes prisimena, kad vakar buvo pikti ir „išsinešė" namo nemalonius jausmus.

Sunku darželyje apsiprasti tiems mažyliams, kurie namuose eina miegoti apie vidurnaktį, o keliasi 9 val. ryto.Rūta GEKIENĖ

„Kasmet viena kita mama, atvedusi pirmą kartą į darželį vaikutį, man sako, kad jos vaikas nemiega pietų miego, bet iš tiesų nesu mačiusi nė vieno dvejų-trejų metų mažylio, kuris nenorėtų dieną pailsėti, - sako Rūta Gekienė. - Visi vaikai nori pamiegoti, o tie, kurie nemiega, galiausiai pavargsta ir vakare būna irzlūs. Mamos, atvedusios naujokėlius, dažniausiai baiminasi kaip tik pietų miego, tačiau vaikas, kurio gyvenimas teka pagal dienotvarkę, darželyje užmiega. Aš niekada neverčiu vaikų miegoti, bet gražiai pakalbinu, pasupu ant pagalvės ir jie užmiega. Tad dar vienas mano patarimas - tėvams patiems nesibaiminti pietų miego ir nejučiom šios baimės neperduoti atžalai. Būtinai namuose pasistenkite vakare vaiką guldyti anksčiau, kad jis lengviau užmigtų per pietų miegą".

4 užduotis. Pasiūlykite įvairesnio maisto

Kiekvienas vaikas labiausiai mėgsta mamos gamintą maistą, kai kurie nuo kūdikystės yra išrankūs, tad, būna, darželyje mažyliui maistas yra neskanus. Todėl rekomenduotina namuose gaminti įvairų maistą, pasiūlyti kelių rūšių sriubos, įvairios mėsos. „Būna, pradėjęs lankyti darželį vaikas valgo tik, tarkime, burokėlių sriubą, o kitokios nėra ragavęs ir jam „darželinė" atrodo neskani. Atminkite, kad kuo įvairesnį maistą vaikutis valgo namuose, tuo lengviau jam priprasti ne tik prie mamos gaminto valgio."

5 užduotis. Išmokykite apsirengti

Kiekvienas vaikas darželyje jausis geriau, jeigu bus savarankiškas, mokės apsirengti ir nusirengti. Darželinukai visi vienu metu gulasi, vienu metu keliasi, tad tas, kuris nemoka apsirengti, turi laukti, kol auklėtoja aprengs, ir negali bėgti žaisti su kitais vaikais. Jeigu tokių vaikų yra keli, jie laukia, kol auklėtoja rengia, kartais supyksta, kad pirmiausia rengia ne jį, o draugą, ir diena būna sugadinta. Namuose mes vaikus greitai aprengiame ir išvedame į lauką, kol nesuprakaitavo, darželyje mažyliai turi laukti, kol auklėtojos aprengs jų draugus, ir gali sukaisti, o išėję į lauką peršalti. Tad per vasarą išmokykite vaiką apsirengti - net jeigu jis tai darys netobulai, auklėtojai bus lengviau pataisyti rankovę, batukų užsegimus (batukai geriau, kad būtų be raištelių, kuriuos sunku mažiesiems užrišti), negu apvilkti nuo galvos iki kojų. Beje, vaikas, mokantis rengtis, jaučiasi patogiai, nes jis jau didelis, savarankiškas, tai teikia jam pasitikėjimo savimi. Dvimetis, be abejo, dar to nemokės tobulai, bet ir jis jau gali pats užsivilkti ir nusivilkti kai kuriuos drabužėlius.

6 užduotis. Išmokykite naudotis puoduku

Būtų labai gerai, kad pradėjęs lankyti darželį vaikutis mokėtų pasiprašyti į tualetą - naudotis puoduku. Turėdamas šiuos įgūdžius mažylis jausis visavertis grupės narys, nes galės kartu su kitais vaikais sėstis ant puodo. Tai teikia pasitikėjimo savimi, todėl ir yra svarbu. Taip pat išmokykite mažylį savarankiškai nusiplauti rankutes. Dvimetukui dar reikės auklėtojos pagalbos, tačiau trimetuko įgūdžiai jau gan išlavėję, kad galėtų tai daryti pats.

7 užduotis. Atpratinkite nuo čiulptuko ir krūties

„Prieš išleidžiant į darželį rekomenduočiau pasistengti vaikutį atpratinti nuo krūties ir čiulptuko. Iš patirties žinau, kad žindomas mažylis būdamas grupėje negali susikaupti, blaškosi, nerimauja. Vienintelis jo tikslas - sulaukti, kada galės prisiglausti prie krūties, - sako R.Gekienė. - Pamenu vieną trejų metų mergytę, kuri visą dieną darželio grupėje nerasdavo sau vietos, o kai ateidavo mama, iškart plėšdavo drabužius ir ieškodavo krūties. Manau, tai byloja apie per didelį vaiko prisirišimą prie mamos. O juk reikia mokytis vaiką po truputį nuo savęs paleisti. Na, o čiulptuko vaikui neštis nerekomenduojama dėl kitos priežasties. Jeigu koks nors vaikas į darželį ateina su čiulptuku, grupės draugai jį atiminėja, kiša į burnytę. Ne visada auklėtoja pastebi, kad čiulptukas nukrito ant grindų, o vaikas jį tuoj pat vėl įsideda į burnytę. Nėra sąlygų darželyje dezinfekuoti čiulptuko, tad geriau jeigu vaikas jo apskritai nesineštų. Labai svarbu nuo čiulptuko atpratinti likus bent dviem savaitėms, kol vaikutis pradės lankyti ikimokyklinio ugdymo įstaigą, kad adaptacijos ir atpratinimo nuo žinduko metas nesutaptų, nes mažyliui bus labai sunku prisitaikyti prie dviejų naujovių".

8 užduotis. Išmokykite gerti iš puoduko

Labai svarbu, kad vaikutis mokėtų gerti iš puodelio. Į darželį buteliuko neštis nerekomenduotina ir vėl dėl tos pačios priežasties, kad nėra sąlygų ir priemonių jį dezinfekuoti, tad nemokėdamas gerti mažylis kurį laiką gali likti negėręs, kol auklėtoja išmokys naudotis puodeliu. Kita bėda, kad pratęs prie buteliuko vaikutis jo ilgisi ir gali atsisakyti gerti iš puodelio.

9 užduotis. Trumpam palikite kitų priežiūrai

Rekomenduotina prieš darželį vaikutį trumpam palikti kitų priežiūrai (sesei, kaimynei, draugei ir t. t.), kad suprastų, jog mama ir tėtis „dingsta" kuriam laikui, bet tuoj pat atsiranda. Taip pat galite paprašyti darželio direktorės kitų būsimų naujokėlių kontaktų ir susitikti su jais, kartu pasivaikščioti, pažaisti.

Vaikai lengviau pasilieka grupėje, kai naujoje aplinkoje atranda pažįstamų žmonių.

Taip elgtis negalima

„Eidama pro vaikų žaidimų aikštelę ne kartą esu girdėjusi, kaip mama gąsdina savo vaiką: „Kai nueisi į darželį, negalėsi taip elgtis", „Dabar tu darai ką nori, bet bus tau, kai pradėsi lankyti darželį, - sako R.Gekienė. - Kai mama tokiais žodžiais prigąsdina vaiką, šis pradeda bijoti darželio tarsi kokio siaubo ir apsiprasti jam būna nelengva. Kitas patarimas: niekada, net ir tuomet, kai vaikas kitame kambaryje ramiai žaidžia, neparodyti nerimo dėl darželio. Jis girdi viską, ką kalba mama. Tad jeigu ji telefonu pasakoja draugei, kaip baisu bus sūnų ar dukterį išleisti, kad nerimauja dėl to, ar vaikas miegos, ar valgys ir pan., įvaro didžiulę baimę. Vaikutis nežino, ką iš tiesų reiškia darželis, bet jo labai bijo, nes mama apie jį kalba su nerimu. Negalima sau leisti nerimauti, nes mažylis tai pajaus ir bijos darželio".

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis